Pastrama de oaie cu cartofi impanati, la gratar

A ruginit frunza prin vii si randunelele au plecat, vorba cantecului. In limbaj culinar, intampinam toamna cu bogatia si farmecul ei. Pe camp e agitatie mare pentru stransul ultimelor recolte inainte de a da bruma. Un covor de frunze uscate isi face usor, usor, aparitia pe alei. Deja, roua si-a facut prezenta pe masini si pe banci prin parcuri.

O mica trecere in revista ! Gospodinele fac ultimele retusuri la preparatele pentru iarna; viticultorii culeg viile, fac mustul si il pun la fiert in damigene/ butoaie; ciobanii scot pastrama de la saramura si/ sau de la afumatoare; pe piata, legumele de vara-toamna (ardei, rosii, capia, gogosari, castraveti, vinete, chiar si gogonele) incep sa fie picnite/ patate; numai varza, spanacul si macrisul, ceapa verde, patrunjelul, mararul, leusteanul si prazul se mai lafaie verzi pe tarabe, iar capatanile albe de conopida le fac concurenta; cartofii, ceapa, usturoiul, sfecla, telina, morcovii si pastarnacul se vand en gross. Strugurii, merele, perele si prunele sunt la mare cautare. Cateva gospodine aflate in intarziere cu pregatirile pentru iarna alearga de la o taraba la alta in cautarea unor ingrediente proaspete si ceva mai ieftine. Cum s-au anuntat deja niste ploi si o vreme in racire, ziua recoltei s-a sarbatorit mai peste tot prin tara.

Oferta bogata a toamnei atrage inspiratia culinara ! La asa oferta a toamnei, din retete nu pot lipsi pastrama de oaie si mustul, mamaliga si mujdeiul de usturoi – pastrama de oaie cu praz, mamaliga si cartofi prajiti, pastrama de oaie cu mamaliga, branza si smantana.

Pastrama de oaie cu cartofi impanati la gratar.
Pastrama de oaie cu cartofi impanati la gratar.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pastrama de oaie (sarata/ afumata/ sarata si afumata/ afumata), cartofi rosii, ceapa, ardei gras/ capia, slanina afumata/ sunca Padurea Neagra/ carnati afumati, branza mozarella/ cascaval afumat, unt proaspat, ardei copt.

Ingrediente

  • pastrama de oaie,
  • cartofi,
  • slanina afumata,
  • branza mozarella,
  • unt proaspat,
  • ardei gras,
  • ceapa uscata,
  • ardei copt.

Cartofii se curata de coaja si se taie sub forma zimtata/ felii subtiri de 4-5 mm grosime, fara a se duce taietura pana jos/ fara a se patrunde cartoful de tot. In zimti/ taietura se introduc felii de afumatura, taiate subtire cu un cutit bine ascutit, rondele de ceapa, felii de ardei, felii de branza. Deasupra cartofilor se pun bucati de unt proaspat.

Impanare cartofi zimtati cu afumatura, branza, ceapa, ardei, unt si invelire in folie de aluminiu.
Impanare cartofi zimtati cu afumatura, branza, ceapa, ardei, unt si invelire in folie de aluminiu.

Cartoful se inveleste in hartie de copt si apoi in folie de aluminiu. Hartia se strange la capete sub forma de plic, impaturindu-se marginile pentru a nu curge grasimea de la unt si branza in timpul coacerii.

Reteta pas cu pas

  1. Curatare cartofi, zimtare si impanare cu ce iti place (obligatoriu ceapa si unt proaspat).
  2. Formare pachetele din cartofi impanati.
  3. Feliere bucata de pastrama.
  4. Asezare felii de pastrama si pachetele cu cartofi impanati pe gratar. Coacere preparat.
  5. Servire preparat cald cu mamaliga si mujdei de usturoi.

Pastrama afumata este mai putin sarata, motiv pentru care se feliaza (fara a fi nevoie de fierbere prealabila) si se aseaza pe gratar impreuna cu cartofii impanati.

Pastrama afumata, feliata si cartofi impanati si inveliti in folie de aluminiu care se coc pe gratar.
Pastrama afumata, feliata si cartofi impanati si inveliti in folie de aluminiu care se coc pe gratar.

De tinut minte ! Pastrama de oaie sarata trebuia fiarta in apa clocotita cel putin 30-40 minute inainte de a se pune pe gratar/ in tigaie deoarece are multa sare. Pastrama sarata se poate desara de cu seara, lasand-o in apa rece in care s-a pus o felie de paine. Painea va trage sarea din pastrama. Apa rece si felia de paine se schimba de 2-3 ori.

In cuva gratarului meu se pune apa rece si condimentele preferate (boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, etc.). Focul sub gratar se potriveste astfel incat flacara sa fie centrata pe mijlocul gratarului.

Pastrama de oaie cu cartofi impanati la gratar - preparatul este gata..
Pastrama de oaie cu cartofi impanati la gratar – preparatul este gata..

Preparatul se serveste cu salata de ardei copti.

Salata de ardei copti servita la pastrama de oaie cu cartofi impanati, la gratar.
Salata de ardei copti servita la pastrama de oaie cu cartofi impanati, la gratar.

Nu poate lipsi un pahar de must care sa piste putin. Merge si un pahar din vinul casei de smochine, chiar o bere rece.

Preparatul merge de minune cu mamaliga calda sau mamaliga rece (pe gratar). Putin mujdei de usturoi pregatit cu iaurt (pentru a mai potoli din saratura) nu poate lipsi.

Mujdei de usturoi cu iaurt si otet balsamic pentru pastrama de oaie cu cartofi impanati, la gratar.
Mujdei de usturoi cu iaurt si otet balsamic pentru pastrama de oaie cu cartofi impanati, la gratar.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Obiceiurile toamnei trebuie onorate asa cum se cuvine. Pastrama si mustul sunt vedetele fiecarei toamne.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*