Pulpa de miel la cuptor, cu varza calita si salata de ridichi negre

Traditiile noastre crestinesti ne indeamna sa le respectam asa cum o faceau bunicii si parintii nostrii. Ouale rosii si cozonacul nu pot lipsi de pe masa de Paste. Ce poate fi mai frumos decat sa ne intalnim cu totii, sa ne bucuram unii de altii, sa depanam impreuna, amintiri proprii familiei noastre si sa-i cinstim asa cum se cuvine pe cei plecati dintre noi ? 

Intotdeauna cand cumpar miel pentru Paste, am grija sa achizitionez  carne de miel/ ied si pentru alte retete, nu numai pentru cele pregatite cu ocazia sarbatorilor religioase. Daca ne adunam toata familia la masa de Paste cumpar un ied/ miel intreg de 10-14 Kg si inca 1-2 pulpe de miel din spate. Prefer sa am pulpe de ied mai multe, dar iedul fiind mai mic, nu gasesti sa cumperi numai pulpele. Pentru drob, se gasesc si maruntaie separate.

Ce carne cumparam ? Caut intotdeauna sa cumpar miel/ ied, proaspat taiat, cu carne rozalie, cu strat vizibil de grasime, in special pe pulpe, cu carne „batuta” (animal cu greutatea repartizata pe lungime redusa), sa nu atarne pielea pe carne, sa fie intinsa. Candva cumparam animalul in viu si il taia ciobanul in fata mea. Acum, cu normele UE, nu are rost sa te mai complici cu animalul cumparat in viu, chiar daca, aparent, iesi mai ieftin, per total.

Ce bunatati preparam pentru sarbatoarea de Paste ? La Paste, se prepara de toate (vezi si sectiunea din blog – retete pentru Paste): drob (din maruntaie), ciorba acra (din cap, picioare si gat), friptura la cuptor (din pulpe, cotlet si ceva coaste), friptura la tigaie sau la gratar (din cotlete si pulpe), stufat (din coaste si cotlete). Mielul/ iedul intreg/ jumatate se pune la cuptor/ pe gratar atunci cand mesenii sunt multi si pofticiosi. Gurmanzii de pretutindeni se vor bucura cu siguranta de precizarile facute.

Pulpa de miel la cuptor cu varza calita si salata de ridichi negre.
Pulpa de miel la cuptor cu varza calita si salata de ridichi negre.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o pulpa de miel, catei de usturoi, rozmarin, cimbru, piper boabe, mustar boabe, cuisoare, foi de dafin, ulei de floarea soarelui/ ulei de masline, o varza murata, ridichi negre, marar verde, sare grunjoasa, otet de mere si miere/ lamaie.

Pulpa se unge cu putin ulei de floarea soarelui si se impaneaza cu catei de usturoi si frunze de rozmarin si/ sau cimbru, in crestaturile facute in carnea macra, cu varful unui cutit bine ascutit. Se infig in pulpa si 3-4 cuisoare. In tava de copt se pun foi de dafin, boabe de piper si boabe de mustar.

Ingrediente pentru pulpa de miel la cuptor cu varza calita si salata de ridichi negre.
Ingrediente pentru pulpa de miel la cuptor cu varza calita si salata de ridichi negre.

Carnea se palpeaza cu putin ulei pentru a o face unsuroasa, ca sa adere mai bine condimentele la carne.

Pulpa de ied (carnea este mai slaba decat cea de miel) se poate unge cu untura de porc.

Impanarea pulpei de miel cu catei de usturoi si frunze de rozmarin si/ sau  cimbru pentru pulpa de miel la cuptor cu varza calita si salata de ridichi negre.
Impanarea pulpei de miel cu catei de usturoi si frunze de rozmarin si/ sau cimbru pentru pulpa de miel la cuptor cu varza calita si salata de ridichi negre.

Tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita si stoarsa. Astfel, carnea se va pregati inabusit, la abur.

Nu se pune apa. In timpul coacerii, carnea isi va lasa suficient lichid, iar grasimea de pe carne se va strange in tava.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului pentru 15 minute, la foc mare, pentru ca pulpa sa prinda o crusta la suprafata si sa retina tot mustul carnii in interiorul acesteia.

Tava de copt cu pulpa de miel, condimentata si acoperita cu hartie de copt pregatita pentru a fi introdusa in cuptorul aragazulu
Tava de copt cu pulpa de miel, condimentata si acoperita cu hartie de copt pregatita pentru a fi introdusa in cuptorul aragazului.

Se reduce focul la cuptor, la potrivit si se continua coacerea pulpei de miel pentru 1-1,5 ore in functie de marimea pulpei. Se verifica coacerea carnii prin indepartarea hartiei de copt, la o margine si infigerea unui varf de cutit in carnea macra. Pulpa este gata pregatita, daca la intepare nu mai iese sange sau daca in intepatura carnea este rozalie spre alb.

Atentie la indepartarea hartiei de copt ! Daca focul este mai mare, lichidul din tava fierbe si poate sari pe maini, iar arsurile pot provoca disconfort. Locul stropit cu grasime se spala repede, cateva minute, sub jet de apa rece.

Pulpa de miel la cuptor gata coapta.
Pulpa de miel la cuptor gata coapta.

Cand se verifica coacerea carnii, se intoarce pulpa in tava si folosind o lingura se stropeste pulpa cu sosul strans in tava de copt.

Se lasa carnea sa se odihneasca in tava, acoperita cu hartia de copt pentru 10-15 minute, timp in care carnea va redeveni mustoasa.

Se feliaza pulpa in bucati potrivite ca marime, folosind un cutit bine ascutit.

Pulpa de miel gata pregatita la cuptor si feliata pentru servire cu varza calita si salata de ridichi negre.
Pulpa de miel gata pregatita la cuptor si feliata pentru servire cu varza calita si salata de ridichi negre.

In sosul de la friptura se pregateste varza murata calita.

Varza murata calita gata pregatita pentru pulpa de miel la cuptor.
Varza murata calita gata pregatita pentru pulpa de miel la cuptor.

Ridichile negre se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare.

Ridichi negre curatate de coaja pentru salata servita la pulpa de miel la cuptor cu varza calita.
Ridichi negre curatate de coaja pentru salata servita la pulpa de miel la cuptor cu varza calita.

Ridichile date pe razatoare se freaca cu sare grunjoasa si se storc de zeama. Se adauga ulei de masline, otet de mere si miere/ zeama de lamaie. Cine doreste poate adauga piper boabe proaspat macinat si/ sau marar verde tocat marunt.

Salata de ridichi negre pentru pulpa de miel la cuptor cu varza calita.
Salata de ridichi negre pentru pulpa de miel la cuptor cu varza calita.

Pulpa de miel se serveste calda pe farfurii incalzite (sa nu se sleiasca grasimea pe farfurie), cu mamaliga calda sau cu mamliga rece si/ sau cu ardei iute.

Pulpa de miel la cuptor cu varza calita si salata de ridichi negre.
Pulpa de miel la cuptor cu varza calita si salata de ridichi negre.

Un pahar cu vinul casei rosu din struguri este bine venit.

Vinul casei rosu, din struguri servit la pulpa de miel la cuptor cu varza murata calita si salata de ridichi negre.
Vinul casei rosu, din struguri servit la pulpa de miel la cuptor cu varza murata calita si salata de ridichi negre.

De avut in vedere ! Chiar daca este sarbatoare si in jurul mesei bucuria este la ea acasa, nu trebuie bauta toata carafa cu vin, doar la acest preparat.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sarbatorile sunt de petrecut in familie. Ocaziile nu trebuie ratate pentru a nu avea pareri de rau mai tarziu cand doar ne mai putem aduce aminte de toti cei dragi noua, deja plecati dintre noi.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*