Paste panzerotti umplute cu crab in suc de lamaie si ansoa

Traditia stramoseasca cere ca in timpul sarbatorilor de iarna familionul sa se adune acasa pentru ca impreuna sa se veseleasca si sa serveasca bunatatile culinare pregatite in casa parinteasca, cu totii, tot impreuna sa-si aminteasca de cei plecati dintre noi si nu in ultimul rand sa scotoceasca prin sacului mosului sa vada ce a adus pentru fiecare. Pomul de Craciun este in fiecare an la mare cinste, mirosul de brad verde se raspandeste prin toata casa. Chiar daca uiti tot mai des sa aprinzi lumanarile si artificiile in pom, o cantare cu urari, acolo, cat de cat, nu lipseste. Uitatul va disparea cu siguranta in momentul cand micii urmasi vor topai in jurul bradului.

Amintiri, amintiri …, abordari de actualitate ! Pe la inceputul casniciei mele reuseam sa ne impartim intre parintii mei si ai sotiei astfel incat sa petrecem impreuna cateva zile cu fiecare dintre ei. Astazi cand suntem la randul nostru parinti si fiecare copil trebuie sa-i multumeasca si pe cei din partea partenerei, ne aducem aminte de tristetea care aparea pe fata parintilor nostri cand venea vremea despartirii si abia acum o intelegem. An de an, zilele de stat impreuna, parinti si copii, se imputineaza. In goana trecerii timpului, intre Craciun si Anul Nou, fiecare copil cu obligatiile serviciului sau, mai si lucreaza de acasa cu laptopul pe genunchi. Pe an ce trece constat ca tehnica moderna de comunicare are parca, mai multe dezavantaje, in sensul ca partea de subiecte comune de discutii in familie se restrange, iar subiectele de dezbatut devin tot mai rare, apar abordari diferite, greu de inteles pentru unii sau pentru ceilaltii. Televizorul merge ca doar de aceea este in priza si platesti lunar abonament la cablu, telefoanele pastrate la indemna suna tocmai cand se reusise abordarea unui subiect de interes comun pentru toti cei prezenti. Ramane avantajul ca stii in orice moment cand celalalt este prezent undeva anume.

Preparate de tranzitie intre sarbatori ! Intre Craciun si Anul Nou, este nevoie ca stomacul sa faca o mica pauza in lupta cu porcarelele de tot felul, cu sarmalele cu carne de porc, cu piftia de curcan si/ sau piftia de porc. Recurgem la preparate usoare, de pregatit rapid, cat de cat fara carne. Nu poate lipsi ciorba de potroace sau ciorba acra din aripi de curcan sau ciorba acra de cartofi si ciuperci. Pentru aceste zile preferam pastele fainoase – paste fainoase cu ansoa si sos de rosii sau paste cannelloni umplute cu ciuperci in sos de rosii sau paste cannelloni umplute cu peste in sos de rosii sau paste paccheri giganti cu creveti in sos de rosii sau tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana sau paste panzerotti umplute cu crab in sos de rosii.

Ce alte bunatati mai pregatim ? Trebuie consumat si ce a mai ramas de la masa sarbatoreasca de Craciun pentru a putea sa abordezi preparatele pentru sarbatoarea de Anul Nou. Din curcanul de Craciun, carnea ramasa se aduna de pe oase, se toaca marunt, la cutit (nu este o greseala daca se da prin masina de tocat carne sau in robotul de bucatarie) si se pregateste o minunata placinta cu carne sau paste cannelloni umplute cu carne tocata de curcan. Carnea ramasa din curcan se amesteca cu alte ingrediente si se pregateste o tarta cu te miri ce. Din cozonacul pregatit in casa, care deja se intareste se pregateste tort din cozonac invechit, cu frisca.

Paste panzerotti umplute cu crab in suc de lamaie si ansoa.
Paste panzerotti umplute cu crab in suc de lamaie si ansoa.

Ingredeinte de trebuinta in reteta: o cutie de paste panzerotti umplute cu crab, lamai, ansoa, ulei de masline extravirgin, unt proaspat, cascaval afumat, verdeata (patrunjel si marar), ceapa verde, usturoi, sare grunjoasa, piper boabe.

Ingrediente de trebuinta pentru paste panzerotti umplute cu crab in Paste panzerotti umplute cu crab in suc de lamaie si ansoa.suc de lamaie si ansoa.
Ingrediente de trebuinta pentru paste panzerotti umplute cu crab in suc de lamaie si ansoa.

Verdeata (marar, patrunjel, ceapa) se toaca marunt. Cascavalul afumat se da pe razatoarea mare. Se pregateste putina coaja de lamaie pe razatoarea fina. Lamaia se stoarce pe storcatorul de lamaie pentru a se scoate samburii.

Ingrediente

  • o cutie de paste panzerotti umplute cu crab,
  • unt proaspat,
  • ulei de masline,
  • cascaval afumat,
  • ansoa,
  • verdeata (ceapa, patrunjel, marar).

Intr-o tigaie cu margini inalte se incalzeste un amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat. Se adauga fileuri de ansoa, intregi. Se amesteca cu lingura din lemn pana fileurile de ansoa se faramiteaza si se inglobeaza in amestecul de unt si ulei.

Incalzire amestec de ulei de masline si unt proaspat impreuna cu fileuri de ansoa si verdeata tocata marunt.
Incalzire amestec de ulei de masline si unt proaspat impreuna cu fileuri de ansoa si.

Pastele panzerotti se pun la fiert pentru 3 minute intr-o oala cu apa clocotita in care s-a pus si o lingura de sare grunjoasa. Se amesteca usor, folosind o spumiera, pentru a nu se sparge pastele.

Fierbere paste panzerotti umplute cu crab in apa clocotita cu sare grunjoasa.
Fierbere paste panzerotti umplute cu crab in apa clocotita cu sare grunjoasa.

Reteta pas cu pas

  1. Incingere amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat impreuna cu fileuri de ansoa intr-o tigaie cu margini inalte.
  2. Fierbere paste panzerotti umplute cu crab in apa fiarta cu putina sare grunjoasa.
  3. Unduire verdeata si usturoi pisat in amestecul de ulei, unt si ansoa. Adaugare paste panzerotti umplute cu crab, fierte. Omogenizare amestec, cu grija, folosind o lingura de bucatarie pentru a nu se sparge pastele. Potrivire de sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
  4. Adaugare zeama de lamaie si cascaval afumat dat pe razatoare. Omogenizare cu lingura de bucatarie.
  5. Servire preparat cald presarat cu cascaval afumat dat pe razatoare si verdeata tocata.

In tigaia cu unt, ulei de masline si ansoa se adauga un catel de usturoi dat pe razatoarea fina si verdeata tocata marunt. Se unduieste, amestecand cu lingura din lemn.

Unduire amestec de verdeata (ceapa, patrunjel si marar), usturoi dat pe razatoarea fina in amestecul de ulei, unt si ansoa.
Unduire amestec de verdeata (ceapa, patrunjel si marar), usturoi dat pe razatoarea fina in amestecul de ulei, unt si ansoa.

Pastele umplute cu crab se iau cu strecuratoarea si se adauga in tigaia cu verdeata tocata marunt si ansoa, fara a se scurge apa complet. Se mai adauga cateva linguri de apa in care au fiert pastele si se amesteca usor cu lingura din lemn pentru omogenizare.

Rostul adaugarii apei in care au fiert pastele ! Adaugand apa in care au fiert pastele, aceasta va ajuta la umflarea pastelor si prinderea ingredientelor verzi si a cascavalului afumat de acestea.

Amestecare paste panzerotti fierte cu verdeata, ansoa. cascaval afumat si zeama de lamaie.
Amestecare paste panzerotti fierte cu verdeata, ansoa. cascaval afumat si zeama de lamaie.

In tigaie se adauga cascaval afumat dat pe razatoarea mica si zeama de lamaie. Se omogenizeaza folosind lingura mare de bucatarie, cu grija, sa nu spargem pastele si bucatile de crab sa se imprastie prin preparat. Daca mai este nevoie se mai adauga apa in care au fiert pastele. Se potriveste de sare si se adauga piper boabe proaspat macinat.

Un mic secret casnic ! Nu aruncati apa in care fierb pastele fainoase, cartofii, legumele. Lasati-o sa se raceasca si folositi-o la udatul florilor din casa. Ghivecele vor fi fericite si florile vor inflori cat mai repede.

Preparatul se serveste cald presarat cu verdeata si cascaval afumat dat pe razatoare.

Paste panzerotti umplute cu crab in suc de lamaie si ansoa - preparatul este gata servit.
Paste panzerotti umplute cu crab in suc de lamaie si ansoa – preparatul este gata servit.

Chiar daca suntem in refacere, un pahar cu vinul casei din smochine, rece, va fi bine primit de gurmetii profesionisti. 

Vinul casei din smochine servit la paste panzerotti umplute cu crab in suc de lamaie si ansoa.
Vinul casei din smochine servit la paste panzerotti umplute cu crab in suc de lamaie si ansoa.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Intotdeauna veti gasi alternative la mesele copioase din zilele Craciunului pentru a va pregati stomacul pentru urmatoarea incercare culinara, cea de la sarbatoarea de Anul Nou. Incercam sa ne multumim cu ceea ce mai avem deja prin frigider sau sa pregatim ceva la iuteala. De servit ceva tot trebuie sa servim chiar daca suntem suprasaturati. Spre seara soriceii din stomac incep sa se agite nerabdatori. De data aceasta, soriceii se vor multumi cu ceva mai usor si in cantitati rezonabile.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*