Omleta cu cartofi si ciuperci la cuptor

De cele mai multe ori cand timpul te preseaza si soriceii misuna dand iama prin stomac, iar afara au revenit zilele toride, gospodinele apeleaza la preparate simple. Nu functioneaza inca priza la care sa te poti contacta, sa nu mai gatesti la tigaie, la gratar sau la cuptor, sa nu mai fierbi nimic prin cratiti si oale.

Amintiri, amintiri ! In urma cu multi ani (trista amintire) cand se punea problema (este adevarat ca a fost din fericire doar teoretic) la nivelul national al statului social, fiecare bloc trebuia sa aiba la parter un spatiu amenajat ca o cantina, gen impinge tava si toti locatarii sa serveasca masa acolo, pe ecrane si la tv rula un film in care se pregatea mancarea industrial, in niste utilaje imense. La un moment dat, in derularea actiunii filmului, nu se mai gaseau suficiente ingrediente naturale si s-a apelat la ingrediente obtinute artificial, din te miri ce. Finalul filmului era oarecum optimist (banuiesc ca cenzura nu a bagat de seama), in sensul ca fabrica a luat foc/ au explodat enormele marmite.

Nevoia te invata ! Cupland aceleasi ingredinete folosite insa in retete diferite, atunci cand nu ai incotro si trebuie sa aprinzi focul la aragaz si chiar la cuptor, orice gospodina descurcareata fierbe in aceeasi oala cartofi si alte legume, mai multi/ mai multe sau o cantitate mai mare de fasole boabe, pune la cuptor o bucata mai mare de carne, umple mai multi ardei/ dovlecei/ foi de varza cu carne/ legume/ orez/ ciuperci.

Exista avantajul congelatorului (istet inventatorul, a scos multe gospodine din necaz) in care poti pune diversele preparate gata pregatite, in caserole din plastic alimentar. Scoti caserola din congelator, decongelezi rapid in cuptorul cu microunde sau in apa calduta si incalzesti preparatul daca este cazul, iar pranzul/ cina este gata.

Ce putem pregati daca tot fierbem cartofi ? O gospodina care se respecta are in dotarea familiei o cratita ceva mai mare pe care o foloseste doar pentru a fierbe cartofi/ sfecla/ conopida/ brocoli/ alte legume, direct in coaja. Fierband mai multi cartofi putem pregati salata de boeuf, salata orientala, piure’ simplu de cartofi sau in amestec cu alte legume, omleta nemteasca, cartofi fierti si apoi pusi cu ciuperci la cuptor.

Omleta cu cartofi si ciuperci la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi fierti pe jumatate, in coaja; oua proaspete, de gaina; ciuperci proaspete, marar verde, branza telemea de oaie, cascaval afumat, ceapa si usturoi verde, ulei de rapita/ ulei de masline extravirgin, unt proaspat, lapte dulce, rosii, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.

Cartofii se spala cu apa rece si se fierb in coaja.

Cartofi care se fierb in coaja.

Cartofii fierti pe jumatate se curata de coaja cat sunt calzi. Se lasa sa se raceasca cat sa-i putem tine in mana si se taie in romburi.

Cartofi fierti pe jumatate si curatati de coaja.

Ce ciuperci folosim in aceasta reteta ? Prefer sa folosesc ciuperci culese de mine din padure, proaspete/ oparite si congelate sau uscate. Nu recomand nimanui sa culeaga ciuperci din padure daca nu le cunoaste. Sanatatea fiecaruia este pe primul plan. Doar cand nu gasesc in padure (nu este sezon sau este prea mare seceta) si doresc intr-o reteta ciuperci proaspete, folosesc din cele de crescatorie, de regula champigon din cele brune sau pleorotus.

Ingredients

  • cartofi fierti,
  • ciuperci proaspete,
  • oua proaspete, de gaina,
  • unt proaspat,
  • telemea de oaie,
  • cascaval afumat,
  • ceapa si usturoi verde,
  • marar verde.

Intr-o tigaie cu margini inalte se calesc in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin/ ulei de rapita romburi de cartofi prefierti, ceapa si usturoi verde tocate marunt, felii de ciuperci proaspete.

Calire romburi de cartofi prefierti, felii de ciuperci, ceapa si usturoi verde, tocate marunt, in amestec de ulei de masline si unt proaspat.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Ouale de gaina se bat cu furculita impreuna cu putin lapte dulce/ smantana grasa/ apa rece, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, putin cimbru uscat (nu este obligatoriu) si marar verde tocat marunt.

Pregatire oua de gaina pentru a se bate cu furculita/ telul.

In ouale batute se inglobeaza branza telemea de oaie data pe razatoarea mare.

In ouale batute cu furculita se adauga branza telemea de oaie data pe razatoarea mare.

Amestecul de oua si branza data pe razatoare se omogenizeaza cu furculita.

Oua de gaina batute cu furculita si amestecate cu telemea de oaie data pe razatoarea mare.

Prajeala din tigaie se pune intr-un vas de copt, termorezistent.

Directions

  1. Fierbere cartofi intregi, in coaja, pe jumatate. Curatare cartofi de coaja si taiere in romburi.
  2. Calire cartofi prefierti, felii de ciuperci, ceapa si usturoi verde, tocate marunt, in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
  3. Ouale de gaina se bat cu furculita, in amestec cu putin lapte dulce/ smantana grasa si verdeata tocata marunt. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
  4. In ouale batute se inglobeaza branza telemea de oaie data pe razatoarea mare.
  5. Amestecul de ingrediente calite se pune intr-un vas de copt termorezistent. Peste amestec se toarna ouale batute in care s-a inglobat branza data pe razatoarea mare. Ingredientele se amesteca in vasul de copt folosind o lingura/ furculita pentru ca lichidul/ ouale batute sa patrunda in toate spatiile formate pe cartofii fierti si caliti.
  6. Vasul de copt se introduce in cuptorul aragazului gata incalzit, la foc mic pana se formeaza o crusta subtire, argintie.
  7. Pe preparatul din vasul de copt se adauga cascaval afumat dat pe razatoarea mare. Vasul de copt se reintroduce in cuptorul aragazului. Coacerea este terminata cand crusta de la suprafata preparatului este aramie si preparatul s-a desprins de marginile vasului de copt.
  8. Preparatul se scoate din cuptorul aragazului si se lasa sa se odihneasca 10 minute, timp in care tot lichidul ramas in vas se inglobeaza in preparat, fragezindu-l.
  9. Preparatul se serveste cald cu felii de rosii.

Peste amestecul calit se adauga ouale batute in care s-a inglobat branza telemea de oaie.

Vas termorezistent cu cartofi caliti si oua batute.

Se amesteca in vasul de copt cu o paleta de bucatarie pentru ca ouale batute sa inglobeze total masa de cartofi si ciuperci.

Vasul se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit pana ce preparatul se rumeneste usor.

Rumenire usoara a preparatului introdus in cuptoru incins al aragazului, la foc potrivit.

Deasupra crustei formate se rade putin cascaval afumat dat pe razatoarea mare. Cascavalul va forma o crusta ceva mai groasa care va obliga preparatul sa se coaca inabusit si total, dezlipindu-se de marginile vasului de copt.

Omleta cu cartofi si ciuperci la cuptor – preparatul este gata.

Preparatul se lasa sa se odihneasca timp de 10 minute, timp in care toata grasimea/ partea lichida formata in timpul coacerii se absoarbe in masa gatita, fragezind-o si facand sa nu fie zgrumturoasa, ci fina, spre deliciul gurmetilor profesionisti.

Preparatul se taie felii mai groase, folosind un cutit bine ascutit.

Omleta de cartofi si ciuperci la cuptor – preparat gata servit.

Preparatul se serveste cald cu felii de rosii.

La un asa preparat merge de minune o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Vremea torida de afara nu tine loc de pranz sau de cina. Pofta de a manca ceva special si foamea care te macina, chiar daca nu sunt elemente identice, la un moment dat nu mai stii ce sa alegi. Vrei, nu vrei, pui mana pe tigaie si suporti focul/ vipia din jurul aragazului care o amplfica pe cea de afara, devenind aproape insuportabila (zic aproape, pentru incurajare, ca tot trebuie sa mancam ceva, acolo).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.