Smochine cu mascarpone

Nu pot zice ca ma pricep sa prepar multe retete de deserturi cu fructe, dulceturi sau siropuri si cu atat mai putin prajituri care necesita operatii multe, cu secrete bine pastrate pentru a se evita rateurile. Sursele de inspiratie nu imi lipsesc, mama si o matusa fiind adevarate “cofetarese amatoare”, declarate ca atare in neam. Retele mostenite de la ele fiindu-mi la indemana, mi-am propus sa intru si in acest domeniu, mai intai cu sfiala si daca rezultatele vor fi pe masura iar rabdarile mele se vor incadra intr-un timp rezonabil, cu siguranta voi incerca noi si noi retete si in domeniul cofetariei.

Despre o anume filozofie culinara ! Filozofia mea culinara nu cuprinde si capitolul “rabdare bob cu bob”, desi la incapatanare (vreau sa zic insistenta) stau destul de bine. Nici cu cantarirea ingredientelor nu ma pot lauda ca sunt prieten apropiat, stiut fiind ca in cofetarie cantarul este un aliat de nadejde. Aprecierea la ochi a cantitatilor adaugate in retete, dupa gustul si pofta fiecaruia, le promovez cu orice ocazie, considerand ca numai intre cratiti si tingiri, cu cutitul in mana si urechile ciulite la sfaraitul de pe foc al preparatelor poti sa te destinzi cu adevarat, sa gatesti cu dragoste si bucurie, fara prea multe nazuri si sofisticanii.

Smochime cu mascarpone.
Smochime cu mascarpone.

Ingrediente de trebuinta in reteta: smochine proaspete, miere de albine/ zahar farin, baton de vanilie, mascarpone, sirop de artar, scortisoara pudra.

Cum ne putem gospodari mai ieftin ? Zaharul farin, de calitate, extractul de vanilie (nu esenta care este alcool cu miros de vanilie) si batonul de vanilie sunt ingrediente destul de scumpe. Sotia mea are 2 retete pentru preparare zahar vanilat si extract de vanilie, in casa. Zaharul farin (0,5 Kg) se pune intr-un borcan de 0,8 Kg cu capac etans, impreuna cu 2-3 batoane de vanilie (taiate pe mijloc, scoase semintele, apoi tecile maruntite in bucati de 1-2 cm). Se amesteca bine toate ingredientele si se inchide borcanul etans pentru 2-3 luni, apoi se poate folosi, iar gustul si mirosul zaharului vanilat obtinut sunt cu adevarat remarcabile. Extractul de vanilie se prepara din alcool etilic de 96 grade si 2-3 batoane de vanilie (taiate pe jumatate, scoase semintele) puse impreuna intr-o sticluta de 150-200 ml cu capac etans. Se lasa la macerat 2-3 luni, agitatand recipientul la 3-4 zile, apoi se foloseste pentru a da o savoare suplimentara dulciurilor pregatite in casa.

Ingrediente pentru smochime cu mascarpone.
Ingrediente pentru smochime cu mascarpone.

Cum avem grija de sanatatea noastra ? Smochinele proaspete se sterg cu o carpa muiata in otet de mere si miere pentru a indeparta ingredientul chimic (pe baza de vapori de etilena, adaugat de catre producator/ comerciant) care le mentine proaspete o perioada mai indelungata de timp, de la recoltare. Smochinele se clatesc apoi sub cateva jeturi de apa rece si se sterg cu hartie absorbanta/ carpa curata.

Smochinele se taie in 4 (folosind un cutit cu lama subtire, bine ascutit), fara a se felia complet si se umplu cu mascarpone. Pe mascarpone se toarna putina miere si se presara zahar vanilat (cu cateva bucati din batonul de vanilie). Fructele se pun intr-un vas de copt.

Smochine taiate in 4, umplute cu mascarpone si pudrate cu zahar vanilat si miere de albine pentru smochime cu mascarpone.
Smochine taiate in 4, umplute cu mascarpone si pudrate cu zahar vanilat si miere de albine pentru smochime cu mascarpone.

Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Preparatul se tine in cuptor pana branza incepe sa se topeasca, devine usor aramie, de la zaharul vanilat/ mierea de albine si fructele se moaie putin, iar pastaile de vanilie se ivesc din branza.

In vasul de copt se strange un delicios sirop dulce, de smochine, rezultat in timpul coacerii.

Smochime cu mascarpone scoase din cuptorul aragazului.
Smochime cu mascarpone scoase din cuptorul aragazului.

A se tine cont ! Fructele nu trebuie tinute in cuptorul aragazului pana se stafidesc si branza topita curge in vas.

Smochinele se scot pe farfurie si se servesc caldute, stropite cu sirop de artar si pulverizate cu pudra de scortisoara.

Smochime cu mascarpone gata preparate.
Smochime cu mascarpone gata preparate.

La un asemenea desert delicios se serveste un paharel cu lichior de nuci.

Pofta buna voi frati gurmanazi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Preparatele de cofetarie simple, sunt la indemana oricarei gospodine, totul este sa aiba curajul sa le incerce si sa continuie cu inversunare daca a dat un rateu, dupa ce identifica unde a gresit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.