Oua de prepelita in cuib de carne tocata

Sarbatorile de iarna bat la usa si ma gandesc sa scriu din timp cateva retete ceva mai sofisticate pentru mesele de sarbatori din familie. Sunt ocazii care raman peste ani in amintirea membrilor familiei, reuniti laolalta, motiv pentru care tenta de sarbatoare este in prim plan, vegheata fiind de bradul impodobit, inalt cat casa si cununa cu vasc agatata la lustra din tinda casei.

Amintiri, amintiri … ! Sarbatorile de iarna, in copilaria mea erau intotdeauna prilej de bucurie pentru intreaga familie. Am incercat sa pastrez acest obicei si in familia mea, pe cat a fost posibil. In copilarie, omul de zapada era prezent in nametele din curtea casei. Ultimul om de zapada l-am construit in urma cu multi ani, prin parc, pe vremea cand copiii mei se mai tavaleau inca prin zapada.

Pregatiri, pregatiri ….., retete mai noi si mai vechi ! Ca in fiecare an, porcarelele pregatite din timp vor fi la mare cinste, nu va lipsi friptura de porc sau de purcel, nici friptura de curcan sau cea de pui cu fel de fel de garnituri. Aperitivele de sezon – pe baza de toba, caltabos si slaninuta afumata/ sarata/ fiarta, cu boia ca si salata de boeuf vor fi la mare cautare. Piftia si sarmalele nu au cum sa nu fie prezente in meniul de sarbatori la romani. Nu au cum sa lipseasca de pe masa muraturile taranesti pentru a tine grasimile la respect si vinul casei pentru a cinsti sarbatorile asa cum se cuvine. Ce masa de sarbatoare sa fie aceea daca aroma de cozonac cald pregatit dis de dimineata, in ajun de sarbatoare, nu invadeaza cele mai indepartate colturi ale casei ? Pentru racorirea de dupa festin, ciorba de potroace va fi la indemana doritorilor. Mereu, painea pregatita in casa va fi cea mai cautata.

Oua de prepelita in cuib de carne tocata.
Oua de prepelita in cuib de carne tocata.

Ingrediente de trebuinta in reteta: oua de prepelita, carne tocata (amestec vita/ porc in proportie de 1:1), verdeata (marar, patrunjel, ceapa verde), ceapa uscata, catei de usturoi, oua de gaina, faina de grau, pesmet, ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe.

Ingrediente

  • carne tocata,
  • oua de prepelita,
  • oua de gaina,
  • verdeata (marar, patrunjel, ceapa verde),
  • pesmet,
  • faina alba,
  • cascaval afumat.

Ingrediente de trebuinta pentru oua de prepelita in cuib de carne tocata.
Ingrediente de trebuinta pentru oua de prepelita in cuib de carne tocata.

Ceapa uscata se taie marunt, iar cateii de usturoi se dau pe razataorea mica sau se se zdrobesc ca pentru mujdei. Verdeata se toaca marunt. Se amesteca bine toate ingredientele impreuna cu carnea tocata, se asezoneaza amestecul cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Carne tocata fin care se amesteca cu ceapa uscata, verdeata, usturoi pisat pentru oua de prepelita in cuib de carne tocata.
Carne tocata fin care se amesteca cu ceapa uscata, verdeata, usturoi pisat pentru oua de prepelita in cuib de carne tocata.

Reteta pas cu pas

  1. Amestecare carne tocata cu verdeata tocata marunt, ceapa tocata fin si verdeata tocata marunt. Asezonare cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
  2. Fierbere oua de prepelita in apa rece cu sare grunjoasa.
  3. Decojire oua de prepelita.
  4. Formare cuiburi din carne tocata.
  5. Asezare oua de prepelita, fierte si decojite, in cuiburile din carne tocata.
  6. Tavalire bilute din carne prin faina, ou batut, pesmet, ou batut.
  7. Prajire bilute din carne tocata cu oua de prepelita fierte si decojite, inglobate, in ulei de floarea soarelui, bine incins.
  8. Prajire cartofi rosii in uleiul de floarea soarelui din care s-au scos cuiburile de carne tocata.
  9. Servire cuiburi din carne tocata pe cartofi prajiti.
  10. Spintecare cuiburi din carne tocata, cu un cutit bine ascutit pentru ca galbenusul din oul de prepalita sa se raspandeasca pe cartofii prajiti.

Se pregatesc cuiburi din carnea tocata asezonata si castronele cu oua de gaina, batute cu telul; cu faina de grau si cu pesmet fin. In pesmet sau in oul batut se poate adauga cascaval ras, dat pe razatoarea fina. In pesmet se adauga sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat (atentie, s-a mai pus si in amestecul de carne).

Ingrediente de trebuinta pentru oua de prepelita in cuib de carne tocata.
Ingrediente de trebuinta pentru oua de prepelita in cuib de carne tocata.

Cuiburile din carne tocata se pregatesc din guguloaie de carne in mijlocul carora s eapasa cu degetul mare pentru a face un lacas unde se va aseza oul de prepelita, fiert.

Cuiburi din carne tocata gata pregatite pentru a primi oul de prepelita, fiert.
Cuiburi din carne tocata gata pregatite pentru a primi oul de prepelita, fiert.

Ouale de prepelita se fierb in apa rece cu sare grunjoasa timp de 1,5 minute (in finalul preparatului vor ramane cleioase) din momentul in care apa da in clocot.

Oua de prepelita puse la fiert pentru oua de prepelita in cuib de carne tocata.
Oua de prepelita puse la fiert pentru oua de prepelita in cuib de carne tocata.

Cum se decojesc ouale fierte moale ? Ouale de prepelita, fierte, se pun intr-un vas/ caserola cu apa rece pentru 4-5 minute, apoi se scutura cu tarie vasul pentru a se decoji ouale.

Oua de prepelita, fierte, care se racesc in apa rece.
Oua de prepelita, fierte, care se racesc in apa rece.

Procedand astfel, ouale vor ramane intregi.

Oua de prepelita, fierte si decojite, pregatite pentru a fi puse in cuiburi de carne tocata.
Oua de prepelita, fierte si decojite, pregatite pentru a fi puse in cuiburi de carne tocata.

Fiecare ou de prepelita, fiert, se aseaza in cate un cuib din carne tocata.

Oua de prepelita, fierte si decojite, asezate in cuib din carne tocata.
Oua de prepelita, fierte si decojite, asezate in cuib din carne tocata.

Se formeaza cu degetele si palmele niste guguloaie din carne tocata care imbraca oul de prepelita, fiert si decojit.

Guguloaiele din carne tocata se tavalesc, in ordine, prin faina, ou batut, pesmet, ou batut.

Tavalire guguloaie din carne tocata prin faina, ou batut, pesmet, ou batut in vederea prajirii in ulei incins.
Tavalire guguloaie din carne tocata prin faina, ou batut, pesmet, ou batut in vederea prajirii in ulei incins.

Se incinge ulei de floarea soarelui intr-un tuci din fonta, in care se vor praji la foc iute, guguloaiele din carne tocata.

Guguloaie din carne tocata cu ou de prepelita fiert si decojit, la interior, date prin faina, ou batut, pesmet, ou batut, pregatite pentru prajire intr-un tuci cu ulei de floarea soarelui, bine incins.
Guguloaie din carne tocata cu ou de prepelita fiert si decojit, la interior, date prin faina, ou batut, pesmet, ou batut, pregatite pentru prajire intr-un tuci cu ulei de floarea soarelui, bine incins.

Prajirea guguloaielor din carne tocata se face in ulei bine incins, folosind o spumiera pentru a introduce/ scoate bilutele.

Prajire bilute din carne tocata cu oua de preplita inglobate, tavalite prin faina, ou batut, pesmet, ou batut.
Prajire bilute din carne tocata cu oua de preplita inglobate, tavalite prin faina, ou batut, pesmet, ou batut.

Cand bilutele din carne s-au rumenit omogen, se scot din uleiul incins folosind spumiera, pe hartie absorbanta pentru a se indeparta surplusul de grasime.

In uleiul incins, ramas in tuci, se prajeste o sarja de cartofi rosii.

Prajire cartofi rosii drept garnitura pentru oua de prepelita in cuib de carne tocata.
Prajire cartofi rosii drept garnitura pentru oua de prepelita in cuib de carne tocata.

Preparatul se serveste cald.

Oua de prepelita in cuib de carne tocata - preparatul este gata de servit.
Oua de prepelita in cuib de carne tocata – preparatul este gata de servit.

Inainte de a fi servit preparatul, in fata gurmandului curios si nerabdator, folosind un cutit bine ascutit, se despica biluta de carne prajita. Ce mai splendoare va aparea in fata ochilor spre bucuria fara margini a gurmetilor profesionisti deja imbatati cu miroaznele tainice care se raspandesc din preparatul cald !

Oua de prepelita in cuib de carne tocata servite calde, aburinde.
Oua de prepelita in cuib de carne tocata servite calde, aburinde.

Muraturile taranesti si un pahar cu bere neagra, rece, nu pot lipsi de la un asa festin.

Muraturi taranesti servite la oua de prepelita in cuib de carne tocata.
Muraturi taranesti servite la oua de prepelita in cuib de carne tocata.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! La romani, sarbatorile de iarna sunt traditii vechi, pastrate din mosi-stramosi si de aceea trebuie onorate asa cum se cuvine.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*