Muraturi asortate in otet cum fac eu

In anii trecuti am scris pe acest blog, mai multe retete pentru preparat muraturi. Bunicii si parintii faceau multe feluri de muraturi, eu alegand numai pe acelea care ma “tenteaza” in mod deosebit, retetele nu sunt deosebit de sofisticate cand este vorba de preparare, muraturile obtinute sunt delicioase si se potrivesc de minune la fripturile pe care le pregatesc.

Cand preparam muraturi asortate in otet?

Muraturile se pregatesc pentru iarna, de regula, pe la sfarsitul lunii septembrie, cand apar “amenintarile” de bruma si taranii aduna cam toate legumele de pe camp. Daca se anunta toamna lunga (asa ca in acest an), gospodinele pot risca (pe barba lor insa 😛 ), sa astepte pana prin 15 octombrie.

Avantaje si dezavantaje! Avantajos ar fi pretul, daca se prepara muraturile, pana prin 10 septembrie. Tot avantajos ar fi si daca ne referim la calitatea legumelor, gasind in prezent, in piete, marfa romaneasca, fara chimicale si in special stimulatori de crestere. Dezavantaj, poate fi considerat faptul ca riscam sa ni se pitroceasca muraturile, sa se acreasca mai mult decat am dori si chiar sa se deterioreze (sa se moaie), daca nu avem un loc racoros (beci, povarna), unde sa tinem borcanele cu muraturi. 🙂  🙁 .

Cum alegem legumele pentru murare?

Legumele care sunt de aceeasi dimensiune, forma si culoare, nu sunt romanesti. Arata bine, iti ia ochii, dar nu sunt gustoase si in plus se strica prin murare, prea repede.

Mici secrete, demne de urmat! Muraturile preparate in otet sunt mai rezistente, la temperaturi ambiante ridicate, motiv pentru care le putem pregati primele. Muraturile preparate in saramura sunt mai pretentioas fiind expuse fermentatiei, care este mult mai puternica pe timp calduros, motiv pentru care este de dorit sa le preparam ultimele.

Varza o putem pune la murat si la sfarsitul lui octombrie, ca tot se face pana la Craciun 8).

In otet se preteaza a fi murate impreuna: gogonele, castraveti, gogosari, ardei capia, morcovi, conopida, frunze de telina, ardei iute, prune mari din soiul tuleu gras.

In saramura se preteaza a fi murate impreuna mai toate legumele si fructele: varza alba si varza rosie, gogonele, castraveti, morcovi, conopida, fasole grasa teci, sfecla, ridichi de luna, ardei capia verzi, telina – radacina si frunze, ardei iute, mere, pere, gutui. Reteta pentru muraturi taranesti ca la mama

Legumele pe care ne-am hotarat sa le pregatim in otet, le alegem sa fie sanatoase, sa nu fie lovite sau picnite de mana, pentru a nu se muia repede si de la ele sa se ia muiatul si la celelalte legume zdravene.

Preparare muraturi asortate in otet

Legumele alese se spala cu apa rece si se lasa la scurs.

Pregatirea borcanelor – lucru deosebit de serios! Borcanele cele mai potrivite pentru a prepara muraturi asortate, in otet, sunt cele de 2 Kg, de 3 Kg sau de 5 Kg, tinand cont de faptul ca dimensiunile legumelor folosite sunt diferite. Sunt de preferat borcanele cu capac etans.

Borcanele cu gura larga (preferate in familiile cu multi pofticiosi) trebuie acoperite cu celofan veritabil, pus in 2-3 foi, iar celofanul trebuie strans bine cu sfoara alimentara, din canepa sau bumbac.

Obligatoriu pentru obtinerea unor muraturi grozave! Borcanele se spala cu apa calduta si detergent de vase (se freaca cu buretele de vase) si se clatesc bine cu apa rece. Borcanele se lasa la scurs. Borcanele nespalate bine vor duce la alterarea gustului muraturilor.

Ce dorim sa obtinem prin murare? Muraturile asortate in otet obtinute trebuie sa fie savuroase, sa-ti umple gura si sa doresti sa le consumi goale sau cu mamaliga rece. Aviz amatorilor, gurmanzi consacrati sau in devenire :?.

Legumele se aseaza in borcane de sticla, dupa imaginatia si doleanta fiecaruia. Legumele nu se inghesuie, pentru a nu se rupe/ sparge, dar nici nu se lasa spatii goale, mari. Pe fundul borcanului se pune marar uscat, cativa catei de usturoi, cateva feliute de ceapa uscata, cateva bucati de hrean curatat. Printre legume se adauga foi de dafin, boabe de piper si boabe de mustar. Daca nu puneti morcovi intregi, se adauga si cateva feliute de morcov. Deasupra, in borcan, peste ultimul strat de legume, se pun tulpini cu frunze verzi, de telina.

Intr-o oala cu capac se pune la fiert un amestec de apa rece si otet alimentar, din vin, de 9 grade, in proportie de 3:1. Se adauga o lingura rasa de sare grunjoasa (atentie la cumpararea sarii sa fie romaneasca, nu adusa din China sau Ucraina) si o lingurita de zahar sau miere de albine, la litru de amestec otet-apa rece.

Atentie! Nu folositi otet alb, de sinteza, din acid acetic. Veti strica gustul muraturilor 8).

Amestecul de apa rece-otet se da in fiert si se clocoteste cateva minute. Amestecul se lasa sa se raceasca 15-20 minute, apoi se toarna peste legumele din borcan.

A nu se uita! Ca sa nu ai surprize, aseaza un cutit cu lama lata, sub borcan, inainte de a turna amestecul fierbinte, de otet-apa. Este greu? Nici pe departe :D.

Ar fi si aici un mic secret, dar care poate fi oarecum riscant pentru cei care sunt la inceputul carierei de “preparator” de muraturi. Cand doresti sa ai cu orice pret muraturi asortate in otet, din propria productie, la o anume sarbatoare si ai cam depasit timpul propice de preparare (avand in vedere ca murarea legumelor in otet dureaza, in functie de temperatura din locul unde ai depozitat borcanele, cca. 30-40 de zile), poti adauga amestecul de apa – otet, imediat ce acesta a terminat cu bolborositul, datorat fierberii si ai stins focul sub cratita. Nu uita sa manevrezi cratita numai cu manusi de bucatarie, nu de altceva doar ca sa te feresti de arsuri termice pe maini :?.

Borcanele se inchid cu capacul etans si se intorc cu capacul in jos, pentru 10 minute, pentru a etansa perfect. Cand veti reintoarce borcanul cu gura in sus, se va putea observa capacul “supt” al borcanului.

Numai pentru cei naivi din punct de vedere bucataresc! Nu faceti aceeasi “manevra” cu borcanele legate cu celofan, ar fi pacat de munca voastra de pana atunci :(. Celofanul se va intinde singur si va etansa borcanul, o data cu racirea lichidului de conservare. Pentru o etansare eficienta a borcanelor cu gura larga, nu uitati sa ungeti gura borcanului cu lichid, inainte de a pune si lega celofanul.

Dupa racirea lichidului de conservare, borcanele se depoziteaza la loc umbros, racoros, in curent de aer rece (pe cat posibil).

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond! Treceti la treaba si va pregatiti singuri muraturile pentru iarna ! Nu fiti dezamagiti, daca nu veti reusi din prima, nimeni nu s-a nascut invatat, doar cei care au fost insistenti, au si reusit.

Era sa uit un lucru esential! Nu cumparati condimente speciale pentru muraturi, la plicuri, cu care sunt pline rafturile din market. Acestea sunt un bluf. Nu inteleg cum poate consuma cineva muraturi, cu acel gust oribil, pe care il au muraturile preparate cu condimente din aceste plicuri. Cimbru, marar, ceapa, usturoi, ardei iute, hrean se gasesc pe piata, la precupete. Piper boabe, mustar boabe, foi de dafin se gasesc la plafar sau in plicuri separate in market. Bafta si sa ne auzim cu bine!

14 Comments

  1. As dori sa incerc aceasta reteta. AM inteles bine, gogosarii pot fi murati impreuna cu alte legume dupa aceasta reteta? Multumesc.

    • Se pot pune impreuna cu ardei capia, buchetele de conopida, varza rosie/ varza alba, gogonele, morcov, frunze de telina. Eu am facut si cu prune, in urma cu cativa ani. Incercarea moarte nu are. Bafta ! 

  2. Ca idee, de unde esti? Ardeal cumva?
    Scuze ca dau buzna, felicitari!

    Lacri.

    • Ideile au ajutat intotdeauna in cariera, desi multi idioti au reusit fara sa aiba idei, in special in politica. Imi place cand cineva da buzna, pe blogul meu, cand are ceva civilizat de spus. Sunt oltean get beget. Ta-am dezamagit, cumva ? 

  3. Reteta aceasta este nemaipomenita. Am pus muraturi asortate acum 2 saptamani. In plus, am mai adaugat ciuperci champignon, boabe de struguri. Curioasa, azi am deschis primul borcan si sunt excelente!
    Anii trecuti am mai avut probleme, fierbeau, nu se tineau dar e drept ca puneam doar 1/4 otet si fara zahar. Acum ma temeam sa nu iasa prea acre dar sunt numai bune, la unele am pus miere in loc de zahar. Pana acum toate s-au comportat foarte bine.
    Am pus si gogosari simpli, voi reveni cu feedback cand ajung la ei 🙂
    Ardei iuti simpli se pot pune tot dupa aceasta reteta?
    Multumesc si multa sanatate va doresc, sa ne delectati si cu alte retete.

    • Puteti pune si ardei iuti separat sau la gramada cu celelalte legume. Interesanta ideea cu ciupercile, voi incerca si eu sa le pun impreuna cu alte legume. Eu pun ciuperci, doar separat. Nu ezitati sa puneti teci de fasole lata, prune, sfecla rosie, conopida, ardei capia ssu cornul caprei, varza, mere ionatane, pere de toamna, ridichi de luna, etc. Tot ce va place este bine venit. Bafta !

  4. M-ati convins 🙂
    Voi mai face o tura de muraturi “imbunatatite”.
    Aveti cumva o reteta si pentru hrean la borcan?

    • Reteta de hrean la borcan este scrisa deja pe blog. Este usor de facut. Se da hreanul pe razatoarea mica si se amesteca cu putin zahar tos (o lingura rasa la un borcan de 400 grame). Se pune hreanul in borcan (mai indesat) si se acopera cu un amestec de apa rece si otet din vin, de 9 grade sau otet de mere si miere, in proportie de 3:1 sau daca vreti mai acru, mai mult otet. Dezavantajul la otet pus mai mult este ca se inegreste hreanul. Daca nu puneti otet de loc, doar apa rece, hreanul va ramane alb, dar va trebui tinut borcanul cu hrean, la rece (in frigider, balcon descoperit, beci, povarna).  Hreanul (bucata intreaga) se tine nespalat, doar curatat bine de nisip sau pamant, in hartie de ziar, pus in cutia de legume de la frigider. Tot intreg, hreanul se poate tine la fel ca morcovii, pastarnacul, patrunjelul, invelit in hartii de ziar si apoi pus in pungi din plastic, legate la gura si punga gaurita cu furculita. Aceste pungi se pun intr-o punga mai mare, gaurita si ea cu furculita si se tine, pe balcon, intr-un dulap.  Radacinoasele se tin intregi si in cutii de lemn sau de carton, in nisip fin, umezit. Laditele se tin in beci, povarna, unde este temperatura constanta. Bafta !  

  5. Multumesc frumos pentru toate sfaturile. Cu siguranta voi tine cont de ele.

  6. Va mai deranjez putin.
    Imi puteti spune daca la ardeii iuti murati singuri trebuie neaparat si hrean?
    As incerca sa pun (pentru prima oara) si sfecla la borcan otet. Imi puteti spune o reteta? Multumesc

    • Nu este nevoie de hrean pentru ardeii iuti.  Pentru sfecla la borcan. Fierbeti in apa sau coaceti sfecla, in cuptor, intreaga, pana intra usor varful cutitului in ea. Coapta, sfecla va iesi mult mai gustoasa. Curatati sfecla fiarta de pielite si o taiati felii mai groase. Amestecati feliile de sfecla cu ulei de floarea soarelui, ca pentru o salata, sa-i dati doar stralucire. Fierbeti un amestec de otet alimentar din vin, de 9 grade, cu apa rece, in proportie de 1:3, cu boabe de piper si putina sare grunjoasa (dupa gust, cat puneti de obicei intr-o salata obisnuita), care se toarna peste feliile din sfecla, asezate intr-un borcan de 800 grame. Borcanul se inchide ermetic si se pastreaza la rece. Printre feliile de sfecla se poate pune usturoi felii. Cand se consuma, se scurge lichidul si se pune ulei de masline, peste sfecla. Se presara patrunjel verde.

  7. Mulți ani mai tîrziu (dar ce să fac, abia acum v-am descoperit) vin și eu cu o întrebare. La lista de murături care merg în oțet se poate adăuga și o gutuie? (Că pînă acum n-am descoperit-o decît în rețete cu saramură, dar noi preferăm murăturile oțetite.) Mulțumesc.

    • Nu vad de ce nu ar merge si gutui (coapte, tari), pere (de toamna, mai necoapte), mere (ionatane sau golden), prune (am pus chiar borcane separate si au iesit minunate, fiind prune tuleu gras – mari, dulci, tari si bine coapte), pepeni mici, galbeni si pepeni mici rosii, radacini mici de telina, pastai de fasole, ridichi de luna, dovlecei intregi, etc. Daca nu va plac, anul viitor nu mai puneti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*