Paste panzerotti umplute cu crab in sos de rosii cu biban prajit

In reteta de astazi, simpla, rapida si deosebit de savuroasa am combinat doua ingrediente dragi mie – pastele fainoase cu diferite umpluturi si pestele, de preferat bibanul.

Rareori spre deloc pregatesc pastele fainoase cu umplutura, in casa. Oferta de paste cu diferite umpluturi, prezenta in rafturile din market este generoasa si cum am verificat majoritatea produselor expuse am de unde alege.

De ce sa cumparam cand gasim/ de ce sa pregatim biban ? Mai greu este de achizitionat bibanul si ma refer la cel salbatic, din baltile noastre romanesti, nu la bibanul de mare, gasit mai mereu in galantare, adus de peste mari si tari. Numai cine nu a pregatit biban de-al nostru prins in Delta sau prin baltile private din jurul oraselor nu poate face diferenta de gust si textura a bibanului salbatic.

Prin galantare gasesti destul de rar biban salbatic, mare. Daca norocul te da afara din casa, peste rapitor fiind il gasesti prin februarie-martie cand este plin de icre, mari si rozalii. Cand gasesc biban mare, peste 0,5 Kg/ bucata cumpar tot ce este in galantar. Il curat la interior si de branhii si il pastrez in congelator cu putina sare grunjoasa pusa la cap, in pungi din plastic alimentar.

Oare de ce ? Bibanul romanesc este ocolit de gospodine pe nedrept sau poate din nestiinta. Multe tinere gospodine se codesc, pe drept, sa curete bibanul de solzii cei multi si desi, fara a sti ca de fapt solzii la biban nu trebuie curatati ?!

Cum adica, sa nu cureti pestele de solzi ? Simplu: bibanul si orice alt peste (platica, lin) care se coace pe sarea grunjoasa pusa pe gratarul din fonta se preteaza foarte bine la pregatit saramura.

Bibanul cu solzi cu tot, doar curatat la interior si de branhii se poate praji – biban prajit cu sos de praz, ciuperci si smantana; biban cu creveti in sos de rosii, biban cu ciuperci si legume, la tigaie cu garnitura de orez, biban cu paste de orez si ciuperci.

Cum asa, sa fie posibil ? Bibanul se poate pregati la tigaie/ pe gratar, tot necuratat de solzi. Dupa prajire/ coacere, bibanul se poate servi indepartand pielea cu solzi cu tot si ramane carnea alba, consistenta, cu putine oase care se desprinde jumatate din fileu intreg de pe sira.

Dulceata carnii de biban il recomanda ca peste favorit pentru cunoscatori. Orice pescar care se respecta va pastra/ alege pentru sine bibanul prins, dar si carasul prins (chiar daca are mai multe oase) pentru dulceata carnii.

Exista si alte solutii cand ai cumparat biban ?! Bibanul mare se poate fileta usor, tot necuratat de solzi si fileurile, dupa indepartarea pielii cu solzi cu tot se poate pregati la tigaie, la cuptor sau pe gratar cu diferite garnituri.

Paste panzerotti umplute cu crab in retetarul familiei ! Am descoperit din intamplare pastele umplute cu crab si de atunci ori de cate ori vad in galantare, cumpar. Din pacate, fiind doar refrigerate (si prin congelare, se altereaza gustul preparatului final) aceste paste nu pot fi pastrate prea mult timp, cel mult 5-6 zile in frigider.

Pregatim – paste panzerotti umplute cu crab si creveti in sos de praz, ciuperci si smantana; paste panzerotti umplute cu crab in sos de rosii, paste panzerotti umplute cu crab in suc de lamaie si ansoa, paste panzerotti umplute cu crab in sos de praz, ciuperci si smantana.

Paste panzerotti umplute cu crab in sos de rosii cu biban prajit.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o cutie cu paste panzerotti umplute cu crab, biban, suc de rosii, lamaie, sare grunjoasa, cimbru, piper boabe, patrunjel verde, frunze de busuioc verde, unt proaspat, ulei de masline extravirgin.

Pachet cu paste panzerotti umplute cu crab.

Sa lasam pastele sa respire inainte de a incepe pregatirea acestora.

Daca ati tinut cutia cu paste pamzerotti umplute cu crab in frigider mai multe zile, se scoate cutia din frigider, se desface plasticul si pastele se lasa la temperatura camerei cca. 30 de minute, timp in care aluatul se va dezgheta partial, fara a se muia si va redeveni fraged.

Paste panzerotti “odihnite” la temperatura camerei.

Curatarea bibanului cumparat proaspat.

Bibanul se curata doar la interior si de branhii fara a incerca sa desprindem solzii mici si desi. Ar fi o oboseala inutila, ineficienta si fara rezultat final, onorabil.

Biban proaspat curatat doar la interior si de branhii.

Bibanul folosit este din cel cumparat in martie, pastrat in congelator, in pungi din plastic.

Ingredients

  • paste panzerotti umplute cu crab,
  • biban,
  • unt proaspat,
  • ulei de masline extravirgin,
  • suc de rosii/ pasta de rosii care se dilueaza cu apa,
  • lamaie,
  • frunze de busuioc verde.

Prajire biban intreg, necuratat de solzi.

Bibanul dezghetat se spala la interior si se lasa la scurs intr-o sita. Inainte de prajire se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Bibanul se prajeste intreg intr-o tigaie speciala pentru peste in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin. In tigaie se pun catei de usturoi, crengute de cimbru uscat si fulgi de ardei iute.

Prajire biban intreg in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

Pregatirea sosului de rosii.

Intr-o tigaie cu margini inalte se incinge suc de rosii in putin ulei de masline extravirgin.

Nu este nicio greseala ! Cine doreste poate cali, inainte de a adauga in tigaie sucul de rosii, putina ceapa tocata foarte marunt si/ sau felii subtiri de usturoi pentru un gust deosebit al preparatului final.

Directions

  1. Prajire biban in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
  2. Fierbere paste panzerotti umplute cu crab in apa clocotita in care s-a pus un praf de sare grunjoasa. 
  3. Montare preparat pe farfurii intinse. Servire preparat cu lamaie.

In sosul de rosii se adauga patrunjel verde tocat marunt si frunze de busuioc verde tocate mai mare. Dupa caz, sosul de rosii se drege de sare si piper proaspat macinat. Se pot adauga si crengute de cimbru.

Fierberea pastelor panzerotti umplute cu crab.

Pastele panzerotti se pun la fiert intr-o oala cu apa clocotita in care s-a adaugat un praf de sare grunjoasa.

Pastele panzerotti se fierb intr-o oala cu apa clocotita in care s-a pus un praf de sare grunjoasa.

Secretul bucatarului ! Pastele se fierb mai putin cu 1-2 minute decat scrie pe pachet pentru a nu se desface, sa iasa bucatica de crab din pliculetul de aluat. Prin operatia de inghetare-dezghetare a aluatului acesta devine casant si se poate sparge/ desprinde la locul lipiturii.

Pregatirea pastelor in sosul de rosii.

Pastele panzerotti umplute cu crab, fierte, se adauga fierbinti folosind o spumiera, in sosul de rosii care clocoteste.

Pregatirea pastelor in sosul de rosii.

Sefii bucatari stiu de ce !? O data cu pastele fierte, nescurse de apa, in sosul de rosii se adauga si putina apa in care au fiert. Pastele fierte se umfla in sosul de rosii. Apa se absoarbe si aceasta in pastele fierte.

Daca este cazul, pastele invelite in sos se dreg de sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se picura zeama de lamaie.

Servirea preparatului final.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse. Se serveste cu felii de lamaie si verdeata.

Paste panzerotti umplute cu crab si biban prajit.

La un asa preparat merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti pastele fainoase, fie ele simple sau cu umplutura. Bine gatite sunt sanatoase si delicioase. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.