Rasol din peste proaspat

Cumperi de la pescarie peste proaspat (vezi la saramura de peste cum verifici daca pestele este proaspat), stiuca sau somn, bucati intregi de 1-1,5 Kg. Merge si crap romanesc, avat, mreana.

Cureti pestele de solzi si in interior, il speli bine cu apa rece si il lasi sa se scurga intr-o strecuratoare.

Pui apa la fiert, intr-o oala, cu sare, cimbru, cateva picaturi de ulei, 2 frunze de menta verde, doua firisoare din teaca de ardei iute. Cand clocoteste, pui (cu grija sa nu te stropesti si sa te basici), pestele intreg, in apa fiarta. Lasi la fiert, in clocot, la foc potrivit, cca. 25 minute. Pestele este fiert cand intra usor varful cutitului (mai jos putin de cap) pana la sira.

Separat pui la fiert cartofi, morcovi, pastarnac, telina (bucati maricele). Cartofii si pastarnacul fierb mai greu. Legumele trebuie sa fie fierte bine, dar sa nu se sfarame (sa intre varful cutitului pana la 1/3 din leguma).

Scoti pestele fiert si legumele fierte si le pui pe un platou de Yena cu capac (pestele la mijloc si legumele pe margine). Pui din apa in care a fiert pestele si ceva ulei peste pestele cald. Presari sare, piper si verdeata tocata marunt (patrunjel si marar). Peste legumele fierbinti poti sa pui putin unt (bucatele mici, care se topesc imediat). Atentie ! Sa nu naclaiesti in ulei si unt. Pui capacul si lasi sa se amestece gusturile, vreo 10 minute.

Rasolul de peste se serveste fierbinte, cu maioneza (cui ii place si il lasa fierea), cu mujdei din catei de usturoi si mamaliga calda/ rece.

Daca bei un pahar de vin demisec, frapat la 10-12 grade, este nemilos de gustos.

Pofta buna !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.