Porcarele cu cartofi prajiti si ou de gasca

Dupa cum spuneam si cu alte ocazii, piata fiind pusa in drumul meu spre casa, fara a conta de unde vin, vreau nu vreau, arunc o privire si la ce se mai gaseste pe tarabe. Cum ouale (cu cat mai mari, cu atat mai apetisante si mai „la hai incoa, sa ma cumperi”) pentru mine sunt o atractie permanenta nu aveam cum rata, rara ocazie de a cumpara niste oua de gasca. Chiar daca negocierea cu precupeata a inceput de la 5 lei oul (ca si cum doream sa cumpar si gasca) reusim „sa ne impacam” dupa cateva runde de negocieri la 15 lei 4 oua.

Amintiri, amintiri …. ! De cate ori scriu despre oua imi amintesc de intrebarea mamei din anii copilariei mele (cand abia apucasem sa leg ceva fraze): „Ce vrei tu sa mananci de dimineata ?” Venea, invariabil, raspunsul meu: „Ou in gura sobei”. Adica, mama punea un ou intr-un ibric cu apa si ibricul in gura sobei cu plita, pe lemne, din bucatarie. Nu aparusera aragazele pe piata. Primul aragaz cu butelie, din familie, tata l-a castigat la LOTO, la o tragere speciala de Martisor pe la inceputul anilor ’50 si era printre primele aragaze de la noi din oras (cel putin asa sustineau colegii mei de joaca cand le povesteam despre masina de gatit minune, fara lemne, pe care o aveam noi, in bucatarie).

Ce retete pregatim ? Ouale, fierte – platica la tigaie cu cartofi prajiti si ou de rata; snitel de curcan cu urzici batute si ou fiert de rata; mamaliga ciobaneasca cu tate si ou de gasca; prajite – ou ochi – mic dejun copios cu de toate, ochiuri cu cascaval afumat si paine prajita; urzici batute cu ou ochi; posate – supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita; sub forma de omleta la tigaie – omleta cu ficat de gasca, omleta cu creier, cartofi noi si cascaval sau sub forma de omleta la cuptor – omleta cu porcarele la cuptor; prajina cu porcarele la cuptor, precum si in diferite salate – salata orientala cu ton si oua de prepelita; salata de boeuf sau oua folosite in tot felul de alte preparate – sufleu de conopida, oua de prepelita in cuib de carne tocata sunt ingrediente de baza in retele mele.

Chiar daca ?! Aceasta reteta cu porcarele afumate din cele pregatite la Craciun ar fi mai potrivita in sezonul rece, dar unde sa gasesti oua de gasca, iarna ? Pentru a nu fi prea multa afumatura in preparat, reteta am pregatit-o cu piept proaspat de porc si cu carnati afumati. Propria provizie, de la Craciun, cu porcarele la borcan in untura de porc, proaspat topita sau porcarele pastrate in pungi din plastic la congelator s-a terminat de mult.

Porcarele cu cartofi prajiti si ou de gasca.
Porcarele cu cartofi prajiti si ou de gasca.

Ingrediente de trebuinta in reteta: afumatura (carne si carnati)/ piept de porc, proaspat si carnati afumati, oua de gasca, sorici parlit, cartofi noi, cascaval afumat, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de rapita.

Ingrediente de trebuinta pentru porcarele cu cartofi prajiti si ou de gasca.
Ingrediente de trebuinta pentru porcarele cu cartofi prajiti si ou de gasca.

Cum se fierb ouale de gasca ? Ouale de gasca (bine spalate cu apa calduta si frecate cu buretele de vase – pentru orice eventualitate, se previne intoxicatia cu salmonela) se pun la fiert in apa rece in care s-a pus o lingurita de sare grunjoasa. Fierberea oualor de gasca dureaza 4 minute pentru a iesi ouale cleioase, la foc potrivit, fierbere constanta, de cand incepe apa sa clocoteasca.

Fierbere oua de gasca in apa rece cu sare grunjoasa.
Fierbere oua de gasca in apa rece cu sare grunjoasa.

Ouale de gasca gata fierte se tin 1 minut sub jet de apa rece (se opreste astfel coacerea) si se lasa in apa rece, urmand a se decoji usor si rapid inainte de servirea preparatului.

Ingrediente

  • piept de porc, proaspat, felii subtiri si carnati afumati,
  • oua de gasca,
  • cartofi noi,
  • cascaval afumat,
  • sorici parlit.

Cum prajim cartofii pentru a-i obtine crocanti ? Cartofii taiati pai se usuca intr-o carpa curata/ hartie absorbanta si apoi se prajesc intr-o tigaie cu margini inalte, in ulei de rapita, bine incins, la foc mare (pentru a se rumeni si iesi crocanti).

Prajire cartofi taiati pai in ulei de rapita.
Prajire cartofi taiati pai in ulei de rapita.

Intr-o alta tigaie, bine incinsa, in paralel cu prajirea cartofilor, se pun la prajit felii subtiri din piept proaspat de porc si cand s-a format putina grasime in tigaie, se adauga si bucati de carnat afumat crestate cu un cutit bine ascutit.

Prajire felii subtiri de piept proaspat de porc si bucati de carnati afumati.
Prajire felii subtiri de piept proaspat de porc si bucati de carnati afumati.

Pazea, pot aparea discutii ! Pentru a nu sari grasime pe aragaz si pe jos (sarim astfel peste inevitabilele discutii cu consoarta – „Iar ai dat grasime pe jos, ia repede mopul si sterge, sa nu calcam in grasime si sa o ducem prin toata casa !”) se poate pune capac pe tigaie.

Reteta pas cu pas

  1. Fierbere oua de gasca in apa rece cu sare grunjoasa.
  2. Prajire cartori noi, taiati pai in ulei de rapita, la foc mare.
  3. Prajire felii de piept proaspat de porc si bucati de carnat afumat intr-o tigaie bine incinsa.
  4. Decojire rapida oua de gasca fierte.
  5. Montare preparat pe farfurii intinse.
  6. Servire preparat cu cascaval afumat dat pe razatoarea mare pus peste cartofii prajiti si ou de gasca fiert moale, cu albusul crestat, sa curga galbenusul pe cartofi.

La sfarsitul prajirii pentru rumenirea carnii si a carnatilor se ia capacul de pe tigaie, cu tot riscul stropirii cu grasime si se reduce focul sub tigaie.

Porcarele rumenite, gata prajite, apetisante.
Porcarele rumenite, gata prajite, apetisante.

Se decojesc ouale de gasca, fierte.

Ou de gasca fiert si decojit.
Ou de gasca fiert si decojit.

Preparatul se monteaza pe o farfurie intinsa. Se adauga cascaval afumat dat pe razatoarea mare peste cartofii prajiti, calzi. Pe farfurie se pun si cateva spirale de sorici copt.

Porcarele cu cartofi prajiti si ou de gasca - preparatul este montat pe farfurie intinsa.
Porcarele cu cartofi prajiti si ou de gasca – preparatul este montat pe farfurie intinsa.

Folosind un cutit bine ascutit, se cresteaza albusul oului de gasca fiert moale, astfel incat galbenusul sa inceapa a se revarsa peste cartofii prajiti decorati cu cascaval afumat dat pe razatoare.

Porcarele cu cartofi prajiti si ou de gasca - preparatul este gata servit.
Porcarele cu cartofi prajiti si ou de gasca – preparatul este gata servit.

Ce mai vuiet, ce mai zgomot ! Se inghesuie, precipitati, de-o potriva, gurmanzii si gurmetii, in jurul mesei, asteptandu-si fiecare farfuria cu deliciosul preparat.

La acest preparat se poate servi o salata de sfecla rosie.

Salata de sfecla rosie servita la porcarele cu cartofi prajiti si ou de gasca.
Salata de sfecla rosie servita la porcarele cu cartofi prajiti si ou de gasca.

Nu poate lipsi un pahar cu vinul casei rosu din struguri. Merge chiar si o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu va lipsiti de propriile placeri culinare, chiar daca in unele momente, un preparat mai usor de suportat pentru organism este de preferat. Oricum, nu faceti excese culinare in fiecare zi. Ocaziile (de multe ori, prea rare) de achizitionare a anumitor ingrediente de sezon nu trebuie ratata.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.