Sarmale cu orez cum imi facea mama

Daca ai pus muraturi de vara (varza si castraveti), cu sare putina si marar mult, e musai sa faci niste sarmale din foi de varza murata.

Varza si castravetii murati, de vara, tinuta/ tinuti, la rece in frigider, sunt asezonari potrivite pentru tot felul de fripturi la gratar, in special pentru cele de porc sau berbec, care sunt carnuri mai grase.

Murarea dureaza 5-6 zile, daca ai folosit apa rece si ai bolborosit de vreo 2 ori in borcan.

Pui niste orez cu bobul lung sa se umfle putin in apa rece, dupa ce ai spalat orezul in cateva ape, ca sa iasa glutenul (ramane in apa aceia tulbure). Fierbi orezul cam 10 minute, intr-o oala cu apa fierbinte (apa cat sa acopere orezul de 2 degete) pana se face cam de jumatate si infloreste frumos. Scurgi apa.

Calesti in ulei de masline niste ceapa verde si ceapa uscata, taiate solzisori si niste ciuperci albe taiate feliute. Adaugi cateva feliute de rosii si ceva marar verde tocat fin. Daca vrei colorit, poti rade si un morcov tanar. Le amesteci toate cu orezul scurs.

Pui pe foi de varza cate o lingura – doua din amestecul de legume, ciuperci si orez. Rulezi sarmalele.

Toci niste varza murata, feliute fine. Intr-un vas termorezistent asterni un strat de varza tocata si apoi sarmalele. Deasupra pui alt strat de varza si feliute de rosii sau suc de rosii/ rosii decojite. Presari si niste marar verde tocat fin. Pui niste foi de dafin si niste boabe de piper si bagi vasul in cuptorul aragazului. Potrivesti focul la aragaz sa fie mic spre mijlociu.

Se serveste fierbinte cu smantana. Sunt grozave si reci. Merge cu un vin alb, usor dulceag.

Atentie ! Manuirea tavii termorezistente se face cu manusi de bucatarie sau cu o carpa mai groasa. Basicile de la arsurile termice nu te omoara dar te ustura de nu-ti mai trebuie nimic. Daca ai patit-o, baga repede mainile in apa rece si unge-te cu niste ulei de gatit daca nu ai la indemana vreun unguent pentru arsuri.

Pofta buna !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.