Paste integrale cu hribi si parmezan

De curand am descoperit pe rafturi, in market, paste integrale, din grau dur. Am folosit anterior, paste fainoase din grau dur, dar nu integrale. Ca sa fiu sincer, culoarea maronie nu mi-a dat ghes sa ma uit cu atentie ce scrie pe ambalaj, crezand ca sunt niste paste fainoase, tot cu ingrediente mai ciudate (spanac, rosii, morcov, etc.) sau chiar puternic condimentate (cu ardei iute, etc.).

Oare de ce ? Am incercat si am pregatit, candva, niste paste multicolore. Nu nu m-au dat pe spate, motiv pentru care am ramas la pastele preferate, albe si cu ou. Este bine sau este rau din punctul de vedere al nutritionistilor ?! Nu m-am lamurit inca, chiar daca am citit cu atentie etichetele pe care apareau ceva coloranti alimentari, ziceau producatorii ca fiind din cei naturali.

Magazinele bio ?! De curand au aparut si in orasul meu cateva magazine bio, cu produse aduse nu stiu de unde (ma refer la tara de origine), dar care majoritatea produselor se ambaleaza sub licenta in firme locale. Am incercat paste fainoase cumparate din aceste magazinele, dar concluzia initiala nu a fost mult schimbata.

Prin magazinele bio trec tot mai des si mi-am propus sa incerc si alte combinatii culinare folosind produse cumparate din aceste magazine.

Pastele fainoase sunt ingrediente valoroase care fac parte din retetarul familiei mele ! In familie pregatim retete diversificate. Nu am renuntat la vechile retete mostenite de la mama – macaroane cu branza, macaroane cu carne tocata, macaroane cu carne, branza si cascaval; spaghete cu carne tocata si vinete; pene cu branza, smantana si cascaval, la cuptor.

Cand am descoperit pastele fainoase gigant din grau dur am inceput sa pregatim tot felul de retete, cu branza – paste cannelloni umplute cu branza, paste fusilloni giganti cu branza si stafide sau cu carne – paste cannelloni umplute cu carne tocata de curcan, paste conchiglioni giganti cu carne tocata in sos de rosii.

Nu ocolim pastele fainoase pregatite cu diverse alte ingrediente si sosuri – paste cannelloni umplute cu ciuperci si sos de rosii, paste cannelloni umplute cu peste in sos de rosii, paste paccheri giganti cu creveti, in sos de rosii; tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana, paste conchiglioni giganti cu praz, ciuperci si macrou afumat, paste conchiglioni giganti cu scoici in sos de rosii.

Preferatele mele pentru gatit sunt pastele fainoase preumplute – paste panzerotti umplute cu crab si creveti in sos de praz, ciuperci si smantana; paste panzerotti umplute cu crab in suc de lamaie si ansoa, tortelloni cu gorgonzola in sos de lamaie si busuioc.

Pregatim si cateva retete mai putin traditionale si mai putin cunoscute in care pastele fainoase sunt ingrediente valoroase, alaturi de peste si/ sau fructe de mare – paste fainoase cu ansoa si sos de rosii, spaghete cu sos de urzici si peste prajit, cotlet de crap prajit cu paste si creveti, cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici, somon la cuptor cu garnitura de cannelloni umplute cu ciuperci, creveti cu paste fainoase si legume, paste fainoase cu scoici si ciuperci, pastrav somonat pane’ cu pene si sos de rosii, pane’ de pastrav somonat cu paste fainoase.

Paste integrale cu hribi si parmezan.

Ingredeinte de trebuinta in reteta: paste integrale, hribi, parmezan, unt proaspat, praz, ulei de masline extravirgin, marar verde, lamaie, sare grunjoasa, piper boabe.

Pene integrale folosite in reteta de paste fainoase cu hribi si parmezan.

Am folosit hribi din cei opariti si pusi la congelator in toamna. Se pot folosi si hribi neopariti, cumparati congelati, din market.

De avut in atentie ! In toamna, inainte de a-i opari, hribii mari este bine sa fie feliati in marimi potrivite. Se pot felia si inghetati daca se trece calupul de ciuperci, inainte de a-l pune in tigaie, printr-un jet de apa calduta si se foloseste un cutit bine ascutit, cu lama mai groasa.

Ingredeinte folosite pentru paste integrale cu hribi si parmezan.

Hribii congelati nu se decongeleaza anterior, la temperatura camerei, ci se pun calup inghetat intr-o tigaie cu margini inalte in care s-a incins un amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Ingredients

  • paste integrale,
  • hribi,
  • parmezan,
  • unt proaspat,
  • ulei de masline extravirgin,
  • marar verde,
  • lamaie.

Optional ! Nu este nicio greseala daca in tigaie se pun 1-2 catei de usturoi feliati subtire si/ sau cativa fulgi de ardei iute sau cateva feliute de ardei iute, rosu, proaspat, pentru o savoare suplimentara a preparatului, spre bucuria gurmetilor profesionisti.

Atentie marita ! Calupul de ciuperci inghetate se adauga in tigaie, cu focul redus la minim sub tigaie, cu multa grija, sa nu sara stropi fierbinti pe maini si chiar pe fata.

Calup de ciuperci oparite si congelate pus in tigaie pentru decongelare.

Calupul de ciuperci inghetate se tavaleste cu atentie prin lichid pe toate partile si se lasa sa se decongeleze treptat amestecand din cand in cand cu o lingura din lemn.

Directions

  1. Dezghetare calup de hribi, treptat, la foc potrivit, in amestec lichid, fierbinte, de unt proaspat si ulei de masline extravirgin. 
  2. Fierbere paste integrale in apa clocotita in care s-a pus un praf de sare grunjoasa.
  3. Calire ciuperci si rondele de praz, impreuna, in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
  4. Pastele integrale fierte se adauga peste amestecul de hribi si praz, calite. Se asezoneaza dupa gust cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si zeama de lamaie.
  5. Se adauga parmezan dat pe razatoarea mare si marar verde tocat marunt.
  6. Preparatul se monteaza pe farfurii intinse si se serveste cald/ fierbinte cu felii de sfecla rosie si felii de lamaie.

Prazul se feliaza rondele si se caleste impreuna cu ciupercile care s-au decongelat.

Amestecul de ciuperci si praz se asezoneaz cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. In timpul amestecarii se pot adauga tulpini de marar verde, tocat marunt.

Prazul nu trebuie sa fie rumenit, doar putin moale. Pentru calire rapida se amesteca cu lingura din lemn.

Calire hribi (decongelati prin incalzire treptata) si rondele de praz.

Pastele fainoase se pun la fiert in apa clocotita in care s-a pus un praf de sare grunjoasa.

Fierbere paste integrale in apa clocotita in care s-a pus un praf de sare grunjoasa.

Penele se fierb cu 1-2 minute mai putin decat scrie pe pachet.

Pastele integrale fierte se iau cu o spumiera si se adauga in tigaia cu hribi si praz, ingrediente calite impreuna.

In tigaia cu hribi si rondele de praz s-au adaugat penele fierte.

Secretul bucatarului ! Pastele fierte nu se scurg de apa. Se iau cu o spumiera si se adauga in tigaia cu hribi si rondele de praz. Apa va fi absorbita de pastele fainoase care in acelasi timp se vor umfla suficient devenind moi asa cum doresc gurmanzii in devenire. La nevoie, in tigaie se pot adauga cateva linguri din apa in care au fiert pastele fainoase.

In tigaie se picura zeama de lamaie, se adauga parmezan dat pe razatoarea mare si marar tocat marunt.

Preparatul se omogenizeaza folosind lingura din lemn.

Pastele integrale cu hribi si parmezan ras sunt gata pregatite.

De-ale gospodinelor ! Nu aruncati la canalizare apa in care au fiert pastele fainoase. Se lasa sa se raceasca si se uda plantele de apartament. Plantele vor fi fericite si va vor incanta privirea cu o adevarata bogatie florara.

Preparatul final se monteaza pe farfurii intinse. Se serveste cu sfecla rosie coapta/ fiarta si felii de lamaie, alaturi.

Paste integrale cu hribi si parmezan.

La un asa preparat merge de minune o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti pastele integrale, din grau dur, chiar daca dureaza ceva mai mult fierberea acestora. Sunt sanatoase si bine preparate va pot scoate la iuteala din vesnica dilema: “noi ce mancam deseara !?”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.