Pane’ din limba de vaca cu ciuperci si prosciuto

Maruntaiele (ficat, inima, rinichi), burta, limba, creierul si maduvioarele sunt dupa parerea mea pe nedrept ocolite de majoritatea gospodinelor. Motivul invocat cel mai des de catre gospodine este lipsa unor retete convenabile, dublat de anumite secrete gospodaresti care tin de curatare si nu in ultimul rand de prinderea momentului optim, final, de coacere/ prajire.

Amintiri, amintiri …. ! Maruntaiele, burta, limba, creierul si maduvioarele mi-au placut intotdeauna. In vremurile de restriste alimentara, maruntaiele si limba apareau ceva mai des la un chiosc din spatele halei de carne. Pe atunci, in hala de carne, doar galantarele goale, rareori populate cu cateva pachete cu putina carne de vaca batrana si mult os, inghetata, plus 2 ardei si o rosie inghetati(a) in pachet sau cu calupuri mari de stavrid congelat si decongelat in mod repetat te intampinau cum intrai pe usa. Ma inghesuiam la niste cozi imense la care stateai 2-3 ore si cumparam de toate, le puneam in pachetele la congelator si pregateam pe rand tot felul de retete delicioase.

Ce retete pregatim in familie ? Bine gatite, preparatele pe baza din limba de porc sau din limba de vitel/ vaca pot deveni adevarate delicii culinare, pline de savoare si cu miroazne tainice ce gadila placut narile gurmanzilor pofticiosi si a gurmetilor avizi de noi orizonturi gustative.

Pregatim in familie – limba cu masline cum facea socrul meu, limba de porc, fiarta, cu praz si masline; limba de vitel fiarta, cu sos de ciuperci, praz si smantana. Pregatim chiftelute din limba de porc, fiarta si data prin masina de tocat sau chiftelute din limba de vitel, fiarta, cu praz si prune. Spre surprinderea mea, in arhiva cu poze din calculator nu apar aceste retete, deci nu le-am pregatit in propria bucatarie de cam mult timp.

Pane' din limba de vaca cu ciuperci si prosciuto .
Pane’ din limba de vaca cu ciuperci si prosciuto.

Ingrediente de trebuinta in reteta: felii din limba de vaca/ vitel, fiarta, curatata de pielite si portionata, prosciuto crudo, ciuperci proaspete, usturoi uscat si usturoi verde, marar si patrunjel verde, ulei de masline, unt proaspat, vin alb, sec; zeama de lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, rosii mici, fulgi de ardei iute, oua de gaina, pesmet, faina.

Felii din limba de vitel, fiarta si curatata de pielita.
Felii din limba de vaca/ vitel, fiarta si curatata de pielita.

Ce limba cumparam ? Muschii limbii sunt bine dezvoltati la animalele rumegatoare, motiv pentru care prin gatire, limba ramane consistenta, dar devine frageda. Cand cumpar limba de vaca/ vitel ma uit in galantar si aleg o limba cat mai mare (1,5-2 Kg/ bucata), cu pielita alba, curata si care sa aiba si carnea frageda de la baza limbii. Daca doresc sa cumpar limba de porc, aleg din galantar 2-3 limbi mai mari (0,4-0,6 Kg/ bucata), albe, curate, fara carnea de la baza limbii care este de slaba calitate.

Ingrediente

  • felii din limba de vaca/ vitel, fiarta si curatata de pielita,
  • ciuperci proaspete,
  • oua de gaina,
  • unt proaspat,
  • rosii mici.

Limba intreaga se fierbe, se curata de pielita cat este calda si apoi, dupa racire se portioneaza. Fierberea limbii si curatarea de pielita se gaseste aici: limba de vitel fiarta, cu sos de ciuperci, praz si smantana.

Se pun pachetele la congelator, cu felii din limba fiarta, din care se pregatesc ulterior retetele preferate.

Limba fiarta de vitel, curatata de pielita , racita si portionata.
Limba fiarta de vaca/ vitel, curatata de pielita, racita si portionata.

Ciupercile proaspete folosite in reteta sunt ciuperci de cultura, cumparate din market, in manunchi, asemanatoare cu o trambita (am uitat cum se numesc, erau aduse din strainatate si am pierdut eticheta). Se pot utiliza orice alte ciuperci proaspete, intregi sau feliate.

Intr-o tigaie cu margini inalte, bine incinsa, intr-un amestec de ulei de masline si unt proaspat, se calesc ciupercile impreuna cu usturoi uscat si usturoi verde, tocat mai mare, la foc iute.

In tigaie se pun cativa fulgi de ardei iute.

Calire ciuperci proaspete in amestec de ulei de masline si unt proaspat.
Calire ciuperci proaspete in amestec de ulei de masline si unt proaspat.

Se tine tigaia in mana si se amestec in continuu din incheietura mainii (nu e rusine daca nu iti iese din prima, se poate amesteca cu o lingura din lemn) pana se moaie usor ciupercile.

Pentru un gust deosebit al ciupercilor, in tigaia cu ciuperci care se calesc se picura vin alb, sec si/ sau zeama de lamaie.

Ciuperci calite pentru pane' din limba de vaca cu ciuperci si prosciuto.
Ciuperci calite pentru pane’ din limba de vaca cu ciuperci si prosciuto.

Ciupercile se asezoneaza cu sare grunjoasa, cimbru uscat si piper boabe, proaspat macinat.

Reteta pas cu pas

  1. Calire ciuperci intr-o tigaie cu margini inalte, bine incinsa, in amestec de unt proaspat si ulei de masline.
  2. Pregatire pane’-uri din felii de limba fiarta si curatata de pielita.
  3. Prajire felii de prosciuto crudo intr-o tigaie bine incinsa.
  4. Scoatere felii de prosciuto prajite din tigaie.
  5. Prajire pane’-uri din limba de vaca/ vitel in grasimea de la prosciuto crudo. In timpul prajirii, in tigaie se pun si rosii mici, intregi.
  6. Montare preparat pe farfurii intinse.

Feliile de limba se trec in ordine, prin faina de grau, oua de gaina batute cu furculita (asezonate cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat), pesmet alb, oua batute, pregatindu-se astfel pane’-urile pentru prajire.

Pregatire pane'-uri din felii de limba de vaca fiarta pentru prajire.
Pregatire pane’-uri din felii de limba de vaca fiarta pentru prajire.

Intr-o tigaie cu margini inalte, bine incinsa, se prajesc felii de prosciuto crudo.

Prajire felii subtiri de prosciuto crudo.
Prajire felii subtiri de prosciuto crudo.

Feliile de prosciuto se scot din tigaia in care s-au rumenit.

Pane’-urile din limba de vaca se prajesc pe ambele fete in grasimea de la prosciuto crudo.

Prajire pane'-uri din limba de vaca/ vitel si rosii mici in grasimea de la prosciuto crudo.
Prajire pane’-uri din limba de vaca/ vitel si rosii mici in grasimea de la prosciuto crudo.

In tigaie se adauga si rosii mici, intregi.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse. Pe ciupercile calite se adauga verdeata tocata marunt (marar, patrunjel, usturoi verde).

Pane' din limba de vaca cu ciuperci si prosciuto - preparatul este gata servit.
Pane’ din limba de vaca cu ciuperci si prosciuto – preparatul este gata servit.

Langa un asa preparat delicios se serveste un pahar cu vin negru – Feteasca neagra.

Vin negru servit la pane' din limba de vaca cu ciuperci si prosciuto.
Vin negru servit la pane’ din limba de vaca cu ciuperci si prosciuto.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incercati retete pe baza de maruntaie si limba, insistati in pregatirea/ repetarea acestora chiar daca nu va ies asa cum va doriti, din prima. Nu veti regreta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.