Pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor

Multa lume nu agreaza carnea de gaina batrana, ignorand vechea vorba din batrani – gaina batrana face ciorba buna.

Amintiri despre gospodaria parinteasca ! Cand eram copil, in curtea casei, pasarile erau la putere: 8-10 gaini si un falnic cocos, frumos colorat, 10-15 pui de gaina, 4-5 rate batrane cu ratoiul lor rotofei, cu gat multicolor si tot atatea gaste cu gascanul cel agresiv care se lua dupa noi prin ograda, cu boboci de rata/ boboci de gasca, dupa cum scapau ouale acestora fara sa dam noi copii iama prin ele. 😀

Cui nu i-ar placea ?! ce poate fi mai frumos decat sa urmaresti ratoiul intorcand capul, alunecand lin pe apa sau plimbandu-se tantos prin ograda si sa sesizezi cum culoarea penelor i se schimba in lumina soarelui.     😛

Noi amintiri din copilarie ! Ritualul oualor fierte in gura sobei era un obicei respectat inca de cand abia incepusem sa facem primii pasi prin casa. Capacitul oului, taierea albusului din capac, amestecarea cu sare a galbenusului si apoi muiatul cu paine calda sau mamaliga aburinda, nu poate fi uitat. Amintiri, amintiri ….. placute si de neuitat. Din pacate, pe vremea aceea facutul pozelor nu era un sport usor, desi aveam in casa un performant aparat de fotografiat, cumparat de catre tata pe vremea cand era el cavaler. Negasind rolfilmul special, decat adus cu mare greutate din Bucuresti, pozele alb-negru din acele timpuri sunt rare si marcheaza in fapt doar cateva etape de crestere ale copiilor.   😛

Revenind in actualitate ! Astazi cand camerele foto si aparatele foto digitale sunt la indemana oricui, multe la preturi rezonabile, este un adevarat pacat sa nu ai nenumarate poze, CD-uri, filmulete, pe hard disk extern sau puse pe rama foto. Am incercat si am reusit, sa scanez cateva filme si poze vechi, pe care le-am pus pe CD si in calculator.

Cand amintirile ma coplesesc, intr-un tarziu imi amintesc, ca de fapt doream sa scriu o noua reteta.    😛

Pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor.
Pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpe de gaina fiarta, legume dupa preferintele fiecaruia (ardei, rosii, cartofi, morcovi, etc., ceapa si usturoi obligatoriu), cimbru, foi de dafin, piper boabe, untura de pasare/ ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa.

Ingrediente de trebuinta pentru pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor.
Ingrediente de trebuinta pentru pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor.

Pulpele de gaina se detaseaza de la gaina fiarta intreaga ca in monstrul din ograda bunicii sau ca in gaina fiarta si perpelita la cuptor, cu spanac.

Secrete ! Se poate folosi pieptul, dar si aripile. Dand gaina la cuptor, dupa ce a fost fiarta, din atoasa (asa-i gaina batrana    8)   ), aceasta va deveni frageda si crocanta.

Gaina fiarta din care se folosesc pulpele pentru pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor.
Gaina fiarta din care se folosesc pulpele pentru pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor.

Legumele se curata, se spala si se taie in bucati mari sau daca legumele sunt mai mici, se lasa intregi.

Legumele se aseaza intr-un vas termorezistent. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si cimbru uscat.

Se adauga in vasul termorezistent cateva foi de dafin, piper boabe si putin ulei de floarea soarelui, cat sa lipeasca sarea de carne, dupa ce  se face o amestecare a ingredientelor folosind o lingura.

Legume taiate mare, asezate in vas termorezistent pentru pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor.
Legume taiate mare, asezate in vas termorezistent pentru pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor.

Pulpele de gaina fiarta, se pun deasupra legumelor si se asezoneaza cu sare grunjoasa si cimbru uscat. Pe pulpe se pune grasime de pasare.

Pentru gurmanzii profesionisti care prefera ca friptura sa fie mai crocanta, dar si putin mai iute ! Pe pulpele de gaina se presara boia de ardei iute si boia de ardei dulce si se omogenizeaza prin frecare si intindere cu mana. Se face un fel de masaj pulpelor de gaina.    😀

Pulpe de gaina asezate peste legume pentru introducere in cuptor, pentru pulpe cu legume si ciuperci la cuptor.
Pulpe de gaina asezate peste legume pentru introducere in cuptor, pentru pulpe cu legume si ciuperci la cuptor.

Vasul se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit, pentru 25-30 de minute, timp in care legumele se fac pe jumatate si untura de pasare invaluie carnea, fragezind-o.

Pentru cei grabiti ! Daca se doreste o fragezire mai rapida a carnii de pasare, vasul se acopera cu hartie de copt, muiata in apa rece si apoi stoarsa.

Ciupercile de cultura se curata de nisip, folosind o pensula. Numai daca este nevoie, ciupercile se spala cu apa rece si apoi se lasa la scurs. Ciupercile mari se taie in doua/ in patru, iar daca sunt mici se lasa intregi.

Ciuperci mari, taiate in patru pentru pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor.
Ciuperci mari, taiate in patru pentru pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor.

Daca se folosesc rosii, acestea se feliaza mai gros. Rosiile mici se lasa intregi.

Rosii si ciuperci taiate in patru pentru pulpe cu legume si ciuperci la cuptor.
Rosii si ciuperci taiate in patru pentru pulpe cu legume si ciuperci la cuptor.

Se scoate vasul termorezistent din cuptor, folosind manusi de bucatarie si/ sau carpe groase. Prevederea este mama intelepciunii, zice o alta vorba din batrani. Nu de altceva, dar poate gospodina(ul) nu doreste sa se arda la degete si pe podul palmelor.   😀

Se dau pulpele la o parte de pe legume si se pastreaza calde, acoperite. Se aseaza ciupercile taiate in patru si rosiile feliate sau intregi daca sunt mai mici, peste legumele care au inceput sa se moaie deja. Se pune un praf de sare grunjoasa si putin cimbru uscat, peste rosii si ciuperci, inainte de a le amesteca cu legumele deja calite pe jumatate.

Adaugare rosii si ciuperci in preparatul din pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor.
Adaugare rosii si ciuperci in preparatul din pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor.

Pulpele de gaina, se intorc pe cealalta parte, pentru a se rumeni si a deveni crocante. Cine doreste, poate adauga alta grasime de pasare pe pulpe sau se ia cu o lingura din sosul format in vas si se puna lichidul fierbinte peste carne, lasandu-l sa se prelinga.

Tine de aspectul preparatului ! Amestecarea cu o lingura a legumelor se face pentru a se rumeni si acestea pe toate partile.

Pulpele de gaina se intorc peste legume pentru pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor.
Pulpele de gaina se intorc peste legume pentru pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor.

Vasul se reintroduce in cuptorul incins, la foc potrivit, pentru 15-20 de minute.

Preparatul din pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor este gata.
Preparatul din pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor este gata.

De retinut ! Preparatul se serveste cald, pe o farfurie incalzita in cuptorul incins al aragazului, dupa ce s-a inchis focul la cuptor si s-a scos vasul termorezistent. Se acopera vasul si se lasa 5 minute, timp in care carnea va deveni suculenta, sub pielea crocanta.

De ce farfurie incalzita ? Untura de pasare se coaguleaza repede si unii mai simandicosi ar putea refuza sa consume legumele.    😕   Are vreun rost ca gospodina(ul) sa isi faca inima rea ?

Preparatul de pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor, asezat pe farfurie incalzita.
Preparatul de pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor, asezat pe farfurie incalzita.

Preparatul se serveste cu muraturi asortate in otet din cele pregatite in toamna.

Muraturi asortate in otet pentru pulpe de gaina cu legume la cuptor.
Muraturi asortate in otet pentru pulpe de gaina cu legume la cuptor.

Nu poate lipsi un pahar din vinul casei rosu din struguri.

Vinul casei rosu, din struguri pentru pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor.
Vinul casei rosu, din struguri pentru pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Este timpul sa va aprovizionati cu smochine daca doriti sa faceti vinul casei din smochine. Smochinele sunt ceva mai ieftine, mai ales daca prindeti o promotie. Cumparati smochine uscate si lasati-le sa se mai usuce in ambalajul propriu, 1-2 luni, asezate in curent de aer rece, in balcon. Vinul de smochine, preparat cu mana voastra, va fi sec sau demisec, dulce sau demidulce (depinde de voi cum il preferati, asa sa il faceti, “umbland” la cantitatea de zahar din reteta), va avea tarie destula, gust bestial si parfum deosebit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.