Musaca de cartofi cum facea mama

Sezonul de toamna se lasa cu mancarici mai grele, cu legume mai putine si prajeli. Apar muraturile taranesti care insotesc nelipsitele fripturici, din orice meniu care se respecta. Tuica fiarta si vinul fiert incep sa-si faca loc, langa un aperitiv de voie buna, la orice festin care se respecta.

Musacaua de cartofi face parte dintre retetele mele, de toamna, o data cu datul cepului la butoiul cu muraturi taranesti.

Muraturile taranesti sunt primele preparate pentru iarna (in familia mea, iarna incepe mai devreme    😛    ), care intra in consum, cat sunt inca dulci, usor patrunse de sare si abia la inceput de acreala.

Carnea tocata din spata de porc, nu prea grasa, este cea mai potrivita pentru musaca.

De-ale bucatarilor ! Ca sa fii sigur ce carne pui in musaca, este necesar sa-ti alegi singur o bucata din spata de porc, din galantar, sa arunci in fuga, un sarut mana, tinerei care te serveste zambareata, chiar sa-i faci un compliment indirect (ce te costa ?     😛     ) si sa-i ceri, asa, din intamplare, sa-ti dea carnea prin masina de tocat, cu sita mare, chiar daca are montata sita obisnuita, pe masina. Carnea tocata mai mare are alta consistenta, care altfel se simte la papilele gustative, cand savurezi mancarea.

Carnea tocata se caleste in ulei de floarea soarelui, impreuna cu morcov, ceapa, telina, usturoi (date pe razatoare) si cateva feliute de ardei gras. Calirea se face doar cat sa se moaie ceapa, iar carnea tocata sa capete o culoare usor maronie.

Se stinge prajeala cu rosii, decojite, taiate felii. Pentru fineturi culinare, se poate pune suc de rosii, in loc de rosii decojite. Cand tocatura s-a racit, se pun 1-2 oua crude si se amesteca bine, sa se inglobeze oul crud. Se adauga si niste patrunjel verde, tocat fin, sa dea fatada preparatului si gust deosebit. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, dupa gust. Niste boia de ardei iute si boia dulce, poate fi pusa pentru culoarea preparatului.

Secretel ! Nu trebuie sa fie prea mult sos de rosii, in carnea tocata, doar de gust, ca sa nu iasa musacaua prea lunga, dar nici fada.

Se curata de coaja cativa cartofi rosii (sunt mai tari) si se taie felii, de 1 cm grosime.

Demn de retinut ! Cartofii albi si in special cei galbeni sunt fainosi si nu dau gust bun la mancarica.     🙁

Se unge cu unt sau cu ulei de floarea soarelui, o tava termorezistenta. Se aseaza straturi de cartofi si carne tocata. La fund si deasupra trebuie sa se regaseasca felii de cartofi.

Peste ultimul strat de cartofi se rade branza telemea de oaie si se intind omogen, 2-3 oua batute, cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate.

Daca a fost carnea tocata, mai slaba, se pot pune deasupra si cateva feliute subtiri de slanina afumata.

Tava se pune in cuptorul incins, la foc molcom, sa se patrunda carnea tocata si sa se rumeneasca, placut ochiului, preparatul, la suprafata.

Musacaua se serveste fierbinte. Un pahar de vin alb, sec, nu poate lipsi, daca vrei sa fie tacamul complet.

Musacaua de cartofi se serveste cu muraturi taranesti.

Daca ai pus mai tarziu muraturile si nu s-au facut inca, poti face o salata de castraveti sau poti folosi suc de rosii (reteta nevestei mele     😛     ).

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu stiu cum o fi pe la altii, daca le place sau nu, sa pregateasca bucatele, in familie, daca folosesc la gatit semipreparate sau daca fac piata de 2 ori pe luna sau in fiecare zi, daca gatesc pentru 1-2 zile sau pe toata saptamana. Se vorbeste si se scrie peste tot, despre retetele de slabit. Nu am auzit si nici nu am citit, ca intr-o reteta de slabit sa se recomande semipreparate, cumparate la pachetele, din market si incalzite la cuptorul cu microunde sau sa te indemne sa mananci pe apucate, fara sa te asezi la masa si sa mesteci in liniste, fara sa servesti 3 mese pe zi (cel putin), la ore fixe.

Umbla o vorba pe strasse – sa mesteci o inghititura, de atatea ori cati ani ai. Asa o fi, dar pe la 80 de ani, daca mesteci fiecare inghititura de cate 80 de ori, inseamna sa mananci in continuu, sa legi practic, mesele, intre ele. Si de dormit cand mai dormi ?     🙁    😛

One Comment

  1. frumos final :))) adevarat:))

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.