Plachie de caras cu citrice

Sarbatorile pascale, cu bunatati grele pe baza de oua fierte si bucati apreciabile din carne de miel/ ied au trecut. Chiar daca salatele de sezon si-au facut loc pe masa tot mai des in ultimele zile, se simte totusi nevoia si a unor ciorbe usoare cu zarzavat si/ sau ciuperci, a unor supe crema de legume si/ sau ciuperci sau a unor preparate pe baza de peste.

Ce ti-e si cu pestele asta, devenit aliment de lux ! Fiind prohibitie la pescuit, prin galantarele din pescarii nu gasesti decat fitofag, pastrav si crap de crescatorie la preturi ceva mai accesibile. In rest, gasesti dorada adusa de prin America de Sus sau somon de crescatorie de pe la noi, la preturi prohibitive. Oricat de pofticios ai fi sau cat de tare ti-ai dori un peste pe masa de pranz sau la cina, cu greu te hotarasti sa bagi adanc mana in buzunar si sa cumperi un somon refrigerat, la vreo 2 Kg, care costa 80-90 lei. Daca vrei sa cumperi medalion de somon, tot la suma aia ajungi, dar cumperi doar de pofta, 300-400 grame de peste. Pentru 2 persoane ar fi destul, dar ce te faci daca in jurul mesei se inghesuie 4-5 gurmanzi profesionisti ? Tva -ul la alimente a scazut semnificativ, dar pretul la peste creste mereu si nu da semne ca s-ar opri din crestere sau ar scadea cumva. Fetele din spatele galantarelor salta din umeri daca le zici ceva de pret, iar patronii lor isi umplu senini buzunarele si isi rotunjesc conturile prin banci. Asa-i la noi, cei pusi de lege sa supravegheze piata nu vad sau se fac ca nu vad, iar noi consumatorii de la rand doar ne vaitam.

Cine pastreaza are, cine pune de-o parte gaseste ! Era o vorba a soacrei mele cand discutam in vremurile de mult apuse (cel putin asa vreau eu sa cred ?!) despre nevoile familiei. Stiind ca in fiecare an vine prohibitia la peste, am grija in fiecare primavara sa pun la congelator ceva peste, cumparat proaspat, de preferat scrumbie de Dunare, caras mare, platica din cea mai mare, cate o stiuca sau un salau si bibani.

Plachie de caras cu citrice.
Plachie de caras cu citrice.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un caras la 0,8-1,2 Kg/ bucata, lamai, portocale/ mandarine, verdeata (marar, patrunjel, busuioc), ceapa, usturoi, praz, ulei de masline, unt proaspat, zarzavat din cel pus de cu toamna la borcane/ sticle, suc de rosii, sare grunjoasa, piper boabe.

Ingrediente de trebuinta pentru plachie de caras cu citrice.
Ingrediente de trebuinta pentru plachie de caras cu citrice.

Ingrediente

  • peste intreg (caras, crap, platica),
  • lamai si portocale,
  • praz, ceapa, usturoi,
  • unt proaspat,
  • ulei de masline,
  • verdeata.

Ingrediente de trebuinta pentru plachie de caras cu citrice.
Ingrediente de trebuinta pentru plachie de caras cu citrice.

Cum se pune pestele proaspat la congelator ? Orice peste care se doreste a fi congelat, obligatoriu trebuie cumparat intreg, proaspat. Daca pestele misca atunci cand se cumpera este perfect. Este preferat sa se cumpere peste mare care poate fi transat sau pastrat intreg (in functie de ceea ce iti doresti sa pregatesti). Pestele se curata de solzi, branhii si la interior, se spala bine cu apa rece, se lasa la scurs si se tamponeaza cu hartie absorbanta. Se pune putina sare grunjoasa la cap si se baga in pungi din plastic alimentar, avand grija sa se scoata aerul din punga prin presarea pungii. Se inchide punga la gura cu ata de bucatarie. Se eticheteaza punga scriindu-se data congelarii si ce contine punga.

Ceapa, usturoiul si prazul se taie rondele.

Ceapa si praz taiate rondele pentru plachie de caras cu citrice.
Ceapa si praz taiate rondele pentru plachie de caras cu citrice.

Se incinge o tigaie cu margini inalte in care se incalzeste un amestec de unt proaspat si ulei de masline.

Incalzire amestec de ulei de masline si unt proaspat pentru calire legume.
Incalzire amestec de ulei de masline si unt proaspat pentru calire legume.

Legumele taiate solzi se calesc in amestecul de ulei de masline si unt proaspat.

Calire ceapa, usturoi si praz, taiate rondele in amestec de ulei de masline si unt proaspat.
Calire ceapa, usturoi si praz, taiate rondele in amestec de ulei de masline si unt proaspat.

Se adauga cativa fulgi de ardei iute. Se amesteca cu o lingura din lemn pana ceapa incepe sa sticleasca si sa se moaie.

Se adauga zarzavatul din sticla (ardei gras/ ardei capia/ gogosari plus rosii) si suc de rosii in tigaia cu margini inalte si se caleste pana se formeaza un sos omogen avand grija sa nu distruga legumele.

Calire legume pentru plachie de caras cu citrice.
Calire legume pentru plachie de caras cu citrice.

Amestecul de legume se asezoneaza dupa gust cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se poate adauga si cimbru uscat.

Lamaile si portocalele se taie felii subtiri. Verdeata se toaca marunt.

Citrice taiate rondele si verdeata tocata marunt pentru plachie de caras cu citrice.
Citrice taiate rondele si verdeata tocata marunt pentru plachie de caras cu citrice.

Pestele se spala sub jet de apa rece, se lasa la scurs si se sterge cu hartie absorbanta.

In peste se pun felii de citrice. Se stoarce putina zeama. Se pune si un praf de sare grunjoasa si cateva firisoare de piper boabe proaspat macinat.

Caras cu felii de citrice puse la interiorul pestelui.
Caras cu felii de citrice puse la interiorul pestelui.

Pestele se unge cu putin ulei de masline si se asezoneaza pe ambele parti cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Pestele se aseza intr-un vas de copt pe un strat de zarzavat calit in amestec de unt proaspat si ulei de masline.

Preparatul pregatit pentru a fi introdus in cuptorul incins al aragazului.
Preparatul pregatit pentru a fi introdus in cuptorul incins al aragazului.

Deasupra pestelui, cat sa-l acopere, se aseza restul de legume calite.

Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit spre mare, pentru 35-45 minute (in functie de marimea pestelui).

Plachie de caras cu citrice - preparatul este gata.
Plachie de caras cu citrice – preparatul este gata.

Cum verificam daca pestele este gata ? Se foloseste un bat pentru frigarui care se infige langa capul pestelui. Nu trebuie sa iasa lichid din peste si carnea in incizie sa fie rozalie. Batul sa fie uscat cand se  scoate din peste.

Plachie de caras cu citrice - preparatul este gata.
Plachie de caras cu citrice – preparatul este gata.

Preparatul se serveste cald sau rece, cu mamaliga rece. Cine doreste poate sa mai picure zeama de lamaie.

Plachie de caras cu citrice.
Plachie de caras cu citrice.

Rezista cine poate ! Imi vine greu sa cred ca exista vreun gurmand de profesie care sa reziste tentatiei de a muia cu mamaliga in minunatul sos al deliciosului preparat.

Merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.

Vinul casei din smochine servit la plachie de caras cu citrice.
Vinul casei din smochine servit la plachie de caras cu citrice.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Orice masa cu peste este bine venita pentru sanatatea mintii si a trupului nostru in special dupa mesele incarcate cu preparatele grele din carne de miel, oua fierte, sprituri si cafele.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.