Sarbatorile crestinesti, de iarna, au trecut. Tot nu a nins si gerul este doar o amintire. Am vazut branduse prin niste cosuri pe la precupete. Or fi aparut si ghioceii si nu i-am vazut eu. […]
Afumaturi
Delicatesa din urechi de porc cu mujdei, leurda si iaurt
Incerc sa ma tin de propriul angajament de a scrie cel putin o reteta noua in fiecare saptamana. De cumparat, se cumpara ingredientele necesare in timpul plimbarii zilnice a nepotelului de catre bunici. De gatit, […]
Praznic de iesire din autoizolare
Sunt destule indicii (ca sa ma exprim in limbajul de lemn al decidentilor politici) conform carora starea de autoizolare la care am fost constransi, in special noi cei mai in varsta (nu mi-am propus sa […]
Ciorba acra de praz cu afumatura
Afumatura in general si ciorba cu afumatura in special fac parte din pasiunile mele gustativ-culinare. Daca in reteta preparatului mai este folosit ca ingredient si prazul, cu greu gasesc vreun motiv serios sa nu servesc […]
Pecie de porc fiarta cu mirodenii pentru iarna
In aceasta perioada, romanii se pregatesc intens pentru marea sarbatoare crestina, Craciunul. Anul acesta, pesta porcina africana le-a cam dat planurile peste cap. Chiar daca majoritatea concetatenilor au inteles pericolul, o umbra de indoiala bantuie, […]
Galbiori gratinati, cu smantana
Vremea ploioasa din aceasta vara a trimis culegatorii de ciuperci cu tarnele si cosurile prin paduri, la cules. Drumurile de munte sunt impanzite cu culegatori care te indeamna de pe marginea drumului cu tot felul […]
Urzici culese din salbaticie, cu ou ochi
Pe la colturile pietei, unde femeile batrane isi expun cu smerenie produsele aduse spre comercializare, mai gasesti gramezi cu urzici, mai maricele, mai mult frunze decat varfuri fragede. Le aduc pentru a fi uscate de […]
Gusa de porc fiarta in zeama de varza, tavalita prin boia
In fiecare an incerc sa pastrez vie, traditia familiei de a pregati in casa tot felul de bunatati din carne de porc, denumite generic – porcarele, cu care sa onoram mesele aniversare din timpul sarbatorilor […]
Ciolan cu fasole boabe, reteta preferata a familiei
In fiecare an, de 1 Decembrie, de sarbatoarea nationala a Romaniei, dorim sa respectam, in familie, traditia culinara la romani, mostenita de la batranii nostri si promovata cu insistenta in cartile de bucate ale lui […]
Paine prajita cu sunca, ceapa si boia
Vremea tot mai racoroasa de afara, chiar geroasa dimineata si spre seara, ma duce cu gandul la gustarea de la ora 5 (dupa amiaza) din zilele de toamna tarzie si in special din zilele de iarna, […]