Orez cu lapte ca la mama

Facem ce facem si spre seara tot trebuie sa ajungem prin preajma aragazului pentru a potoli soriceii care zburda prin stomac fara a gasi nimic de rontait.

Nu ai cum sa te fofilezi ?! Nu sunt adeptul mezelurilor cumparate din market. Prefer sa pregatesc la cuptor (cand intr-un final, te hotarasti sa accepti ca tot vor curge apele dupa tine) cantitati mai mari de friptura inabusita (jambon de porc/ pulpa de porc sau pulpa de vitel). Dupa racire, carnea se taie bucati si se pune in pungi din plastic alimentar, la congelator. La nevoie se scoate cate o punguta si cina este gata, servind felii de carne alaturi de nelipsita salata de sezon.

La un moment dat ti se ia insa si de salata de sezon, cu rosii, castraveti, ardei si branza sau cascaval. Nu mai doresti nici pizza rapida, gratineuri pe baza de paine prajita cu te miri ce gasesti prin frigider. Esti satul de prajeala la tigaie de carne sau de prajeala la tigaie de peste plus ceva legume trase in unt si/ sau ulei de masline.

Ce-i de facut ? Vrem nu vrem cautam in propria arhiva culinara, la iuteala, o reteta pe care nu am mai facut-o de mult timp si care are avantajul ca se pregateste repede.

Arhiva se deschide la deserturi ! Nu sunt eu mare mester la deserturi (de regula sunt mana a 2-a care executa intocmai ce zice sotia). Uneori apelez la cateva retete care imi plac, sunt savuroase, cerute de toti ai casei si au avantajul ca se pregatesc la iuteala – budinca de orez cu branza dulce si fructe, smochine cu mascarpone, clatite cu branza dulce si smantana la cuptor, budinca de clatite si nu numai, clatite umplute cu te miri ce.

Amintiri, amintiri …. ! Socrul meu era mare amator de orez cu lapte. Manca doar lapte, clatite cu dulceata si orez cu lapte fiind impotriva oricaror branzeturi, unt, smantana sau alte produse pe baza de lapte.

In copilaria mea, orezul cu lapte sau budinca de orez erau preparate facute de mama si bunica destul de des, pentru cina.

Orez cu lapte ca la mama.

Ingrediente de trebuinta in reteta: orez (il prefer pe cel pentru pilaf care se leaga bine la fierbere, formand o pasta), lapte dulce, gras, nesmantanit (cumparat de la precupete de pe piata), dulceata (de visine/ pepene galben/ cirese amare/ smochine), zahar tos (de preferat brun), scortisoara macinata.

Secretul culinar al mamei mele ! Orezul Nu se spala pentru a se indeparta amidonul si se fierbe mai intai pe jumatate, in apa rece, pana incepe sa se umfle. Orezul prefiert in apa se strecoara de apa printr-o sita si se pune cald, la fiert in continuare, in lapte dulce, fierbinte, fiert anterior in oala speciala de fiert lapte.

Ingredients

  • orez,
  • lapte dulce,
  • zahar tos,
  • dulceata preferata,
  • scortisoara.

De ce este de preferat utilizarea oalei speciale pentru fiert lapte ? Oala are pereti dubli, intre pereti se pune apa rece care adusa la fierbere, ajuta fierberea treptata, omogena a preparatului din interior, fara a-l prinde de peretele interior al oalei si fara sa afume preparatul.

Trebuie sa recunosc ! Mie personal imi place laptele/ orezul cu lapte usor afumat. Preparatul afumat nu este insa pe placul tuturor.

Spre sfarsitul fierberii orezului in lapte se adauga zahar tos, dupa gust. Orezul fiert se amesteca cu o lingura din lemn pentru topirea zaharului.

Orezul prefiert in apa se fierbe complet in lapte dulce, fierbinte, fiert anterior.

Din oala speciala pentru fiert lapte, orezul gata fiert se ia cu o lingura de bucatarie si se pune in boluri, de marimi si culori diferite, dupa preferintele si gusturile gurmetilor si ale gurmanzilor de-o potriva.

Directions

  1. Fierbere orez nespalat, in apa rece pana incepe sa se lege.
  2. Strecurare orez prefiert in apa rece printr-o sita deasa, luarea orezului din sita cu o lingura de bucatarie si continuarea fierberii orezului in oala speciala de fiert lapte, in lapte dulce gata fiert. Adaugare zahar tos dupa gust.
  3. Orezul cu lapte gata fiert se pune in boluri de marimi si culori diferite, dupa preferintele mesenilor.
  4. Orezul cu lapte se serveste cald, dupa preferintele gurmetilor – cu dulceata sau cu scortisoara sau cu zahar ars.

In familia mea, dulceata de visine este preferata tuturor, motiv pentru care aceasta dulceata se pregateste aproape in fiecare toamna.

Orez cu lapte servit cu dulceata de smochine.

Socrul meu prefera orezul cu lapte servit cu scortisoara macinata.

Orez cu lapte servit cu scortisoara macinata.

Tatal meu prefera orezul cu lapte servit cu zahar ars.

Cum pregatim zahar ars ? Intr-un ibric se pune zahar tos si se incalzeste ibricul pe flacara mica a aragazului. Cand zaharul se caramelizeaza se stinge cu putina apa rece pentru a se desprinde zaharul de ibric.

Secretul gospodinei ! Stingerea zaharului caramelizat se poate face cu rom sau cu coniac.

Atentie ! Se picura apa rece/ rom/ coniac peste zaharul ars din ibric, cu focul stins sub ibric si se amesteca in timpul picurarii cu o lingurita de bucatarie, cu coada lunga. Vaporii fierbinti de apa/ alcool ne pot sari pe maini si chiar pe fata producand arsuri termice deloc agreabile. Daca totusi s-a intamplat, se spala mainile/ fata sub jet de apa rece. La nevoie, in lipsa unguentului, ne putem unge cu unguent special pentru arsuri (jecolan, jecozinc, etc.) sau ulei de floarea soarelui.

Orez cu lapte servit cu zahar ars.

Nu este nicio greseala ! Orezul cu lapte se poate servi si simplu, dar si deasupra cu sirop de artar/ sirop de visine/ sirop de cirese sau orice alt ingredient preferat de meseni (cu conditia sa-l ai/ sa-l cunosti).

Orezul cu lapte se serveste cald, chiar fierbinte. Este bun si rece.

Pofta buna voi frati gurmanazi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nimeni nu s-a nascut bucatar sef. Toti mancam pentru a putea sa traim. De ce sa cumparam semipreparate sau preparate congelate (cine stie unde si cand ?!) si sa nu incercam sa ne pregatim retetele preferate in propria bucatarie ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.