Omleta cu ficat de gasca

Un mic dejun, destul de consistent este recomandat nu numai de catre nutritionisti, dar si de catre medicul specialist de medicina muncii, in conditiile in care se pleaca la serviciu cu stomacul deja “pus la cale”, bine pregatit pentru efortul fizic si/ sau intelectual din ziua care va urma, pentru eventuale neplaceri/ discutii in contradictoriu sau suprasolicitare fizica si /sau nervoasa.

Mic dejun de avarie !? Salamul si/ sau sunca presata pe paine prajita, unsa cu unt, alaturi de ceai/ lapte/ cafea/ cafea cu lapte sunt deja retete consacrate, in special pentru cei obisnuiti sa mai “fure” dimineata cateva minute de cocaiala (sa inghiti galbinarea, cum ar zice batranii nostri) inainte de a se hotari, sa coboare din pat. Rareori, la cei citati anterior poate interveni o schimbare culinara, adica, indraznesc sa evadeze din cotidianul lor culinar si apeleaza la oua fierte sau oua ochiuri, cu branza sarata, sunca afumata si rosii/ ridichi/ castraveti.

Sa lenevim sau nu dimineata, in pat, cateva minute ?! Gurmanzii de profesie si nu numai, care trec repede peste minutele de amorteala, coboara din pat, imediat ce s-a terminat taraitul ceasului desteptator si prefera cateva miscari energice de inviorare, in fata geamului larg deschis, isi gasesc timp si pentru un mic dejun delicios, nu neaparat copios, care sa ii inveseleasca dis de dimineata si sa ii faca, sa ramana veseli si multumiti pe tot parcursul zilei.

Omleta cu ficat de gasca.
Omleta cu ficat de gasca.

Ingrediente de trebuinta in reteta:  ficat de gasca, oua proaspete, de gaina, cascaval afumat, marar verde, ceapa si usturoi verde, ridichi de luna, leurda, ulei de masline/ untura de gasca, sare grunjoasa, piper boabe, lamaie/ otet de mere si miere.

Cum pregatim ficatul de gasca pentru frigere ? Ficatul de gasca se curata de eventuale pielite si se clateste sub jet de apa rece (numai daca se foloseste ficat decongelat care a lasat sange). Se lasa la scurs intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta sau o carpa curata. Daca se foloseste ficat proaspat, acesta nu trebuie spalat si nici sters.

Intr-o tigaie bine incinsa se pun cateva picaturi de ulei de masline/ untura de gasca (doar cat sa sclipeasca in tigaie). Ficatul de gasca fiind destul de gras se pune in tigaia incinsa, la foc mare si se prajeste pe ambele parti, doar atat cat sa-si schimbe culoarea de la rozaliu spre alb si sa nu mai “sangereze”.

Se asezoneaza cu putina sare grunjoasa si putin piper boabe, proaspat macinat.

Prajire ficat de gasca in putin ulei de masline pentru omleta cu ficat de gasca.
Prajire ficat de gasca in putin ulei de masline pentru omleta cu ficat de gasca.

Ouale de gaina folosite este bine sa fie din cele cu galbenus portocaliu (cumparate de la precupete, din piata).

Mararul verde se toaca marunt.

Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare.

Oua de gaina, marar verde tocat marunt si cascaval afumat, dat pe razatoarea mare, ingrediente pentru omleta cu ficat de gasca.
Oua de gaina, marar verde tocat marunt si cascaval afumat, dat pe razatoarea mare, ingrediente pentru omleta cu ficat de gasca.

Ouale, cascavalul afumat si mararul verde se bat impreuna, folosind o furculita sau telul pana se obtine un amestec omogen. Se adauga, pentru un gust deoebit, un praf de sare grunjoasa (atentie, am pus si pe ficatul de gasca la prajire, iar cascavulul este si el sarat) si cateva fire de piper boabe (deja am pus si pe ficat, la prajire).

Oua batute impreuna cu marar verde si cascaval afumat pentru omleta cu ficat de gasca.
Oua batute impreuna cu marar verde si cascaval afumat pentru omleta cu ficat de gasca.

Ouale batute se adauga peste ficatul de gasca prajit si se intind omogen pe toata suprafata tigaii, prin manevrarea tigaii.

Oua batute adaugate peste ficatul de gasca, prajit pentru omleta cu ficat de gasca.
Oua batute adaugate peste ficatul de gasca, prajit pentru omleta cu ficat de gasca.

Cand ouale se desprind usor de marginile tigaii (se poate folosi o paleta din lemn pentru a ajuta desprinderea, pe masura ce se face coacerea oualor), se intoarce omleta, folosind o paleta din inox. Se continua coacerea pana se obtine rumenirea dorita.

Omleta se serveste cu ridichi de luna si un fir de ceapa/ usturoi verde, impreuna cu o felie de paine de casa coapta in cuptor.

Omleta cu ficat de gasca este gata.
Omleta cu ficat de gasca este gata.

Pentru “detalii” culinare, spre bucuria gurmetilor declarati, sa apropiem imaginea.

Omleta cu ficat de gasca este gata pentru servit la micul dejun.
Omleta cu ficat de gasca este gata pentru servit la micul dejun.

Daca se doreste, peste omleta fierbinte (se va muia cascavalul), se mai poate presara cascaval afumat dat pe razatoarea mare.

Omleta cu ficat de gasca presarata cu cascaval afumat, dat pe razatoarea mare.
Omleta cu ficat de gasca presarata cu cascaval afumat, dat pe razatoarea mare.

Cum deja a aparut leurda pe piata, nu trebuie ratata ocazia de a prepara la iutela o salata din leurda, salata verde, ceapa si usturoi verde, ridichi de luna, sare grunjoasa, zeama de lamaie/ otet de mere si miere.

Salata de leurda, salta verde, ridichi de luna si ceapa verde pentru omleta cu ficat de gasca.
Salata de leurda, salta verde, ridichi de luna si ceapa verde pentru omleta cu ficat de gasca.

Salata aceasta este sanatate curata, pe cat de gustoasa, pe atat de revigoranta, numai buna pentru inceputul unei noi zile de lucru.

Pofta buna voi frati gurmanazi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca nu ati gasit ficat de gasca, folositi ficat de pui/ de rata/ de curcan. Preparatul obtinut va fi tot delicios, iar miroasele din jurul tigaii va vor gadila placut narile.

One Comment

  1. Florin Hoban

    Bravo

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.