Peste marinat, pentru iarna. Icre de peste.

Cand eram mai tanar, mergeam la pescuit destul de des. Este adevarat ca si “celelalte distractii” erau limitate ca gen si forta de actiune. Pescuitul reprezenta “marea evadare” dupa “n” saptamani lucrate in “foc continuu”, in fabrica, respectiv “evadare” din sambata libera, care ni se acorda lunar, pe la sfarsitul anilor ’80, cand incepuse lumea sa mormaie deja, satula de munca.

In acea perioada existau si niste balti pe langa oras, unde ori de cate ori mergeam, prindeam si ceva peste: caras maricel, lin bunicel ca marime, biban cat palma. Mai pica si cate o stiuca de 1, 5 kg, mai rar cate un crapcean. Cum in timp, balta a fost umpluta cu cenusa provenita de la Centrala termica a orasului (niste criminali ai mediului acvatic, cei care au hotarat acest lucru), posibilitatile de pescuit s-au imputinat, a trebuit sa merg la balti mai departate de oras sau pe Olt, unde pestele cam mirosea a mal si petrol. Asa ca cu timpul am cam rarit iesirile pe balta.

A ramas doar reteta de facut marinata pentru iarna, cu peste cumparat sau prins rareori cand mai ies pe balta.  🙁

Cel mai frecvent folosesc macrou inghetat, care se gaseste mai mereu, prin pescarie. Cumpar bucati mari de peste, intregi, cam de 0,6-0,8 kg. Avantajul este ca se curata usor, tai capul si il arunci, iar din interior se scoate totul si se arunca.

Atentie ! E bine sa te uiti totusi, inainte de a arunca ce scoti din peste. Am avut surpriza de vreo 2-3 ori, sa gasesc niste icre mari, rosiatice, pe care le-am curatat de pielite si le-am pastrat vreo 3 saptamani, puse la sare, cu ulei de floarea soarelui,deasupra. 

Secret ! Icrele le-am frecat la mixer, cu ulei de floarea soarelui, adaugat periodic, in portiuni mici si picaturi de zeama de lamaie si a iesit ceva deosebit. Icrele se pot amesteca cu peste afumat, cu scrumbie sarata sau cu hamzii marinati si ceapa. Icrele se servesc ca aperitiv, pe paine prajita, cu ceapa rosie. Alaturi nu poate lipsi o ceasca cu  tuica fiarta. O minunatie, ce mai.  😀

Mare secret ! Vrei icre gustoase ? Nu pune gris, paine sau te miri ce, altceva, care le umfla, dar le taie gustul de peste. Ti se “taie” icrele ? I se poate intampla oricui. Mai pune niste icre nebatute si insista cu mixerul, fara a mai pune ulei. Vrei sa le faci pufoase ? Aruca cateva “sprituiri” de sifon, in masa de icre, pe care le freci.

icre din peste

In loc de peste marinat am scris despre icre din peste. Sper sa nu se supere nimeni.  😛

Macroul inghetat se lasa sa se dezghete de 3 sferturi, se taie capul si se curata de mate. Se spala bine, la interior, avand grija sa indepartam pielitele negre din interior, care amarasc pestele. Se portioneaza pestele in bucati mai mari si se lasa la scurs intr-o sita.

macrou la cuptor

Se aseaza bucatile de peste intr-o cratita, impreuna cu ulei de floarea soarelui. Se pune sare dupa gust. Se adauga boabe de piper, foi de dafin, zeama de lamaie. Cine doreste poate sa adauge ceapa alba taiata rondele si/ sau morcov ras.

macrou la cuptor 1

Pestele se baga in cuptorul incins si se lasa la foc potrivit, cam 40 minute, pana se rumeneste usor.

Atentie ! Daca ai pus ceapa si/ sau morcov, nu trebuie sa fie rumenite legumele, doar usor inmuiate, sticloase. Se vor pune si legumele in borcan.

Pestele fript se lasa sa se raceasca putin si se pune in borcane de 0,8 Kg.

Se fierbe un amestec de 1 parte otet alimentar, de fermentatie, din vin, de 9 grade si 2 parti apa rece. Se toarna amestecul de otet si apa, fierbinte, in borcanul cu bucati de peste. Imediat se inchide borcanul, cu capacul etans.

Atentie ! Nu uita sa pui, un varf de cutit, sub borcan, ca sa nu-ti faci singur de lucru.  😛

peste marinat pentru iarna

Dupa racirea borcanului, pestele se pastreaza la rece, in frigider sau in beci. Pestele se lasa la macerat cam 1 luna, dupa care se poate consuma. Este ceva deosebit, de conservele de peste, din comert. Nu adaugi conservanti, coloranti, gelatina, etc.

Pofta buna, voi gurmanzi de pretutindeni ! Daca sunteti siguri ca pestele prins in ocean a ajuns din pachetul congelat pe trauler, direct la voi in sacosa si l-ati pregatit ca in reteta, puteti sa va mandriti ca mancati peste conservat ecologic.  😀

25 Comments

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.