Pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor

“Nicio masa fara peste” – era o veche reclama (printre putinele de altfel) difuzata cu insistenta pe unicul program al televiziunii publice, cu mai bine de 25 de ani in urma. Aceeasi reclama te izbea in ochi de cum intrai in alimentara, acolo unde aceasta trona pe pereti, sub forma unor afise imense, iar stavridul si macroul congelat se gaseau mai mereu in frigidere. Era perioada cand traulerele romanesti brazdau marile si oceanele lumii (pe unde or mai fi ele in prezent, probabil la fier vechi ?!), asigurand cu peste congelat pietelele europene si africane, fara a-i neglija pe romani.  Din pacate, motivul real ca gaseai peste congelat, mai mereu prin galantare, era plata datoriilor externe, nu grija deosebita pentru sanatatea romanilor. 

Astazi, gasim peste proaspat, congelat, sarat si afumat, prin toate market-urile si prin pescarii, adus insa de peste mari si tari, cu avionul, mai rar cu vaporul si mult prea putin din productia interna. Braconajul, ca sport de masa, din Delta Dunarii, de pe Dunare, din baltile, raurile si lacurile interioare si indiferenta autoritatilor, fac ca pestele, acest aliment sanatos, recomandat de catre nutritionisti, sa fie un adevarat lux in alimentatia romanilor, concurand ca pret cu cele mai scumpe carnuri.

In general, pestele, mai putin agreat de cate gospodine pentru a fi curatat, este usor de pregatit, retetele sunt diverse si preparatele gustoase.

Pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.
Pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un pastrav somonat de 1,2-1,5 Kg, citrice (lamai, portocale, mandarine, minole, etc.), usturoi, praz, ceapa verde, morcovi, tulpini de telina, ardei iute, marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, ulei de masline, piper boabe, cimbru uscat.

Ingrediente pentru pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.
Ingrediente pentru pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.

Pastravul somonat se curata de solzi (mici si desi, dar usor de indepartat) si la interior. Se spala cu apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.

A se avea in vedere ! Cand curatam pestele la interior trebuie sa avem grija sa scoatem osul (destul de mare, deci usor vizibil) in forma de “masea” de la baza capului fiecarui peste, care daca nu este indepartat va da un gust amar preparatului.

Se rade coaja de la o portocala si de la o lamaie, folosind razatoarea mica.

Se taie felii subtiri ardeiul iute si 2 catei de usturoi.

Coaja rasa de citrice, usturoi si ardei iute feliat subtire pentru pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.
Coaja rasa de citrice, usturoi si ardei iute feliat subtire pentru pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.

Avem grija ca preparatul sa nu fie amar ! Se indeparteaza cu un cutit bine ascutit, partea cu coaja si pielita alba, amara, de pe lamai si de pe portocale.

Curatare citrice de coaja si de pielita alba pentru pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.
Curatare citrice de coaja si de pielita alba pentru pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.

Fructele curatate de coaja si de pielita se feliaza in felii groase de 0,5 cm.

Legumele se feliaza sub forma de bastonase cat mai subtiri.

Ceapa verde si verdeata se toaca marunt.

Legume feliate sub forma de bastonase, cat mai subtiri si felii de citrice pentru pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.
Legume feliate sub forma de bastonase, cat mai subtiri si felii de citrice pentru pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.

Pastravul somonat se tamponeaza cu hartie absorbanta pentru a fi uscat.

Intr-o tava de copt se aseaza o hartie de copt unsa cu ulei de masline.

Pestele se pune in tava, pe hartia de copt, unsa cu ulei de masline. Pestele se umple cu felii de citrice, verdeata, felii subtiri de usturoi si ardei iute si ceapa verde, coaja de citrice. Se asezoneaza la interior si pe exterior cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se adauga la interior si exterior crengute de cimbru uscat.

Pastrav somonat umplut cu felii subtiri de citrice, verdeata si ceapa verde pentru pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.
Pastrav somonat umplut cu felii subtiri de citrice, verdeata si ceapa verde pentru pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.

Pe exteriorul pestelui se adauga felii de citrice, usturoi si ardei iute, coaja rasa de citrice.

Felii de citrice, usturoi si ardei iute adaugate pe exteriorul pestelui pentru pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.
Felii de citrice, usturoi si ardei iute adaugate pe exteriorul pestelui pentru pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.

Legumele feliate bastonase se adauga peste feliile de citrice.

Dupa gust, se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper. Se adauga o cantitate generoasa de ulei de masline, dirijand picaturile de ulei peste intreaga suprafata a pestelui. Se stropeste cu zeama de citrice.

Nu este nicio greseala ! Cateva picaturi de vin alb, sec, nu fac rau preparatului, ba chiar ii confera o savoare suplimentara.

Bastonase de legume, felii de usturoi si ardei iute, felii de citrice, ulei de masline, sare si piper boabe proaspat macinat adaugate pe peste pentru pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.
Bastonase de legume, felii de usturoi si ardei iute, felii de citrice, ulei de masline, sare si piper boabe proaspat macinat adaugate pe peste pentru pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.

Cum strangem hartia de copt ? Hartia de copt se impatureste formandu-se un pachet in tava de copt, avnd grija ca sa fie bine inchise colturile, pentru a nu curge lichidul in timpul coacerii. La nevoie, se mai infasoara tot preparatul in alta foaie de hartie de copt sau intr-o folie de staniol.

Pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor, gata pregatit pentru a fi introdus in cuptorul aragazulu
Pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor, gata pregatit pentru a fi introdus in cuptorul aragazului.

Tava cu pestele astfel pregatit se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc mare, pentru 30-40 minute, in functie de marimea pastravului somonat.

In timpul coacerii, se vor degaja vapori de apa din legume si peste, iar preparatul se va coace in aburi. Mirodeniile adaugate si parfumul citricelor se vor regasi in gustul preparatului.

Pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor, gata preparat
Pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor, gata preparat.

In timpul coacerii, legumele se vor inmuia (daca se doreste a fi si crocante, se vor taia foarte fin), iar pestele va “inota” intr-un sos minunat. Sa tot moi cu mamaliga rece sau mamaliga calda in acest sos dulce – acrisor – putin picant – usor amarui. Gurmetii de pretutindeni vor intelege, cu siguranta si vor profita din plin de aceasta oportunitate.

Pestele poate fi servit cu ciuperci umplute cu legume, la cuptor.

Pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor servit pe farfurie.
Pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor servit pe farfurie.

Un pahar cu vin alb, rece, sec, va insoti obligatoriu acest preparat delicios.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe ampamond ! Chiar daca pestele nu face parte din preferintele voastre, nu ezitati sa pregatiti aceasta reteta, care va schimba (vreau sa cred) ideea paguboasa ca pestele are prea multe oase, este greu de curatat si de pregatit. Delicatetea preparatului va face sa uitati de cele mentionate anterior (nu insa si de oase).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.