Sarmale traditionale, din carne de curcan

Ma gandeam sa scriu o reteta de sarmale, mai deosebita, pe gustul celor care din motive pe care eu unul nu le inteleg, nu consuma carne de miel/ oaie/ berbec/ chiar ied. Am crezut intotdeauna ca daca nu exista o sensibilitate digestiva anume, la un anumit preparat, singurul motiv acceptabil din punct de vedere culinar poate fi o reteta gatita de mantuiala sau un preparat nereusit din motive mai lumesti: bucatareasa este tanara incepatoare, dar dornica sa invete/ gospodina aflata in criza de timp, a uitat de mancarea pusa pe foc si si-a pus bigudiuri/ bucatarul distrat fiind, a amestecat retetele sau si mai distractiv, a experimentat la intamplare.     🙁      🙂      Indiferent de motivare, fiecare gurmand declarat sau gurmand in devenire este dator sa incerce orice preparat pus pe farfurie inainte de a se pronunta ferm – mie nu imi place, nu pot sa consum asa ceva.

Poate nu este prea tarziu ca o gospodina in cautare de noutati culinare, cu care sa-i uimeasca pe cei dragi, sa incerce un preparat minunat de gustos, sa se aprovizioneze cu ingredientele necesare si sa-l pregateasca pentru masa de Paste.     😕

Sarmale din carne de curcan.
Sarmale din carne de curcan.

Ingrediente de trebuinta in reteta: varza murata (din cea pusa la butoi in balcon – vezi reteta de varza murata), carne tocata de curcan (se gaseste in market, gata tocata), costita afumata, rosii congelate din cele puse de cu toamna in pungi, la congelator (vezi reteta), orez, ceapa uscata si ceapa verde, foi de dafin, boabe de piper, crengute de cimbru.

Ingrediente de trebuinta pentru sarmale din carne de curcan.
Ingrediente de trebuinta pentru sarmale din carne de curcan.

Varza murata scoasa din butoiul aflat in balcon sau cumparata de la precupete din piata, se tine in apa rece 1-2 ore, sa se mai duca din sare.

Carnea tocata de curcan, refrigerata, cumparata ca atare, este numai buna pentru prepararea sarmalelor. Daca se doreste tocarea carnii, in bucataria casei, se poate folosi piept de curcan dezosat sau pulpa de curcan dezosata, carne cumparata refrigerata sau congelata si lasata sa se decongeleze singura, la temperatura camerei.

Carnea de curcan se amesteca cu orez si ceapa pentru sarmale din carne de curcan.
Carnea de curcan se amesteca cu orez si ceapa pentru sarmale din carne de curcan.

Carnea de curcan pentru umplutura sarmalelor se amesteca cu orez spalat in cateva ape reci (sa se mai duca din amidon), ceapa uscata si ceapa verde, tocate marunt.

Umplutura pentru sarmale se asezoneaza cu sare grunjoasa (se pune cu mila, varza murata are si ea sare      😀      ) si cu piper boabe, proaspat macinat.

Umplutura se asezoneaza si se amesteca bine pentru sarmale din carne de curcan.
Umplutura se asezoneaza si se amesteca bine pentru sarmale din carne de curcan.

Sarmalele sunt deosebit de gustoase daca se pregatesc in vas de lut. Eu folosesc vasul roman, din ceramica arsa.

Pe fundul vasului de ceramica se pune un strat de varza murata, tocata fideluta, stoarsa bine intre palme, pentru a se scoate cat mai multa apa sarata.

Peste varza tocata se pun felii de costita afumata.

Varza murata, taiata fideluta asezata pe fundul vasului de ceramica pentru sarmale din carne de curcan.
Varza murata, taiata fideluta asezata pe fundul vasului de ceramica pentru sarmale din carne de curcan.

Sarmalele se fac umpland foile de varza (de la care s-a scos nervura tare) cu amestecul din carne, orez (prefiert in apa rece cu sare grunjoasa sau nefiert, dupa timpul de care dispune gospodina) si ceapa (calita in putin ulei de floarea soarelui sau necalita, la alegerea gospodinei      😛     ), impaturind si ruland foile de varza.

De ce e bine si asa si asa ? Daca se foloseste orez nefiert anterior, sarmalele vor trebui tinute mai mult timp la fiert. Cand ceapa prajita nu este tocmai agreata de toti ai casei, cei sensibili cu stomacul este bine a fi protejati.     😕

Sarmalele se aseaza in straturi peste varza tocata. Intre straturile de sarmale se pune varza tocata si feliute de costita afumata. Intre straturile de sarmale, se pun si foi de dafin, boabe de piper si crengute de cimbru uscat.

Sarmale si costita afumata asezate in straturi in vasul roman pentru sarmale din carne de curcan.
Sarmale si costita afumata asezate in straturi in vasul roman pentru sarmale din carne de curcan.

Deasupra ultimului strat de sarmale se pune varza tocata fideluta si ca ultim strat – foi intregi de varza, care au scopul de a mentine in interior, aburii care fragezesc umplutura sarmalelor.

Foi intregi de varza murata asezate deasupra straturilor de sarmale din carne de curcan.
Foi intregi de varza murata asezate deasupra straturilor de sarmale din carne de curcan.

Se pun boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru uscat.

Cum carnea de curcan nu este grasa, deasupra se toarna o canuta de ulei de floarea soarelui.  Nu se pune apa, este suficienta in varza murata, chiar daca a fost stoarsa bine.

Sarmalele se acopera cu rosii intregi, congelate. Nu are rost sa le decongelezi inainte, apa continuta va intra in varza. Se adauga deasupra foilor de varza si suc de rosii (vezi reteta).

Rosii congelate si suc de rosii adaugate pe straturile cu sarmale din carne de curcan.
Rosii congelate si suc de rosii adaugate pe straturile cu sarmale din carne de curcan.

Am uitat ceva ? Pentru ca sarmalele sa fie fragede, peste straturile cu sarmale se toarna un pahar cu vin alb sec si un paharel de tuica de pruna. Nu va fie frica, nu se va simti mirosul de tuica. Si chiar daca s-ar simti, e sarbatoare, Nu ?     😛

Se pune capacul pe vasul de ceramica. Vasul se introduce in cuptorul aragazului, la foc potrivit pentru cca. 3 ore. Nu se umbla la vas.

Vasul roman de ceramica acoperit cu capac, in care se pregatesc sarmalele din carne de curcan.
Vasul roman de ceramica acoperit cu capac, in care se pregatesc sarmalele din carne de curcan.

Daca nu stiti, cu siguranta nu trebuie uitat !  Inainte de utilizare, daca vrei ca investitia ta facuta in vasul roman sa fie rentabila, cele doua capace ale vasului se tin in apa rece minimum 30 de minute. Apa va intra in porii ceramicii si atunci cand temperatura va creste, se va vaporiza. Vaporii de apa au si rol de coacere a preparatului. Practic, in vasul roman se pregateste reteta la abur.      😀

Arsurile termice pot fi evitate ! Manevrarea vasului roman (destul de greu) se face cu manusi de bucatarie. Paza buna trece primejdia rea !     😀

Sunt gata fierte, sarmale din carne de curcan pot fi consumate.
Sunt gata fierte, sarmale din carne de curcan pot fi consumate.

Sarmalele din carne de curcan se servesc cu mamaliga calda sau cu mamaliga rece.

Mamaliga pentru sarmale cu carne de curcan.
Mamaliga pentru sarmale cu carne de curcan.

Ardeiul iute si/ sau hreanul proaspat ras, boiaua de ardei iute si/ sau boiaua de ardei dulce nu pot lipsi de pe masa de sarbatoare.

Aveti grija voi gospodine care asezati masa de Paste ! Paharelul cu tuica de pruna trebuie sa fie pus la indemana mesenilor.      😛

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe amapamond ! Nu uitati de obiceiurile voastre populare. Pregatiti bucate traditionale, impartiti-le cu cei dragi. Poate nu uitati nici de cei nevoiasi, cu siguranta gestul vostru va conta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.