Salata din scrumbie de Dunare marinata

A aparut la pescarie scrumbie de Dunare, prinsa de catre pescarii profesionisti, anul acesta, pe la sfarsitul lunii mai si vanduta comerciantilor pentru prepararea sub forma de marinata sau sarata.

Anul trecut s-a gasit la pescarie, scrumbie marinata, mai tot timpul anului. Scrumbia sarata a disparut mai repede, fiind pestele preferat al celor care tin post, in anumite perioade de timp.

Cum se pastreaza scrumbia de Dunare marinata sau sarata, cumparata din pescarie ? Daca este si uscata, scrumbia de Dunare, sarata, se pastreaza in pungi din hartie, la racoare (in beci) sau in frigider, cateva luni, pana iese sarea prin pielea pestelui. Scrumbia marinata se poate pastra, in frigider, intr-o cutie din plastic alimentar, cu capac, in saramaura in care a fost pusa de catre comerciant, la marinat, dar numai pentru putin timp (maxim 2 luni), deoarece se altereaza saramura (devine de un maroniu inchis, dizgratios), chiar si tinuta la rece. Si oricum, cu cat se tine pestele mai mult timp, in saramura, cu atat va fi mai sarat.

Se desara pestele ? Scrumbia marinata se poate desara, tinuta in apa rece cateva ore, schimband apa de cateva ori. Nu se poate tine prea mult timp in apa rece, deoarece se moaie carnea pestelui.

Avertisment culinar, dezinteresat, pentru gurmanzii inventivi ! Nu incercati sa faceti singuri saramura pentru a pastra scrumbia marinata. Veti strica pestele. Este mai simplu sa va puneti un zambet pe fata si sa cereti fetei de la galantar sa va puna separat, intr-o punga din plastic, zeama in care a primit pestele. Nu uitati sa ziceti – sarut mana domnisoara, pentru a avea succes si alta data.   😀

Scrumbia marinata anul acesta este numai buna pentru a fi pregatita o salata. Este exact cat trebuie de sarata si nu se mai pune sare in salata.

Se curata pestele de solzi si la interior. Capul se arunca. Daca sunteti norocosi veti gasi icre. Icrele se pun intr-un borcan, uscate si curate de pielita. Se indeasa bine in borcan si se acopera cu 2 degete de ulei din floarea soarelui. Nu se mai pune sare, sunt suficient de sarate.

Secret pentru curatat pestele sarat ? Tai capul si il arunci. Solzii se iau cu cutitul foarte usor sau cu o manusa din bumbac, daca ai umezit inaite pestele, tragand pestele prin mana.

Atentie ! A doua metoda de curatat solzii este putin periculoasa, daca nu esti atent. Risti sa-ti infigi aripioarele intarite de sare, ale pestelui, in mana. Este solutie si pentru evitarea acestui risc – tai mai intai, cu cutitul, aripioarele, apuci pestele de partea fara aripioare si apoi cureti pestele de solzi, tragandu-l prin mana, cu mare atentie si cu mila (doar este mana ta personala).   😛

Pestele fara cap, curatat de solzi, se despica pe burta sau pe spinare, pe langa sira. Se desface in doua parti si se scot oasele pestelui, cu sira cu tot. Fiind sarat, pestele se curata usor de oase, care sunt aproape complet macerate.

Dupa curatare se obtin fileuri de peste. Fileurile de peste se spala cu apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.

Sfat numai de bine ! Nu va impiedicati de pielea pestelui. Este un moft sa o curatati. Daca se doreste cu orice pret, inlaturarea pielii pestelui, aceasta se trage cu grija, cu cutitul bine ascutit. Degeaba, tot nu veti reusi sa filetati prea bine, pestele, din cauza cutitului neascutit sau a practicii insuficiente. Eu nu ma pot lauda, ca obtin fileuri din peste, fara piele, asa cum vezi numai pe la bucatarii profesionisti.   🙁

Explicit ! Limbile acelea maronii din poza sunt icre de scrumbie de Dunare, marinata.

Fileul de peste se portioneaza in bucati de marime potrivita, dupa gustul fiecaruia. Se toaca o legatura de ceapa verde. Se toaca marunt o legatura de patrunjel verde si cateva fire de marar verde. Se spala niste masline scoase din saramura din borcanul tinut in camara, la rece si se lasa la zvantat.

Se amesteca toate ingredientele. Se pune ulei de masline si otet de mere si miere, dupa gust. Se presara putina boia iute si piper proaspat macinat.

Salata se acopera cu o folie din plastic alimentar si se da la rece, in frigider, pentru 1 ora, timp in care se macereaza si se desara pestele, exact cat trebuie pentru a servi salata.

Salata se serveste ca aperitiv rece. Cine doreste mai sarat, poate amesteca salata de scrumbie, cu icre de scrumbie, frecate cu ulei de floarea soarelui. Salata poate fi servita si cu maioneza amestecata in compozitie. Se poate servi paine prajita.

Iarna, langa salata de scrumbie de Dunare merge de minune o tuica de pruna, fiarta. Vara, mai spre seara, cand dispare vipia de peste zi, merge un sprit de vara (1/3 vin si 2/3 sifon sau apa minerala plus 2 cuburi de gheata) din vin alb sec.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla, pe mapamond ! Pestele este un aliment pretios pentru noi toti. Pregatit cum se cuvine, pestele ii face pe multi sa il prefere oricarui preparat din carne. Exista totusi o vorba, printre carnivori – cea mai buna plachie se face tot din carne de porc.   8)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.