Pane-uri din somn cu seminte de susan

Nu mi-a placut niciodata sa raman dator, nici cand este vorba de ceva achizitionat pentru nevoile familiei (motiv pentru care in 90 % din cazuri cumpar cu banii jos), dar nici cand fac o promisiune legata de o reteta (imi place sa cred ca sunt credibil). O fi bine, o fi rau ? Nu stiu, dar asa imi place mie sa procedez.    🙁      🙂

Din capul de somn achizitionat in urma cu o saptamana, in urma transarii migaloase, am obtinut niste file-uri de toata frumusetea, destul de mari pentru a pregati pane-uri din peste.

file-uri de somn pentru pane-uri cu seminte de susan
File-uri de somn pentru pane-uri cu seminte de susan.

Mic secret culinar, “furat” de catre un invatacel cuminte si dornic sa afle noutati, de la niste profesionisti in pregatirea pestelui si a fructelor de mare ! Inainte de preparare, file-urile se stropesc cu zema de lamaie si se condimenteza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat. Gurmanzii profesionisti nu vor refuza sa admire cateva firisoare de coaja de lamaie si/ sau de portocala, rase pe razatoarea cea mai fina.     😛

Pentru un preparat de succes, deosebit de delicios, chiar savuros ! File-urile de peste, asezonate, se lasa sa se “odihneasca” la rece, in frigider, pentru 15-20 de minute. Lasate timp indelungat la rece, file-urile se vor fragezi prea tare si “fibra” pestelui se va faramita in timpul prepararii.

Ingrediente de folosinta in reteta ! Pentru pane-urile de somn, cu seminte de susan se folosesc: file-uri de somn (groase de 1-2 cm si nu mai mari de un pod de palma), oua de gaina, faina alba de grau, pesmet, seminte de susan, cascaval afumat, sare grunjoasa, piper boabe.

Pane-uri de somn cu seminte de susan.
Pane-uri de somn cu seminte de susan.

Pentru delicii suplimentare ! In faina se pune un praf de sare grunjoasa. In oul batut se pun cateva firisoare de piper boabe, proaspat macinat. In pesmet se pun cateva firisoare de cascaval afumat, ras pe razatoarea mare. Nu ai cascaval afumat, poti pune cascaval neafumat sau branza sarata. Pentru cei care doresc mai iute, in oul batut se poate adauga un praf de amestec de boia de ardei iute si boia de ardei dulce. Daca ai prin frigider branza iute, nu ezita sa o folosesti, poti sa o pui data pe razatoarea fina, in pesmet.

Ingrediente pentru pane-uri de somn cu seminte de susan
Ingrediente pentru pane-uri de somn cu seminte de susan.

File-urile de peste se trec respectand ordinea, prin: faina, ou batut, pesmet, ou batut/ faina, ou batut, susan, ou batut/ faina, ou batut, pesmet, ou batut, susan, ou batut.

File-urile de somn se trec la inceput prin faina de grau.

File-uri de somn date prin faina pentru pane-uri de somn cu seminte de susan.

In urmatoarea etapa, file-urile de somn se dau prin ou batut.

File-uri de somn date prin ou batut pentru pane-uri de somn cu seminte de susan.
File-uri de somn date prin ou batut pentru pane-uri de somn cu seminte de susan.

File-urile de somn date prin oul batut se trec apoi prin pesmet.

File-uri de somn date prin pesmet pentru pane-uri de somn cu seminte de susan.
File-uri de somn date prin pesmet pentru pane-uri de somn cu seminte de susan.

File-urile de somn date prin ou batut se trec prin seminte de susan.

File-uri de somn date prin susan pentru pane-uri de somn cu seminte de susan.
File-uri de somn date prin susan pentru pane-uri de somn cu seminte de susan.

Inainte de prajire, file-urile de somn se trec prin ou batut.

File-uri de somn date prin ou batut, inainte de prajire, pentru pane-uri de somn cu seminte de susan.
File-uri de somn date prin ou batut, inainte de prajire, pentru pane-uri de somn cu seminte de susan.

Daca vrei sa treci file-urile de peste si prin pesmet si prin susan, intre cele doua ingrediente, file-urile trebuie trecute prin ou batut.

File-uri de somn trecute prin pesmet, ou batut, susan, ou batut pentru pane-uri de somn cu seminte de susan.
File-uri de somn trecute prin pesmet, ou batut, susan, ou batut pentru pane-uri de somn cu seminte de susan.

File-urile de somn sunt pregatite pentru prajire. Prajirea pestelui se face intr-o tigaie de inox cu margini inalte, intr-un amestec de ulei de masline si unt, bine incins. Pentru un gust deosebit al preparatului, in amestecul de prajit se pun 2 catei de usturoi si cateva firisoare de ardei iute.

A nu se uita ! Cateii de usturoi se scot din amestecul de prajire inainte sa se rumeneasca prea tare pentru a nu se amara amestecul de prajire si automat pestele pregatit.     😕

Amestec de prajire pentru pane-uri de somn cu seminte de susan.
Amestec de prajire pentru pane-uri de somn cu seminte de susan.

File-urile de somn se prajesc in amestecul de ulei de masline si unt proaspat (cumparat de la ciobani), la foc mare, cate 2 -3 minute pe fiecare parte. Rumenirea usoara a bucatilor de peste este un indiciu clar ca pestele este pregatit corespunzator.

Prajirea file-urilor de somn in amestec de ulei de masline si unt pentru pane-uri de somn cu seminte de susan.
Prajirea file-urilor de somn in amestec de ulei de masline si unt pentru pane-uri de somn cu seminte de susan.

Alt indiciu, daca ai dat focul prea puternic (indiciu neplacut de data aceasta     🙁     ), ca pestele este prea facut – se simte la nas miros de ars si in tigaie apare negreala in amestecul de prajire.     🙁

Pane-urile de somn se servesc fierbinti cu garnitura de tocanita de ciuperci – (vezi reteta) sau cu garnitura de tocana din fructe de mare si peste (reteta o voi scrie cat de curand posibil, ce atata graba     😕     ).

Daca tot am pregatit peste, un pahar de vin alb, sec, nu poate lipsi.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca nu v-ati plictisit de retetele mele sunteti invitatii mei permanenti pe acest site. Colegii, amicii, toti cunoscutii vostrii sunt de asemenea bine veniti. Nu poate decat sa-mi faca o deosebita placere.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*