Omleta rapida cu ciuperci de padure

Simplu, rapid, gustos, sanatos (daca servesti pana la ora 19, dupa cum zic medicii). Ce am uitat ? Aha…foamea care iti face marunt in stomac si te obliga sa iei cat mai repede o hotarare culinara.

Cum ai renuntat de ceva vreme, sa apelezi la  saorma, servita la botul calului, la turcul din coltul strazii sau la pizza (numai aluat, ceva suc de rosii – mai mult apa, 3 felii subtiri de salam cu iz de ranced si niste branza prea sarata, aruncata deasupra), de la fratele turcului din colt, care si-a facut propria afacere si-i zice acuma pizzerie, reteta mea va prinde cum nu se poate mai bine (sau cel putin sper ca asa va fi).   😀

Reteta se face dimineata, la pranz si seara. Nu mereu, in fiecare zi. Foame sa ai.

In drum spre casa sau de cu seara, cumperi ciuperci, oua, ceapa, verdeata (marar si patrunjel), cascaval sau branza de oaie.

Speli bine ciupercile de nisip si le lasi la scurs intr-o sita.

Cureti o ceapa alba mai mare si o tai solzisori. Reteta este si mai delicioasa daca folosesti o legatura de ceapa verde si un catel de usturoi, tocat fin.

Prajesti ciupercile si ceapa, intr-o tigaie de teflon, in ulei incins, in care ai pus un bot de unt, la foc potrivit, pana “sticleste” ceapa si se moaie ciupercile.

Cum, nu v-am spus ce este bot-ul ? ……O lingura de unt.

Bati cu telul sau cu furculita, 2-3 oua de gaina, intr-un castron. Adaugi verdeata taiata marunt. Poti sa razi si niste cascaval/ branza, dar risti sa se prinda omleta de tigaie, daca ai pus prea mult.

Rastorni ouale batute peste ciuperci si ceapa. Ai grija sa “imprastii” omogen ouale batute in tigaie ca sa acopere toate ciupercile.

Intorci omleta o singura data, cand colturile ei se desprind de marginea tigaii.

Secret ! Te poti folosi de un capac plat, din inox, mare cat gura tigaii, ca sa sprijoni omleta din tigaie si apoi sa o “prelingi” cu grija si indemanare inapoi in tigaie. Cum adica s-o sprijoni ? Pui capacul pe tigaie, cat mai etans, tii apasat cu o mana si rastorni tigaia peste capac, cu cealalta mana.

Atentie ! E pericoloso sporgersi (mama ce ma pricep la italiana) !   😛   Daca ai pus prea mult ulei de floarea soarelui, risti sa se scurga pe sub capac si te arzi pe maini. Miscarea cu capacul, se face numai sub supravegherea unui bucatar batran, experimentat in astfel de miscari.   😀

Imediat ce ai intors omleta poti pune bucati mici de cascaval sau branza, care sa se topeasca in ou, pe masura ce se coace omleta pe partea dinspre tigaie.

Mare secret ! Cand faci omlete trebuie sa te misti repede, ca sfarluga (sparnelul) ca sa nu se prinda de tigaie si nici sa iasa necoapta. Cum reusesti ? Numai insistand, experimentand si rabdand de foame.   😛

Orice omleta se poate servi cu muraturi taranesti sau castraveti si gogosari in otet, cu salata verde sau salata de cruditati. De ce nu ar fi bine venit un pahar de bere sau un pahar de vin, alb sau rosu, de care ai ? Sa vedeti ce bine prinde o felie de paine prajita.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla ! Nu-i asa ca ati mai scapat de o grija ? Ati mai trecut peste o masa, necesara fiecaruia dintre noi pentru a trai. Doar mancam ca sa traim si sa muncim, nu traim doar ca sa mancam. Hatre vorbe.   🙁

3 Comments

  1. am sa incerc si eu reteta asta… 🙂 nu de alta, dar am doar oua si ciuperci in frigider :))

  2. am incercat retata este foarte decioasa chiar am folosito la masa cu prieteni cu siguranta o voi recomanda pentru ca e foarte simplu de facut si nu iti trebuie prea multe ingrediente super reteta

  3. buna reteta,gustoasa si are o textura placuta acum rezolv una 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.