Rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelit in prosciuto

Se apropie sarbatoarea de Paste. Nu toti agreaza preparatele din miel sau ied. Cateva retete, mai speciale, pentru masa aniversara, cred ca sunt binevenite.

Ruladele pot fi servite reci, ca aperitive sau calde, impreuna cu o garnitura, ca fel principal. Prepararea ruladelor poate fi un sport culinar apreciat de catre gospodine(i), in ideea ca desi la prima vedere par a fi retete pretentioase, ofera totusi o gramada de posibilitati de combinare a ingredientelor. Imaginatia culinara nu are oprelisti, pastrand totusi un invelis (din carne sau aluat), umpluturi din cele mai ciudate combinatii posibile (carne – macra sau carne tocata, carnati, afumaturi, verzituri – spanac, urzici, branzeturi si/ sau cascavaluri, ciuperci) si invelisuri (cand este cazul), de regula, din carne mai grasa decat invelisul de baza (costita sau piept de porc, sunca afumata, sunca crud – uscata).

M-am gandit ca este momentul, sa „imbogatesc” galeria mea de retete pentru rulade, cu alte retete noi, nu neaparat mai sofisticate, dar usor mai deosebite, ca preparate.

Rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelit in prosciuto.
Rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelit in prosciuto.

Ingrediente de trebuinta in reteta: piept de curcan – o bucata generoasa la 0,6-0,8 Kg (piept de gaina sau de pui, bucata intreaga, mare), cascaval afumat/ cas afumat, felii subtiri de prosciuto/ costita afumata (cu oasele scoase), ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.

Ingrediente de trebuinta pentru rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelit in prosciuto.
Ingrediente de trebuinta pentru rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelit in prosciuto.

In bucata intreaga din pieptulul de curcan se face un „buzunar”, folosind un cutit bine ascutit, fara a strapunge bucata de carne. Daca pieptul de curcan are putin grasime, lasati-o, nu o indepartati, va ajuta la fragezirea preparatului).

In interiorul taieturii, se pune putina sare grunjoasa (au suficienta sare, cascavalul si afumatura), piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Numai pentru pofticiosii profesionisti ! Nu este nicio greseala daca se pun si cateva firisoare de ardei iute/ boia iute, afumata. Gustul preparatului va fi agreabil si cu siguranta, apreciat cum se cuvine de catre gurmetii profesionisti.

Bucata de cascaval afumat pusa in "buzunarul" facut in pieptul de curcan, pentru rulada din piept de curcan, umplut cu cascaval, invelit in prosciuto.
Bucata de cascaval afumat pusa in „buzunarul” facut in pieptul de curcan, pentru rulada din piept de curcan, umplut cu cascaval, invelit in prosciuto.

In buzunar, se pune o felie intreaga de cascaval afumat, de 1-1,5 cm grosime. Bucata de piept de curcan se unge cu putin ulei de masline si se asezoneaza la exterior, cu putina sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat.

Pieptul de curcan umplut cu cascaval afumat se inveleste in fasii subtiri de prosciuto si se asezoneaza cu piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Piept de curcan umplut cu cascaval afumat, invelit in felii de sunca afumata, pentru rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelit in prosciuto.
Piept de curcan umplut cu cascaval afumat, invelit in felii de sunca afumata, pentru rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelit in prosciuto.

Rulada astfel pregatita se inveleste in hartie de copt, umezita cu apa rece, stoarsa.

De ce se umezeste hartia de copt ? Apa se va vaporiza in timpul coacerii ruladei si aburul format va ajuta la fragezirea carnii de curcan, stiut fiind ca pieptul de pasare este atos si tare dupa preparare.

Rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelit in prosciuto, infasurata in hartie de copt, pregatita pentru introdus la coacere, in cuptor.
Rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelit in prosciuto, infasurata in hartie de copt, pregatita pentru introdus la coacere, in cuptor.

Rulada astfel pregatita se aseaza intr-o tava din inox si se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare, pentru 15 – 20 de minute, dupa care se reduce focul la potrivit si se continua coacerea, 30 – 40 de minute.

Rulada se scoate din cuptor si se lasa sa se „odihneasca”, 15-20 de minute, timp in care preparatul devine mustos si se omogenizeaza gusturile.

La deschiderea hartiei de copt, se procedeaza cu atentie, pentru ca aburii din interior sa nu navaleasca pe maini si sa inroseasca pielea. Sosul format in timpul coacerii este delicatesa preparatului si va „incalzi” cu siguranta, simturile, tuturor gurmanzilor de ocazie.

Rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelit in prosciuto, gata pregatita.
Rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelit in prosciuto, gata pregatita.

Rulada se taie in felii groase de 1,5 – 2 cm grosime folosind un cutit bine ascutit.

Drept garnitura, pentru felul principal, se poate folosi sfecla rosie coapta pentru salata si conserve. Sosul de la rulada calda scoasa din cuptor, se picura peste feliile de rulada, taiate. Adevaratii gurmanzi nu vor pregeta, sa moaie in deliciosul sos, cu paine de casa umpluta cu porcarele, cascaval si masline, calda.

Paine de casa umpluta cu porcarele, cascaval si masline, servita cu rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelit in prosciuto.
Paine de casa umpluta cu porcarele, cascaval si masline, servita cu rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelit in prosciuto.

O salata de sezon (salata verde, ceapa si usturoi verde, leurda, ridichi de luna, patrunjel si marar verde, branza de capra, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, ulei de masline, zeama de lamaie) se serveste langa rulada calda.

Salata de sezon servita la rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelit in prosciuto.
Salata de sezon servita la rulada din piept de curcan umplut cu cascaval, invelit in prosciuto.

Pentru un festin complet, un pahar de vin rosu nu poate lipsi.

Rulada poate fi servita si rece, ca aperitiv, langa ouale rosii, branza de capra si masline, inainte de friptura traditionala din miel/ ied, din zilele de Paste.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sarbatorile crestinesti sunt prilejul cel mai potrivit pentru ca familia sa se stranga laolalta si sa serveasca masa impreuna. Bucuria revederii familiei va imbogati sarbatoarea crestineasca si cu latura sentimentala.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.