Mititei cu legume in folie, la gratar

Carnea tocata pentru mici aflata in comert, este preparata de regula, de catre marii procesatori de carne, din carne de porc si carne de vita, in proportii diferite, dupa cum are fiecare disponibil. In niciun caz nu amesteca pentru pasta de mici, carne de calitate. Folosesc ce ramane de la transarea animalului. Pun sare multa, ca atarna greu la cantar si nu se simte la miros daca este carnea mai veche. Omogenizarea amestecului de carne se face cu apa de la robinet. Condimente (cimbru, piper, boia) pun doar daca au pe stoc sau de regula pun multa boia de ardei iute. Usturoiul adus din China este scump si uita sa-l adauge in amestecul de carne. Micii mai proaspeti ii vand gata trasi, refrigerati, iar pe cei mai vechi, gata trasi, intotdeauna congelati. Daca vand carne pentru mici, la Kg, culoarea maronie a carnii din pungi, se vede de la usa.

Micii pregatiti de catre macelarii adevarati, care isi respecta meseria si il respecta si pe consumator sunt preparati dintr-un amestec de 1/2 pulpa de oaie, 1/4 pulpa de vitel si 1/4 pulpa de porc. Condimentele sunt puse doar pentru a da gust nu pentru a masca mirosul de carne nu prea proaspata. Cum intri pe usa macelariei se simte o “adiere” de usturoi proaspat. Amestecul de carne este preparat cu sau de oaie, topit. Micii de macelarie sunt vanduti intotdeauna trasi, proaspeti. Macelarii care se respecta nu vand carne pentru mici, la Kg.

In loc de concluzie ! Nu cumparati niciodata carne pentru mici, la Kg. Nu cumparati mici congelati. Evitati sa cumparati mici refrigerati. Cumparati numai mici proaspeti, gata trasi, numai din macelarie, numai daca au o culoare de un rosu aprins, imbietor, daca au un miros “trecator”, de usturoi. Cel mai sigur si mai sigur – preparati singuri micii, in bucataria voastra, daca doriti sa serviti mici adevarati.

Sa preparam micii, singuri !  Cumparati carne proaspata, de culoare rosu aprins – pulpa de oaie si pulpa de vitel si de culoare rosu pal -pulpa de porc. Amestecati carnea tocata, de 2 ori, prin sita cea mai mica a masinii de tocat carne. Folositi in loc de sau de oaie, carne de porc mai grasa (jumatate din carnea cumparata sa fie spata de porc, cu ceva grasime) sau amestecati carnea tocata cu grasime de porc data prin masina de tocat sau grasime de porc, topita. Condimentati dupa gust, cu cimbru uscat si macinat fin, sare si piper proaspat macinate, boia de ardei iute si boia de ardei dulce, usturoi pisat fin. Cand framantati amestecul de carne, adaugati si cateva picaturi de apa calduta, sa nu se prinda de maini. Nu puneti bicarbonat sau mai stiu eu ce va spune vecina de bloc. Framantati carnea pana obtineti o pasta fina si consistenta. Trageti micii, de marimea dorita si lasati-i sa se odihneasca, pentru a se amesteca miasmele, la rece, in frigider, 1/2 ora.

De ce, nu? Cand preparati micii singuri, puteti face o cantitate mai mare. Se pastreaza in folie de plastic, trasi, la congelator, 1-2 luni. Este adevarat ca gustul mai paleste, in timp.   🙁

Cumpar mici gata pregatiti dintr-un singur loc, verificat de mai multe ori. Motivul ? Carnea de oaie din macelarii este rara si de obicei batrana. Ciobanii sacrifica doar oile batrane, neproductive. Prefera sa vanda mieii care sunt mult mai scumpi, la Paste.

Se pun micii pe gratar. Se fac pachetele din legume, in folie de staniol, care se pun pe gratar. Poti folosi radacinoase – cartofi, morcovi, sfecla, etc. dar si praz, ceapa, dovlecei, vinete, ardei, etc., dar si ciuperci taiate feliute. Legumele se taie cat mai subtiri pentru a se face repede. Legumele se pun separat sau amestecate, in pachetele de staniol. Se pune, sare, si piper, proaspat macinate, dupa gust. Legumele se stropesc cu putin vin alb, sec si zeama de lamaie.

Micii fripti trebuie sa fie mustosi, dar bine facuti. Se incearca cu varful cutitului si se vede carnea, sa nu fie cruda. 

Nu va panicati daca s-au mai ars din legume. Se mai intampla si la case mai mari.   😀   In timp, veti afla cat trebuie sa fie focul de mic, cat de subtiri se taie legumele, cat timp se tin pe gratar. Ideal este sa se friga micii si legumele in acelasi timp. Totul se invata, trebuie doar insistat.    😛

Cartotii noi se fac mai repede, deci ii poti taia in felii mai groase. Sfecla rosie se taie in felii mai subtiri. Dovleceii tineri si vinetele se taie in lung, in felii subtiri sau rondele, in felii mai groase. Ardeiul gras se taie in felii mai mari, care se frig repede.

Pe legume se presara patrunjel verde, tocat fin. Legumele se stropesc cu putin ulei de masline. Se serveste cu mujdei de usturoi verde sau cu usturoi proaspat. Multi meseni adora mustarul, servit cu mititei.

Nu uitati de un vin rosu demisec. Eu am vinul casei, din coacaze rosii, vin tare (nu stiu cate grade are ?!), dar e vartos si baubil. Nu este recomandat celor care au probleme cu tensiunea, decat ca medicament, doar un paharel.   8)

E la fel de bun, precum arata.    😀

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla, pe mapamond ! Nu ezitati sa pregatiti in bucataria voastra de la bloc, tot ca va pofteste inimioara. Uitati, macar pentru pranzul de duminica, de cumpararea unor semipreparate. Nu veti regreta. In timp, veti extinde preparatul mancarii in casa si la alte zile din saptamana. Nu aveti timp ? Dar cine are ?

2 Comments

  1. Maria Ionescu

    Buna ziua! Am o rugamintea sa-mi spuneti, unde se gaseste gratarul “minune” pentru aragaz si cum se cheama? Mancarurile facute de dv.sunt nemaipomenite. Desi sunt o gospodina in varsta, totusi sunt multe lucrurile interesante de luat in seama. Multumesc pentru sfaturile bune date! Astept in continuare retete bune de la dv.! O zi buna!

    • Gratar gasiti in market Kaufland, Billa – se numeste gratar cu capac emailat si costa cca. 25 lei. Este format dintr-o cuva teflonata sau emailata, cu gaura in mijloc, in care se pune apa. Pe cuva se pune gratarul. Are capac care acopera cuva si gratarul. Este dotat cu o spatula pentru manevrat capacul cand folosesti gratarul, sa nu te arzi. Mai este o varianta, care in loc de gratar are tabla continua, teflonata. Am pus poze pe blog care arata gratarul. Ma bucur ca va plac retetele mele. Nici eu nu sunt vreun tinerel. Sunt deschis la noutati culinare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.