Paste Panzerotti umplute cu crab in sos de rosii

Pastele fainoase gatite in fel si chip sunt printre preparatele mele preferate. Le pregatesc cu placere ori de cate ori vreun pofticios din familie o doreste. In ultimii ani, dintre pofticiosi, la mesele zilnice am ramas eu ca pofticiosul de serviciu si mai rar, sotia. Copiii, cand vin pe acasa au alte preferinte culinare, rareori dorind sa guste paste fainoase, din motive de depunere de colacei la mijlocul trunchiului.

Oarece contradictii din punctul meu de vedere ! Personal nu inteleg de ce la sportivi, pastele fainoase sunt recomandate, cel mai des, pentru masa de seara drept garnitura la un gratar de peste sau gratar cu carne de vitel/ carne de pui, iar nutritionistii, rareori introduc in dieta de slabit preparate pe baza de paste fainoase. Italienii si asiaticii, mari consumatori de paste fainoase, nu as zice ca sunt obezi intr-un procent de speriat, asa cum se intampla in prezent, la romani si la nemti, doua natii mari consumatoare de cartofi.

Amintiri, amintiri ….. ! Macaroanele groase, cu gaura, spaghetele lungi si subtiri si fideaua imbarligata/ ghemotoc erau pastele fainoase cele mai des cumparate in copilarie de catre parinti. De fapt, nici nu gaseai altceva prin alimentara. Mama si bunica pregateau in casa taietei din faina de grau, sacul cu faina, cumparat prin august-septembrie fiind nelipsit din camara. In copilarie, macaroanele cu branza erau felul preferat de noi, copiii, pentru masa de seara. Macaroanele cu carne tocata erau una din specialitatile mamei mele si se serveau duminica si la sarbatori. Supa cu taietei de casa era o adevarata delicatesa mai ales cand se taia o gaina batrana din curte care se fierbea intreaga in oala si in zeama se pregatea supa. Din gaina fiarta se pregatea un minunat rasol de pasare sau o friptura la cuptor – monstrul din ograda bunicii sau gaina coapta ca la test.

Ce preparate pe baza de paste fainoase pregatim astazi in familie ? Prin rafturile din market gasim tot felul de specialitati din paste fainoase, cu sau fara umplutura, in forma de scoici, tuburi, pene, sfredele, curele, etc., din grau dur sau din faina de grau obisnuit, din faina de grau amestecata cu spanac, morcovi, rosii, etc. Le-am experimentat pe aproape toate si m-am oprit la macaroane – macaroane cu carne, branza si cascaval, taietei – paste fainoase cu ansoa si sos de rosii, spaghete – spaghete cu sos de urzici si peste prajit, spaghete cu carne tocata si vinete cum face sora mea sau fidea cu ou (pentru adaugat cateva firisoare in supe de pasare, in loc de taietei de casa si in ciorbe de legume, in loc de cartofi – ciorba de legume de vara), la pastele fainoase umplute cu carne – tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana sau umplute cu crab – paste panzerotti umplute cu crab si creveti in sos de praz, ciuperci si smantana, la pastele gigante din grau dur – paste cannelloni umplute cu branza, paste paccheri giganti cu creveti, in sos de rosii, paste conchiglioni giganti cu carne tocata in sos de rosii, paste fusilloni giganti cu branza si stafide.

Paste panzerotti umplute cu crab in sos de rosii.
Paste panzerotti umplute cu crab in sos de rosii.

Ingrediente de trebuinta in reteta: paste fainoase, panzerotti umplute cu crab si creveti, suc de rosii/ rosii decojite si tocate/ rosii din conserva de tabla, cascaval afumat/ parmezan, ceapa verde, patrunjel si marar verde, ulei de masline extravirgin, unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe, frunze de busuioc verde.

Pachet intreg cu paste panzerotti umplute cu crab.
Pachet intreg cu paste panzerotti umplute cu crab.

Dintr-un pachet de paste de 250 grame se poate prepara aceasta de reteta pentru cina a 4 persoane.

Sucul de rosii este din cel pregatit pentru iarna. Se pot utiliza rosii proaspete, decojite si tocate marunt sau rosii decojite de la conserva, tocate marunt.

Ingrediente pentru paste panzerotti umplute cu crab in sos de rosii.
Ingrediente pentru paste panzerotti umplute cu crab in sos de rosii.

Ceapa verde, mararul, patrunjelul si frunzele de busuioc se toaca marunt. Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare. Daca se foloseste parmezan este de preferat sa se foloseasca bucata intreaga, data pe razatoarea mare.

Ingrediente

  • paste panzerotti umplute cu crab si creveti,
  • cascaval afumat/ parmezan,
  • ceapa verde,
  • unt proaspat,
  • suc de rosii/ rosii proaspete, decojite si tocate marunt/ rosii decojite din conserva, tocate marunt,
  • frunze de busuioc verde.

Pastele panzerotti umplute cu crab si creveti se fierb in apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa, cu 1 minut mai putin decat scrie pe cutia cu paste.

Secretul bucatarului incepator ! Pastele umplute se pun in apa clocotita folosind o spumiera, cu grija, sa nu se rupa. Spumiera cu paste se cufunda incet in apa care clocoteste. Este bine ca pastele umplute sa nu se suprapuna in oala cu apa fiarta pentru a nu se crapa aluatul in timpul fierberii si umplutura sa o aduni apoi din cratita.

Fierbere paste umplute cu crab in apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa.
Fierbere paste umplute cu crab in apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa.

Reteta pas cu pas

  1. Fierbere paste umplute cu crab si creveti in apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa.
  2. Calire ceapa verde tocata marunt in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
  3. Pregatire sos de rosii prin adaugare suc de rosii peste ceapa calita.
  4. Adaugare paste fainoase umplute cu crab si creveti, fierte, in sosul de rosii format.
  5. Adaugare in preparat, cascaval afumat dat pe razatoarea mare si verdeata tocata marunt.
  6. Servire preparat cald, presarat cu cascaval afumat/ parmezan, dat pe razatoarea mare si frunze de busuioc tocate marunt.

Intr-o tigaie cu margini inalte se incinge un amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat. Ceapa verde se caleste usor, doar cat sa se moaie putin, in amestecul de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.

Calire ceapa verde in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
Calire ceapa verde in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.

Peste ceapa calita se adauga suc de rosii si se omogenizeaza amestecul folosind o lingura din lemn.

Pregatire sos de rosii pentru paste panzerotti umplute cu crab in sos de rosii.
Pregatire sos de rosii pentru paste panzerotti umplute cu crab in sos de rosii.

Asezonare sos de rosii dupa gust, cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

In sosul de rosii format se adauga cu grija, sa nu se rupa, pastele umplute cu crab, fierte. Se foloseste spumiera.

Adaugare paste umplute cu crab si creveti, fierte, in sosul de rosii.
Adaugare paste umplute cu crab si creveti, fierte, in sosul de rosii.

Oarece secret culinar ! Pastele fierte nu se scurg complet de apa in care au fiert. Se pot adauga cateva linguri de apa in sos. Apa fiarta in care au fiert pastele contine amidon si va contribui la aderarea sosului de rosii la pastele umplute, fierte.

Ingredientele se amesteca folosind spumiera pentru a nu se rupe pastele umplute cu crab. Se presara cascavalul afumat dat pe razatoare si verdeata tocata marunt.

Adaugare cascaval afumat dat pe razatoare si verdeata tocata marunt peste sosul de rosii cu paste umplute cu crab si creveti.
Adaugare cascaval afumat dat pe razatoare si verdeata tocata marunt peste sosul de rosii cu paste umplute cu crab si creveti.

Se omogenizeaza preparatul folosind spumiera sau o lingura mare de bucatarie.

Preparatul se serveste cald, pe farfurii intinse, presarat cu cascaval afumat/ parmezan, dat pe razatoarea mare si frunze de busuioc tocate marunt.

Paste panzerotti umplute cu crab in sos de rosii - preparatul este gata servit.
Paste panzerotti umplute cu crab in sos de rosii – preparatul este gata servit.

Un pahar cu vin alb, sec, rece sau o bere rece merge de minune, acum, la sfarsit de vara, langa un preparat de exceptie, plin de miroazne tainice spre bucuria gurmetilor profesionisti.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incercati aceasta reteta delicioasa si sanatoasa, cu ingrediente putine, rapid si usor de preparat. Nu veti regreta.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*