Salata de dovlecei cu usturoi verde

Sezonul legumelor proaspete este in toi. Legumele romanesti sunt, din ce in ce mai cautate, prin piete, de catre consumatori.

Tot mai putini sunt cei care se lasa pacaliti, de catre comercianti, sa cumpere legume si fructe aduse de peste mari si tari, chiar daca pe toate tarabele este pus afisul cu marca romaneasca. Poate vom apuca, candva, zilele cand Oficiul pentru protectia consumatorului va sanctiona contraventional, pietarii de meserie (comercianti care se lauda ca sunt producatori), dar si pe functionarii primariilor din piete, care permit ca falsi producatori sa scoata de la mesele din piata, pe adevaratii producatori si sa-i “alunge” pe la colturile pietei, sa-si vanda marfa.

Ingrediente de trebuinta pentru reteta: dovlecei, usturoi verde, patrunjel si marar verde, sare, piper, cimbru, ulei de masline, otet din mere si miere.

Demn de tinut minte ! Cand cumparati dovlecei din piata, nu-i ocoliti pe cei care au culoarea verde inchis, chiar daca nu sunt soiuri proprii gradinarilor romani si seamana la culoare cu dovleacul, utilizat pentru hrana animalelor. Au acelasi gust delicios, precum dovleceii clasici, poate chiar sunt usor mai dulci.     😛

Dovleceii se spala bine cu apa rece si se sterg cu o carpa sau cu prosoape de hartie, absorbante. Se feliaza in diagonala sau cum doreste fiecare, in felii groase de 1-1,5 cm. Feliile se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate si cu cimbru uscat.

Feliile de dovlecei se lasa 5-10 minute, sa intre condimentele in legume. Se picura ulei de masline si se amesteca bine.

Oarece secret ! Dovleceii tineri, care nu au seminte, nu trebuie storsi, dupa ce sunt sarati. Dovleceii mai mari, cu seminte deja bine conturate, se sareaza mai intai, se lasa 10 minute si apoi se storc in maini, cu finete, sa nu se rupa, de lichidul format. Ulterior se pipereaza, se presara cimbru si se picura ulei de masline.

Dovlecii tavaliti sau nu prin faina, se prajesc in ulei de masline, la foc potrivit, pana se rumenesc omogen, pe ambele parti si feliile de dovlecei se moaie.

Numai pentru gurmanzii declarati ! Pofticiosii incurabili, pot tavali feliile de dovlecii, prin faina si ou batut, inainte de a le pune la prajit.      🙂

Numai pentru cei al caror organism nu mai suporta prajelile ! Feliile de dovlecel, date prin faina si ou batut se pun intr-o tava, pe hartie de pergament, in cuptorul aragazului, bine incins.

Usturoiul verde, mararul si patrunjelul verde se toaca marunt. Se adauga sare grunjoasa, ulei de masline si otet din mere si miere, dupa gust. Se amesteca bine.

Mai putin specific romanesc ! In loc de otet de mere si miere, in dressing, se poate pune otet balsamic sau zeama de lamaie.

Amestecul de sturoiul verde, patrunjel si marar se pune peste dovlecii prajiti, cat sunt calzi. Se acopera castronul, cu un capac si se lasa la macerat. Mirosul din bucatarie va depasi orice imaginatie culinara, atunci cand se va lua capacul de pe castron.     8)

Salata de dovlecei se serveste ca atare sau drept garnitura la o friptura din ceafa de porc, facuta la tigaie sau la cuptor.

Se potriveste de minune si cu un sufleu de dovlecei.

Acum sa combinam putin, cele 3 retete.      😛

 Un paharel de vin alb, demisec, rece, va cinsti cum se cuvine, o masa delicioasa si sanatoasa.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Fiti proprii bucatari ai familiei voastre. Inovati. Nu uitati de legume si fructe. Personal, cred ca se pot face cele mai ciudate asocieri de legume, fructe, carne. Doar imaginatia in bucatarie, a fiecaruia, conteaza. Renuntati la semipreparate si la mezeluri, daca doriti sa aveti batraneti lipsite de grijile legate de sanatatea voastra.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*