Scrumbie marinata, cu ceapa si masline

Salata se poate face cu scrumbie marinata, scrumbie sarata sau scrumbie afumata. Cea mai delicata este salata facuta cu scrumbie marinata. In noiembrie – ianuarie este perioada de timp propice pentru a procura din comert astfel de scrumbii. Scrumbia proaspata se gaseste prin mai-iunie. Cine are posibilitatea sa procure scrumbie proaspata, sa afume, sa sareze, sa marineze, este un om fericit tot timpul anului, putandu-si satisface cele mai rafinate gusturi de mancaruri din peste.

Scrumbia proaspata se pregateste pe gratar, invelita in staniol, cu sare, piper, zeama de lamaie si o feliuta de ardei iute. Se serveste fierbinte, in staniolul deschis si cu miasme bestiale, care iti ataca in mod placut, narile.

Scrumbia afumata se prepara tot ca salata. Am scris reteta cu alta ocazie. Este in arhiva.

Ieri am gasit scrumbie albastra de Dunare, marinata. Se cumpara bucati mari la 500-600 grame, cu carnea tare, pastrandu-si culoarea albastra (sa nu se vada oasele iesite sau burta pestelui sa nu fie moale). Marinarea scrumbiei este un lucru foarte pretentios, fiind un peste gras, care nu trebuie sarat prea tare, ca sa nu se usuce. Nu este rau daca se gusta saramura in care a fost livrat pestele. Saramura nu trebuie sa fie moruga (foarte sarata). Pestele trebuie sa fie atat de sarat incat sa nu mai fie nevoie sa pui sare cand il prepari.

Se curata pestele la interior, capul se arunca. Se spala bine si se fileteaza, pentru a se scoate toate oasele. Pui si ochelarii cand cauti ultimile oase, prin fileul de peste. Il lasi sa se zvinte, intr-o sita.

Cureti niste ceapa rosie si ceapa alba, pe care o tai solzisori fini. Speli niste masline negre, mamuth si le lasi si pe ele sa se scurga.

Tai scrumbia feliute de 0,5 cm si o amesteci cu ceapa. Adaugi maslinele si cateva fire fine de ardei capia sau gogosar (pentru efect gastronomic). Tai fin niste patrunjel verde si il presari peste scrubie.

scrumbie-marinata-cu-ceapa-si-masline

Prepari un dres din ulei de masline si otet de mere cu miere. De gust, macini si 2-3 boabe de piper peste amestecul de lichide ale dresului. Pui dresul preparat peste scrumbie si amesteci cu atentie sa nu se rupa feliutele de scrumbie si de ceapa (strica fasonul preparatului). Ornezi cu cateva frunze de patrunjel.

Daca folosesti otet balsamic, in loc de otet de mere, cu miere, trebuie sa pui si putina miere sau zahar, in dres. Nu ai un recipient special pentru preparat dres, poti folosi un borcan, cu capac, pe care il scuturi bine, pentru amestecarea ingredientelor. Poti folosi si un castron in care bati amestecul, cu telul mic.

Salata se serveste ca aperitiv rece. Merge dumnezeieste cu tuica fiarta.

Pofta buna !

5 comenterii

  1. va rog sa ma anuntati despre tot ce ansamna dale bucatariei. cu stima sergiu

  2. as dori sa va antreb ce sa fac cu laptii care au ramas dupa ce am facut marinata.cum fac sos de lapti si cat timp se lasa marinata la macerat va multumesc cu respect sergiu

    • Laptii se pot da prin ou sau faina si praji. Se pot pune in ciorba de peste. Cumpar scrumbie gata marinata si doar o curat de oase. Daca este prea sarata, las fileul de peste, in apa rece, cu o bucata de paine, 2-3 ore, schimband apa la fiecare ora. Este scrisa o reteta de peste marinat, pentru iarna, pe blog.

  3. Va multumim , sa traiti multii ani cu familia

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.