Sarbatoare in familie – masa de Sf. Gheorghe

Cum nevasta a fost de dimineata la serviciu si mi-a incredintat puteri depline pentru a gati, in ideea de a pregati ceva deosebit, ca tot sunt si sarbatorit, m-am gandit sa fac ceva simplu si rapid – preparate din peste.

Am fost dis de dimineata in piata si am cumparat niste caras proaspat, la vreo 600 grame bucata. Am profitat ca nu plecase nevasta inca la scoala si i-am pasat curatarea pestelui, eu plecand dupa alte cumparaturi pentru Paste. Cand am revenit, pestele era la scurs, in chiuveta.

Pe la orele 16, cand a venit nevasta acasa, o asteptam cu masa pusa.

Un mic aperitiv: cascaval cu putin piper, masline, ridichii de luna, ceapa verde, sardine in ulei (de la conserva), cu lamaie. Si ca sa mearga, am umblat la rezerva de palinca.

Am gatit peste cu legume la gratar.

Am curatat si feliat subtire legumele: ceapa (taiata solzi mai mari), morcov, praz, pastarnac, patrunjel, cartofi noi.

Am luat o folie de aluminiu, pe care am uns-o cu ulei de masline. Am asezat pestele (crestat pe ambele fete, cu cutitul, pana se taie oasele), am pus sare, piper, ulei de masline, zeama de lamaie, cateva feliute de ardei iute si am acoperit pestele cu legumele, cateva capere, ciuperci proaspete taiate feliute, un fir de ceapa verde, un fir de usturoi verde. Peste legume am mai pus putina sare, piper, zeama de lamaie si ulei de masline. Am strans bine folia de aluminiu in jurul pestelui, indoind colturile.

Am mai invelit totul, intr-o folie de aluminiu. Coconul astfel format l-am pus pe gratarul minune, cu capac, cumparat de copii. Am lasat gratarul pe flacara aragazului, la foc potrivit, pentru 40 de minute.

peste proaspat cu legume la cuptor

Se serveste fierbinte. Fiecare isi desface, in farfurie, staniolul.

Miasmele de legume si peste, facute la abur, sunt dumnezeiesti.

Merge un vin alb dulceag. Nici cu vin rosu, sange de taur, nu este de lepadat.

Desertul (tort de cofetarie) l-a adus nevasta. Poate o sa ma apuc sa fac si prajituri. Nu se stie niciodata.

Pofta buna !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.