Pastrav umplut cu creveti si legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti

Pestele proaspat este preferatul meu cand vine vorba sa pregatesc ceva delicios, in special daca rapiditatea in miscari este pe primul plan, nu de altceva dar tocmai atunci, soriceii din stomac fac ravagii strigandu-si dreptul la a fi hraniti. Glumesc, desigur, nu astept soriceii sa faca taraboi, trec din timp prin hala de carne comuna cu pescaria, arunc o ocheada prin galantare si populez sacosa cu ce ma intereseaza.    😀    Nu ocolesc nici tarabele din piata de legume, de unde cumpar verdeturi, legume de sezon si fructe de-ale noastre, dar si lamai si/ sau portocale.

In sezonul de iarna, pastravul este la putere. La raionul de peste, intreb intai fetele de la casa, daca pestele este de la crescatoria din apropierea orasului sau adus de undeva de la munte. Il prefer pe cel din crescatoria de la munte, mai gustos, care de multe ori se vinde neeviscerat si acuma iarna, daca ai bafta, il gasesti cu icre, din alea rosii cat bobul de piper, de costa 40 lei suta de grame. Daca norocul iti surade si ai cumparat pastravul cu icre, ai scos parleala la toti banii de i-ai dat pe peste.   😕

Pastrav umplut cu creveti plus legume la cupt cu sos de iaurt si castraveti.
Pastrav umplut cu creveti plus legume la cupt cu sos de iaurt si castraveti.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pastrav, creveti, legumele preferate (se poate folosi – ardei, ceapa, praz, usturoi, morcov, gulie, patrunjel si telina – radacina), verdeturi (patrunjel, marar, rozmarin, ceapa verde, busuioc), castraveti verzi, ardei iute, iaurt gras (de bivolita), sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, unt proaspat (cumparat de la ciobani), ulei de masline, lamaie.

Pastravul se curata de solzi si la interior. Se spala bine cu apa rece si se lasa la scurs. Se tamponeaza cu hartie absorbanta pentru indepartarea umezelii.

Pestele se tavaleste printr-un amestec de ulei de masline si zeama de lamaie. Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat. Crenguta de rozmarin se introduce in peste.

Pestele se lasa la rece, in frigider pentru 15-20 de minute, timp in care pestele se macereaza.

Peste curatat pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.
Peste curatat pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.

Ai fost norocos ? Daca DA, icrele se curata de pielita si se pun in borcan cu putina sare grunjoasa, acoperite cu ulei de floarea soarelui. Se vor consuma, nefrecate cu ulei, punand bobite  rosii de icre pe paine prajita unsa cu unt. Mmmm …… Ce deliciu ……… 😀     Laptii scosi din peste de cei mai putin norocosi, se curata de pielita si se introduc in pestele eviscerat.

Legumele se spala cu apa rece si se sterg cu hartie absorbanta.

Legume pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.
Legume pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.

Crevetii proaspati sunt cam scumpi. O punga de creveti prefierti si congelati, de 250 de grame, este de ajuns pentru reteta.

Secretul pregatirii fructelor de mare prefierte si congelate ! Secretul nu imi apartine, l-am aflat si eu de la bucatari vestiti, pe care i-am urmarit cu atentie preparand fructe de mare. Cum „meseria” se fura, am trecut si eu la treaba.   😀    Crevetii congelati nu se lasa la decongelat, la temperatura camerei sau in frigider. Se pun congelati, in apa clocotinda pentru cateva secunde, pana se decongeleaza, practic instant.    😕

Creveti congelati pusi in sita, in apa clocotinda, pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.
Creveti congelati pusi in sita, in apa clocotinda, pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.

Crevetii decongelati prin soc termic, se lasa la scurs intr-o sita. Crevetii uscati cu hartie absorbanta, se sareaza si se pipereaza, se stropesc cu ulei de masline si zeama de lamaie. Se amesteca bine, cu o lingura.

Creveti decongelati prin soc termic, stropiti cu zeama de lamaie, sarati si piperati pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.
Creveti decongelati prin soc termic, stropiti cu zeama de lamaie, sarati si piperati pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.

Legumele preferate se taie felii subtiri si apoi in betisoare de 8-10 cm lungime, cat mai subtiri.

Se unge o tava de inox cu ulei de masline si se pun in tava, legumele taiate subtire. Se adauga sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se amesteca cu o lingura.

Legume feliate si taiate apoi sub forma de betisoare pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.
Legume feliate si taiate apoi sub forma de betisoare pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.

Intr-o tigaie cu margini inalte, se incinge un amestec de ulei de masline si unt proaspat. Se adauga 2-3 catei de usturoi si cateva firisoare de ardei iute.

Tigaie incinsa, cu ulei de masline si unt, catei de usturoi si feliute de ardei iute pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.
Tigaie incinsa, cu ulei de masline si unt, catei de usturoi si feliute de ardei iute pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.

Cand amestecul de ulei si unt s-a incins bine, se adauga cu grija, crevetii scursi de apa si uscati cu hartie absorbanta.

Atentie ! Daca nu au fost bine uscati, crevetii adaugati in amestecul de prajire, incins, vor arunca stropi din lichidul fierbinte pe maini. Cu siguranta nu va fi o fericire, ustura si face basici.   😀

Calire creveti in amestec de ulei d emasline si unt pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.
Calire creveti in amestec de ulei d emasline si unt pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.

 

Nu lasati tigaia din mana ! Din incheietura-ti fina (sau lasa, mai bine amesteci usor cu o lingura de lemn    😛     ) amesteci crevetii in tigaie timp de 1-2 minute, pana se calesc usor. Nu exagerati cu amestecatul in tigaie, crevetii se vor intari si le piere gustul. Adaugati zeama de lamaie.

Cu crevetii caliti se umplu pastravii. Pastravii se aseaza peste legumele din tava de inox. Sosul in care au macerat pestii, se adauga pe pestele din tava.

Peste umplut cu creveti si legume in tava pentru a fi introduse in cuptor pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.
Peste umplut cu creveti si legume in tava pentru a fi introduse in cuptor pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.

Tava se acopera cu hartie de copt umezita in apa rece, apoi stoarsa. Se introduce tava, in cuptorul incins al aragazului pentru 25-30 de minute, la foc potrivit. Pestele se va face in abur si va prelua din condimente ce este esential, mirosul si gustul.

Tava cu peste si legume, acoperita cu hartie de copt umezita si stoarsa pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.
Tava cu peste si legume, acoperita cu hartie de copt umezita si stoarsa pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.

Se pregateste un amestec de castraveti verzi, feliati subtire si tocati, usturoi feliat subtire, ceapa verde, patrunjel marar, busuioc – tocate marunt. Se adauga ulei de masline, sare grunjoasa, zeama de lamaie. Se amesteca cu o lingura.

Castraveti tocati marunt, ceapa verde, usturoi, patrunjel, marar, busuioc pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.
Castraveti tocati marunt, ceapa verde, usturoi, patrunjel, marar, busuioc pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.

Se adauga cateva linguri de iaurt gras, de bivolita.

Adaugare iaurt peste castraveti si verdeata pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.
Adaugare iaurt peste castraveti si verdeata pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.

Se omogenizeaza, prin amestecare cu o lingura, pana amestecul devine cremos.

Amestec cremos de castraveti, verdeata si iaurt gras pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.
Amestec cremos de castraveti, verdeata si iaurt gras pentru pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti.

Se scoate hartia de copt si se stropeste pestele, optional, cu cateva picaturi de vin alb, sec. Se pune iarasi hartia de copt si se mai lasa tava in cuptor cateva minute.

Pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti gata de servit.
Pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castraveti gata de servit.

Pastravul se serveste cald, cu legumele calite si iaurtul cu castraveti, cremos si racoros.

Un pahar cu vin rubiniu, sec, de vinul casei din smochine va face narile gurmanzilor profesionisti si nu numai, sa freamate, in timpul festinului care va urma.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pestele consumat cat mai des, va mentine tineri, supli si sanatosi. Pestele proaspat sau congelat, afumat sau sarat, preparat in sute de feluri, este un aliment sanatos, adorat de doamne, dar si de domni. Umblau niste vorbe (pe vremea lui Ceasca, cand stavridul congelat era singur-singurel prin galantare si toate meniurile din crasme, contineau stavrid si legume de la borcan), prin saloanele restaurantelor de cartier, cand comandai friptura, chelnerii iti ziceau ca tocmai s-a terminat, dar iti aruncau zambind impaciuitor si cate una din „zicalele” lor preferate: cea mai buna leguma este tot porcul, cea mai gustoasa friptura la gratar este tot ceafa de porc la tigaie, cel mai gustos preparat din peste, se obtine din muschi de vitel la gratar, etc.    😀    Oare ce voiau sa spuna, cei care lansau astfel de vorbe ? Desigur glumeau, caci gluma si bancurile erau inca in floare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.