Scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii

Scrumbia de Dunare este un peste gras, deosebit de gustos, care se poate pregati destul de repede, in multe feluri. La tigaie sau la gratar, scrumbia de Dunare este delicioasa, grasimea acestui peste fiind suficienta pentru ca pestele sa fie pregatit cu foarte putin ulei si/ sau unt proaspat.

Chiar daca are oase cam multe, pescarii si gurmanzii profesionisti de peste, prefera scrumbia de Dunare, favorizant fiind si pretul, in comparatie cu somonul sau morunul.     😀

Din aprilie pana in octombrie, gasesti pe piata scrumbie de Dunare, bucati maricele, la 0,3 -0,5 Kg/ bucata. Daca esti norocos, in aprilie iti faci si provizia de icre pentru restul anului.

Cum se pastreaza icrele colectate din peste proaspat ? Icrele scoase din peste (“limba” intreaga) se curata de pielita, fara a folosi apa. Cu o furculita se aduna icrele din “limba” de peste si se amesteca cu sare grunjoasa (din pacate trebuie destul de multa sare), fara a se brusca, sa nu se sparga boabele de icre. Sararea se face pentru a se evita mucegairea icrelor. Icrele sarate se aseza in borcanele, inghesuindu-le. La suprafata icrelor se adauga un strat de ulei de floarea soarelui, pentru a izola icrele de aer si a le feri de oxidare. Borcanul se inchide cu capac ermetic. Icrele sarate vor avea un aspect rosiatic.

Astazi postez o reteta simpla care poate fi pregatita in 30-40 de minute, dupa indemanarea bucatarului in manuirea cutitului.    😛

Scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii.
Scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cateva scrumbii de Dunare, proaspete, paste fainoase (spaghete, macaroane subtiri sau orice fel de paste, dupa gustul si preferintele fiecaruia), cateva rosii bine coapte si/ sau suc de rosii cum face sotia mea o legatura de patrunjel verde, cateva frunze de busuioc verde, 3-4 ciuperci proaspete, 2-3 catei de usturoi, ulei de masline, unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe, o ramurica de cimbru verde/ cimbru uscat, o lamaie.

Pestele se curata de solzi si la interior. Se spala bine sub jet de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.

Scrumbii proaspete pentru scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii.
Scrumbii proaspete pentru scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii.

Fierberea pastelor fainoase ! Am vazut prin market tot felul de oale pentru fiert paste fainoase, orez, cartofi. Daca la inceput am fost tentat sa achizitionez o oala speciala, in timp mi-a trecut gandul, pastrand traditia, verificata in multe cazuri, de a fierbe pastele in apa rece cu sare, data in clocot.    😀

Oarece secret ! Pastele fainoase se fierb in apa clocotita cu sare grunjoasa, atata timp cat spune pe pachet, minus 1 minut. Minutul se scade pentru ca pastele ce urmeaza sa fie si usor calite, sa-si pastreze “semetia”, fara a se transforma intr-o masa omogena si lipicioasa, datorita amidonului din pastele “muiate” excesiv.    😕

Fierberea pastelor fainoase pentru scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii.
Fierberea pastelor fainoase pentru scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii.

Intr-o tigaie cu margini inalte, se calesc in ulei de masline, ciupercile taiate felii si cateii de usturoi, taiati subtire.

Calire ciuperci si catei de usturoi pentru scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii.
Calire ciuperci si catei de usturoi pentru scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii.

Fara a se rumeni usturoiul, pentru a nu se amari preparatul, se adauga rosii curatate de pielite, cu un cutit bine ascutit si maruntite. Se lasa la fiert pana se formeaza putin suc de rosii. Se adauga sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Calire ciuperci si rosii feliate pentru scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii.
Calire ciuperci si rosii feliate pentru scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii.

Pentru a da savoare suplimentara preparatului, se pot adauga rosii deshidratate, conservate in ulei maruntite bine si/ sau suc de rosii. Se lasa la fiert pana sosul devine suficient de gros.

Pregatire suc de rosii pentru scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii.
Pregatire suc de rosii pentru scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii.

In sosul de rosii, fierbinte, se pun ramurele de cimbru verde sau cimbru uscat.

Se stoarce putina zeama de lamaie pentru fixarea si accentuarea gusturilor.

Secret “furat” de la italieni ! Pastele fainoase se iau cu clestele de bucatarie, din oala in care au fiert si nescurse total, fierbinti, se inglobeaza in sosul de rosii.    😕

Se amesteca cu 2 furculite in paste, pentru ca sosul sa se fixeze de pastele fierbinti si sa le aromatizeze.

Pastele fainoase amestecate in sosul de rosii pentru scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii.
Pastele fainoase amestecate in sosul de rosii pentru scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii.

Se presara patrunjel verde si bususioc verde, tocate marunt.

Tigaia se acopera cu un capac, pentru a se pastra pastele calde.

 

Amestecul de ulei de masline si unt proaspat folosit la prajire peste pentru scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii.
Amestecul de ulei de masline si unt proaspat folosit la prajire peste pentru scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii.

Secrete peste secrete ! Pestele dat prin faina (pentru formarea unei cruste protectoare care sa pastreze “fierbinteala” in peste), se prajeste la foc mare, pe ambele parti, in amestecul bine incins, de ulei de masline si unt proaspat.    😕

Cine nu vrea ca preparatul sa fie aspectuos ? Pestele se intoarce o singura data, pentru a pastra aspectul, placut ochiului, stiut fiind ca la orice preparat, conteaza pe jumatate, placerea din ochii cu care il servesti, inainte de a-l gusta. Altfel zis: gurmanzii declarati mananca si cu ochii.    😛

De ce amestec de ulei de masline si unt proaspat ? Uleiul are rolul de a impiedica arderea untului si rancezirea acestuia, daca este supraincalzit.    😀

Prajire peste pentru scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii.
Prajire peste pentru scrumbie de Dunare cu paste si ciuperci, in sos de rosii.

La intoarcerea pestelui, folosind 2 palete de bucatarie pentru a nu il rupe, acesta se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat si se stropeste cu zeama de lamaie, pentru fragezirea carnii si pastrarea sucului, in interiorul pestelui.

Pestele fierbinte se pune pe aceeasi farfurie cu pastele calde. Se stropeste preparatul cu putin ulei de masline si se presara verdeata (patrunjel si busuioc, tocate mai mare).

Pentru un festin desavarsit ! Un paharel de vin alb, sec, rece, nu poate lipsi de la masa. Merge si o bere rece, mai ales daca cina este de vara.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Se pare ca vom avea toamna lunga. Nu este rau de loc. Este vremea sa punem varza murata. Daca doriti sa aveti varza murata de calitate, alegeti varza de-a noastra romaneasca, tuguiata, cu foaia groasa, deasa si bine coapta, grea cand o iei in mana. Treceti “fuduli” pe langa gramezile de varza adusa din Turcia si Grecia, chiar daca este mai ieftina. Folositi marar uscat, radacina de hrean proaspat, boabe de porumb, boabe de piper negru, foi de dafin, catei de usturoi. Pe fundul butoiului, asezati o gutuie, pentru ca zeama de varza sa capete o culoare placuta, usor galbuie. Boloborositi zilnic, prin furtun, in saramura, timp de 3-4 saptamani, pentru a se omogeniza saramura. Cumparati sare grunjoasa, romaneasca. Evitati sarea adusa din China sau Ucraina, care desi mai ieftina, te incurca cand faci saramura si o prepari, nestiind cat de mult sareaza. Saramura iti va iesi moruga (sare multa) sau si mai rau, obtii o zeama cleioasa si varza moale (sare putina)

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.