Muraturi taranesti ca la mama

Cum toamna isi intra usor in drepturi, bunii gospodari se pregatesc de iarna. Camara are o atentie speciala. In market-uri se gasesc iarna tot felul de legume, aduse din tarile calde, dar mult mai scumpe, iar gustul celor specifice sezonului cald de la noi, lasa de dorit. Degeaba sunt aratoase, daca gustul de leguma proaspata si miroasele difera de cele cu care esti obisnuit. Poate sunt eu mai pretentios sau mai sofisticat, poate ma insel.  🙂

Traditia romaneasca zice sa pui la inceputul toamnei (pe la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie) muraturi taranesti, gogosari si castraveti la otet, sa faci zacusca si suc de rosii, sa pui varza la murat (prin noiembrie) si multe alte preparate pentru iarna (prin august-septembrie). Fiecare casa cu specificul ei.

Cum copii au purces de acasa, cu serviciul in alt oras, iar cei batrani au plecat fizic, dintre noi, toamna aceasta am micsorat simtitor “cantitatile” si am redus “specialitatile”. Am inlocuit bidoanele de plastic pentru muraturi taranesti si varza murata, cu borcane de 10 Kg, borcanele de 3 Kg pentru castraveti si gogosari, cu borcane de 0,8 Kg. Am micsorat drastic numarul de borcane de zacusca cu ciuperci.

La zarzavaturi pentru ciorbe, conservate in saramura, am renuntat complet. Am pus doar ardei gras tocat, fasole verde, mazare verde, conopida oparita, vinete coapte si rosii intregi, in congelatorul de la frigider, in pungi separate.

Am renuntat complet la vinete in bulion, dovlecei in bulion, fasole verde in saramura, mazare in suc de rosii, ghiveci in suc de rosii, conopida in suc de rosii.

Am pastrat traditionalul suc de rosii “imbunatatit”, gen ketchup, pentru care am reusit in sfarsit, sa “fur” reteta, de la sotia mea, in aceasta toamna.  8)  Nu o sa tin la secret reteta, numai pentru mine. Va aparea pe blog.

Iata cum fac eu muraturile taranesti. Nu ma laud, dau ies deosebit de gustoase, sarate si acre, atat cat trebuie. Sunt primele preparate pentru iarna care dispar din camara, pe la sfarsitul lui decembrie (situata in balcon).  😀

Secret ! Pentru muraturi taranesti, cumperi numai de la tarani verificati, nu de la cei “parati”, legume si fructe proaspete, sanatoase, cat mai mari (fara bube, pete sau “inebunite” de comercianti prin stropire cu apa clocita).

Ce pun eu in muraturile taranesti ? Orice leguma sau fruct, care arata bine si a ajuns la maturitate, fara a fi copt. Legume: gogonele, castraveti, conopida, varza alba, varza rosie, morcovi, telina – radacina si frunze, pastarnac si patrunjel – radacini, sfecla rosie, pastai de fasole verde, groasa, ridichii de luna. Fructe: mere ionatane sau golden, pere de toamna, prune aproape coapte, gutui, boabe mari de struguri albi. Am incercat si cu lubenite mici, dar nu mi-a placut gustul si am renuntat. Am mancat lubenita murata, facuta de altcineva si nu m-a dat pe spate.  🙁

Se aseaza la fundul vasului – marar uscat, boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar, catei de usturoi, radacina de hrean. Se aseaza legumele, in straturi (fara a le inghesui, dar nici sa lasi goluri mari), in borcane sau in cutii/ bidoane de plastic. Deasupra se pun frunze si tulpini de telina verde, asezate in asa fel incat sa apese legumele, in saramura. Asezatul legumelor pentru murat este totusi o arta decorativa, nu se invata, se mosteneste sau te specializezi prin practica.  😛

Se fierbe o saramura, din apa rece si sare grunjoasa – o lingura de sare, rasa, la 1 litru de apa rece. Se da saramura in 2-3 clocote si se la sa sa se raceasca 5-10 minute. Se toarna saramura fierbinte, peste legumele si fructele asezate in vase.

Sfat ! Cumpara sare grunjoasa romaneasca. Evita sarea de import, din Ucraina sau China. Ca sa fii sigur ca ai sarea care trebuie, sa o testezi pe muraturile de vara (castraveti si varza se pun in borcane de 8-10 Kg, cu marar verde, o lingurita de sare la 1 litru de apa rece si se lasa borcanul sa fermenteze la soare cateva zile, apoi se consuma muraturile reci, tinute la frigider).

Atentie ! Ca sa nu spargi borcanul, iar saramura fierbinte sa te parleasca pe maini, se pune un cutit sub fundul borcanului.

Se lasa vasele acoperite cu capace de cratita, in bucatarie, pana a doua zi, pentru a se aseza legumele, a migra saramura prin toate coltisoarele vaselor pentru a umple toate golurile si a porni fermentatia. A doua zi completezi cu saramura, pana la buza vasului si pui capacul vasului de plastic sau legi gura borcanului cu celofan, in 3 straturi.

Secret ! Capacirea vasului trebuie sa fie cat mai etansa posibil. Vasele cu muraturi taranesti se scot in balcon sau se duc in camara/ beci, la rece si nu se mai umbla la ele, decat cand se consuma muraturile. In 2-3 zile fermentatia se produce, din plin. Fermentatia va dura 2-3 saptamani, dupa cum este de cald, in locul unde ai depozitat vasele. Apoi, se limpezeste saramura, cam in 2-3 sapatamani si muraturile sunt gata de consum. O data ce ai desfacut borcanul, ai facut legatura cu atmosfera si ai introdus, fara sa vrei, bacterii noi, existente in atmosfera, care amplifica acrirea si producerea de mazga deasupra muraturilor. Nu lasa niciodata, vasul descoperit, cand ai inceput sa consumi muraturi, din el, acopera-l si inchide-l cat mai etans posibil, altfel muraturile se vor acri prea tare sau chiar se vor muia si vor putrezi.

muraturi taranesti

Pofta buna frati gurmanzi ! O vorba romaneasca, din batrani, spune: daca vrei sa ai muraturi la Craciun, pune-ti din septembrie, la camara. Pai ce pomana a porcului, cu jumari si friptura de porc este aia, fara muraturi taranesti ? Credinciosii, care tin tot postul Craciunului, au un fel de mancare asigurat – muraturi taranesti cu mamaliga calda. Doamne, ce gustoase pot fi muraturile taranesti cu mamliga calda, chiar daca nu tii tot postul.  😀

Nu credeti ? Priviti cum arata niste muraturi taranesti numai bune de atacat de catre gurmanzi.

muraturi taranesti 1

Cine rezista sa nu guste asa minunatie ?

Poti sa bei si o tuica fiarta sau chiar rece. In post este permisa totusi, o cescuta cu tuica.  😛

27 Comments

  1. Pingback: Gogosari in otet - Stiri Live

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.