Somon pane cu sufleu de dovlecei

Daca ai fost prevazator, ai cumparat de la pescarie 2-3 pachete cu cozi de somon congelate si “ai pastrat” la congelator.

Cand te grabesti, iti este foame si caldura din bucatarie nu te indeamna sa stai prea mult pe acolo, pregateste ceva frugal, sanatos si gustos din peste, cu o garnitura usor de facut si la fel de usor de digerat.

Pestele trebuie lasat sa se dezghete singur, in frigider. Dezghetarea rapida in cuptorul cu microunde, face sa dispara mirosul de curat, de salbaticie, al pestelui. Nu credeti ? Mirositi pestele cand il gatiti.

Cureti pestele de solzi, il speli sub jet de apa rece si il lasi la scurs intr-o sita. Stergi pestele cu o carpa curata, il ungi cu ulei de masline, pui sare, piper, zeama de lamaie si il lasi la macerat 30 de minute, la rece, in frigider.

Nu stai degeaba. Speli niste dovlecei, le tai cotorul si fara sa-i cureti, ii tai bucati de 1,5-2 cm grosime. Oparesti bucatile de dovlecel, in apa fiarta cu sare. Lasi sa se scurga dovleceii, intr-o sita.

Secret ! Poti folosi pentru sufleu si brocoli, conopida, cartofi noi, fierti.

Faci un amestec de branza dulce de vaca, branza sarata de oaie – rasa pe razatoarea mare, 3-4 oua batute cu telul (furculita), smantana si verdeata (marar) taiata marunt.

Ungi cu unt un vas termorezistent din ceramica si asezi straturi de dovlecei peste care pui amestec de branza, oua si verdeata. Deasupra este un strat de amestec. Razi niste cascaval, bati un ou si il intinzi peste cascaval.

Pui vasul termorezistent in cuptorul cald al aragazului, la foc potrivit, pentru 20 minute.

sufleu de dovlecei 1

Sufleul este gata cand se rumeneste deasupra oul si cascavalul a intrat in compozitie.

Scoti cozile de somon din frigider, le dai prin malai, apoi prin ou batut si iarasi prin malai.

Incingi ulei de masline intr-o tigaie, pui un bot de unt, 2 catei de usturoi si 2-3 feliute de ardei iute. Prajesti pestele la foc iute, pe ambele fete, cate 2-3 minute.

Atentie ! Pestele se arde, daca nu l-ai intors la timp si ii piere gustul. Cand intorci pestele si mai adaugi din sosul in care s-a macerat, uleiul incins poate sa-ti sara pe maini sau pe fata.

Mancarea se serveste fierbinte, cu smantana si verdeata pusa peste sufleu si pestele cu lamaie.

somon pane cu sufleu de dovlecei

Nu uita de un pahar (atat :?) de vin alb.

Secret ! Se poate pune mujdei peste peste, in loc de lamaie. Nu trebuie neaparat sa prajesti cozi de somon, e bun si cotletul de somon. Cozile au un gust deosebit deoarece spre varful cozii se strange grasime/ulei de peste. Poti praji bucati mari de crap, pastrav, somn, platica. Numai gustul difera. 😕

Pofta buna voi cei grabiti sa va indestulati, dupa o zi grea de munca, cand cheful de a face si bucatarie este aproape inexistent ! 😉

Totusi insistati, mancati sanatos, daca vreti ca mai tarziu sa nu aveti probleme cu sanatatea. Renuntati la mancarea frugala, nesanatoasa, prin birturi. Limitati consumul de mezeluri in special, mai ales acuma vara, cand se gasesc prin piete legume, proaspete si imbietoare 😀

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.