Salate rapide de vara

Pe vipia aceasta care ne stoarce de cele din urma puteri, cand mersul la serviciu este o adevarata povara, iar strandul este deschis numai in wekend pentru cei care mai trebuie sa si munceasca, in timp ce visul de a sta tolanit la soare, la malul marii, este inca departe, cauti sa te hidratezi si sa mananci ceva cat mai usor.

Ce ne-am face daca nu ar fi legume si fructe prin piata ? Aprovizionarea pe o astfel de vreme este si ea o corvoada, dar trebuie sa se sacrifice cineva din familie. Mai ales daca acel/ acea cineva are mai putin de a face cu slujba la stapan (la patron sau la el insusi).

Cand am iesit la pensie am aflat ca sunt cineva, vorba unui bun amic. Cineva trebuie sa duca gunoiul. Cineva trebuie sa duca copilul la gradinita. Cineva trebuie sa plateasca impozitul la fisc. Cineva trebuie sa faca piata. Cineva trebuie sa scoata masina din garaj. …… Gaselnita cu cineva, poate continua la nesfarsit. Inseamna ca pensionarii raman cineva si dupa ce ies la pensie sau tocmai atunci devin cineva.

Chiar daca nu am rupt-o definitv cu slujba, ramanand in activitate doar la programul pe care mi-l fac singur, sunt si eu cineva. Ca atare, facutul pietei este una din sarcinile casnice de serviciu, care imi revin. As fi un mincinos daca as afirma ca nu imi face placere sa trec prin piata, sa ma convorbesc (asa afli multe despre sufletul taranului simplu) si sa ma tocmesc cu babele, sa iau pulsul preturilor si sa aduc acasa numai ce imi este pe plac. 😀

Am cumparat din piata rosii, castraveti, ardei gras, ceapa, verdeata (patrunjel si marar), cartofi, ardei capia, dovlecei, vinete, fasole verde, ardei iute bulgaresc (doar pisca, nu iti ia si gura foc).

Am completat rezerva de oua, branza telemea, cascaval, masline, ulei de masline, otet de mere cu miere, mustar dulce si lamai.

Salata de vara. Tai rosii, castraveti, ardei gras, ceapa, in bucati mai mari, taraneste. Toci marunt patrunjel si marar.

Secret ! Spala bine toate legumele in apa rece si nu curata de coaja castravetii, dovleceii, vinetele. Coaja in afara ca are vitamine, activeaza permanent papilele gustative, mentinand gustul de proaspat.

salata de vara

Am pus niste bucati de branza taiate mai mari si vreo cateva masline. Am facut un dres de ulei de masline, sare, piper, zeama de lamaie, o lingurita de mustar. Le-am omogenizat cu o furculita intr-un bol, le-am turnat peste legume si le-am amestecat pe toate.

salata de vara 1

Salata se potriveste de minune langa o bucatica de carne de vita, preparata inabusita, in sos de vin alb  (vezi reteta – friptura de vitel in sos de vin alb) sau langa o friptura de porc, la gratar.

Friptura o servesti numai cand se mai racoreste afara, acuma mananci doar salata. 😛

Ca sa nu slabesti, moi in sosul minunat al salatei, cu paine neagra. Este voie o singura bere rece. 🙁

Salata orientala de vara. Fierbi 7 minute cartofi noi, in coaja (cat sa intre varful cutitului in ei). Arunci apa fiarta, dai un jet de apa rece peste cartofi (Secret ! opresti astfel fierberea si sfaramarea cartofilor), cureti cartofii de pielita si ii tai bucati mai mari.

Fierbi si 2-3 oua tari, rascoapte. Secret ! Tine ouale fierte vreo 5 minute in apa rece. Se vor decoji repede si usor. Taie ouale in 8.

Pune intr-un castron cartofii fierti, ouale, niste rosii taiate felii mai mari, o ceapa taiata solzisori, un castravete taiat felii subtiri, un ardei capia taiat felii subtiri, cateva masline, patrunjel si marar verde, taiat fin. Taie si cateve de feliute de ardei iute bulgaresc.

Fa un dres din ulei de masline, otet de mere si miere, sare si piper. Toarna dresul peste legume si amesteca bine cu o lingura. Rade deasupra niste cascaval sau branza telemea de oaie. Poti sa pui si cubulete de branza.

Secret ! Curata cartofii cat sunt calzi. Daca te arde, tine cartoful intr-o furculita (bucatarii adevarati se sacrifica si il tin in mana, chiar daca ii arde 🙂 ). Cartofii ii amesteci cu restul de legume si cu dresul, imediat. Vei obtine un gust deosebit, aromele patrunzandu-se mai usor, datorita cartofului cald.

Salata se serveste cu o bere rece. Si ce daca transpiri. Merita. Faci apoi un dus cu apa calduta. 😉

salata orientala, de vara

Pofta buna frati gurmanzi, toropiti de caldura ! Mestecati cu grija si visati la nisipul fierbinte si la racoarea valurilor marii, care te gadila, asa in joaca, la picioare. 8)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.