Spaghete cu sos de urzici si peste prajit

Incet, incet, primavara isi intra in drepturi. Verdeturile de sezon (urzici, loboda, spanac, stevie, dragavei, macris, salata, etc.) umplu tarabele prin piete, iar batranele precupete, stiind de postul Pastelui, te intampina pe la colturile blocului cu oferte care mai de care mai atractive.

Ce mesaje ne transmite primavara ? Sanatate, vigore si savoare cu verdeturi de tot felul, cu retete care mai de care mai indraznete si mai usor de preparat. In cautarea acestor mesaje nu poti sa nu te intrebi, mai in fiecare zi daca ai profitat asa cum trebuie de binefacerile primaverii. Este stiut faptul ca verdeturile gatite, oxideaza repede si isi pierd gustul, dar si vitaminele, motiv pentru care se pregatesc cantitati reduse, care sa se consume la o singura masa, cel mult a doua zi.

Imi place sa pregatesc tot felul de verdeturi, dar nu toata ziua si zile la rand. Prefer ciorbele, supele crema – ciorba de urzici cu leurda, ciorba de loboda, leurda si salata verde cu ou si smantana, supa crema de urzici, dar si combinatiile cu carne/ peste, la care garnitura sa fie din verdeturi – pulpa de vitel in sos de bere cu piure’ de urzici, muschi de porc inabusit, cu urzici batute, salatele simple – salate rapide de sezon, placinta/ tarte –  placinta cu urzici sau rulade.

Sa trecem la treaba ! M-am gandit sa combin niste verdeturi de sezon cu paste fainoase si peste pentru un pranz pregatit la repezeala, satios, savuros si plin de vitamine.

Spaghete cu sos de urzici si peste prajit.
Spaghete cu sos de urzici si peste prajit.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cotlete mari de peste (crap, platica, caras, fitofag), spaghete, urzici, sunca afumata, ceapa, usturoi, ardei gras (nu este obligatoriu), sare grunjoasa, piper boabe, lamaie, unt proaspat, ulei de masline.

Urzicile proaspete se curata de paie, de radacini si de tulpinile mari (atoase, tari), se spala de nisip in cateva suvoaie de apa rece, se lasa la scurs intr-o sita.

Ingrediente

  • o plasa zdravana de urzici,
  • spaghete la metru, cat mai lungi,
  • cateva cotlete mari din pestele preferat,
  • lamaie,
  • unt proaspat,
  • ulei de masline,
  • sunca afumata.

Nu evitati “ciupitura” urzicilor proaspat culese ! Urzicile proaspete, abia culese, pisca, dand o senzatie de ace prin maini. Nu trebuie sa disperam, face bine la sanatate, ferind organismul de romatism, dupa cum ziceau batranii nostri. Urzicile se pot manipula cu manusi, dar parca nu e acelasi lucru ca atunci cand le simti piscatura. Nici sa facem basici de la piscatura nu e in regula. Daca totusi am patit-o, se ung mainile cu putin ulei de floarea soarelui, se lasa 2-3 minute sa intre uleiul in piele, apoi se spala mainile cu sapun si apa calduta, se clatesc cu apa rece, in suvoi.

Urzici proaspete pentru spaghete cu sos de urzici si peste prajit.
Urzici proaspete pentru spaghete cu sos de urzici si peste prajit.

Urzicile curatate si spalate se oparesc in apa clocotita in care s-a pus sare grunjoasa, timp de 5 minute.

Oparire urzici proaspete in apa clocotita cu sare grunjoasa.
Oparire urzici proaspete in apa clocotita cu sare grunjoasa.

Urzicile oparite se lasa la scurs intr-o sita.

Reteta pas cu pas

  1. Curatare, spalare, oparire si scurgere urzici.
  2. Calire ceapa, usturoi si slanina afumata.
  3. Fierbere urzici impreuna cu ingredientele calite.
  4. Fierbere spaghete.
  5. Prajire peste.
  6. Amestecare spaghete cu sosul de urzici.
  7. Asamblare paste cu sos de urzici si pestele prajit pentru servire la masa.

Nu se arunca apa in care au fost oparite urzicile ! Lasata 2-3 zile sa se limpezeasca, aceasta apa se poate utiliza la udatul florilor tale preferate, din glaste (violete de Parma, begonii, ciclame, etc.). Frunzele florilor din glaste se vor lumina, devenind de un verde crud, iar florile vor napadi vasele si te vor incanta, in curand, cu coloritul si chiar cu parfumul lor. Putina fiertura se poate folosi, la nevoie, la calirea urzicilor, in continuare.

Surgerea intr-o sita a urzicilor oparite pentru spaghete cu sos de urzici si peste prajit.
Surgerea intr-o sita a urzicilor oparite pentru spaghete cu sos de urzici si peste prajit.

Pentru acest preparat se foloseste amestec de rosii si ardei gras din cel pregatit in toamna si sunca afumata pregatita la Craciun.

Ingrediente folosite pentru spaghete cu sos de urzici si peste prajit.
Ingrediente folosite pentru spaghete cu sos de urzici si peste prajit.

Sunca afumata se taie in cuburi. Ceapa se toaca rondele si usturoiul se feliaza subtire.

Se pun la calit intr-o cratita, cubulete de slanina afumata, rondele de ceapa, feliute de usturoi. In timpul calirii se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se amesteca cu o lingura din lemn.

Calire ceapa, usturoi si sunca afumata pentru spaghete cu sos de urzici si peste prajit.
Calire ceapa, usturoi si sunca afumata pentru spaghete cu sos de urzici si peste prajit.

Cand amestecul de ceapa si slanina afumata s-a infierbantat bine, a aparut grasimea topita din sunca si mirosul de fum te gadila la nari, se adauga urzicile oparite si scurse, impreuna cu putin amestec de ardei si rosii (mai mult ardei), doar de gust.

Calire urzici pentru pregatire sos la spagheti cu sos de urzici si peste prajit.
Calire urzici pentru pregatire sos la spagheti cu sos de urzici si peste prajit.

Se lasa la fiert pana cand sosul de urzici apare la suprafata preparatului. Nu se adauga apa. Daca preparatul este prea sec se poate adauga picatura cu picatura, din zeama in care au fiert urzicile.

Cum fierbem pastele fainoase ? Spaghetele se fierb in apa clocotita in care s-a adaugat sare grunjoasa. Fierberea pastelor dureaza cu 2 minute mai putin decat a scris producatorul pe pachet. La amestecarea sosului de urzici cu pastele fierte se va finaliza fierberea pastelor.

Fierberea pastelor fainoase pentru spaghete cu sos de urzici si peste prajit.
Fierberea pastelor fainoase pentru spaghete cu sos de urzici si peste prajit.

In timpul fierberii spaghetelor nu stai degeaba ! Se pregateste tigaia pentru prajirea pestelui punandu-se in tigaia incinsa un amestec de unt proaspat si ulei de masline. Pentru un gust deosebit se adauga catei de usturoi si fulgi de ardei iute, uscat. Pentru a nu se amari preparatul, cateii de usturoi se scot cand devin aramii.

Pregatire tigaie pentru prajit peste in maestec de unt proaspat si ulei de masline.
Pregatire tigaie pentru prajit peste in maestec de unt proaspat si ulei de masline.

Cum se prajeste pestele ? Pestele tamponat cu hartie absorbanta se prajeste in amestecul, bine incins, din unt proaspat si ulei de masline, la foc mare. Pestele se intoarce o singura data pentru a nu se rupe folosind o lopatica de bucatarie. Intoarcem pestele cand culoarea este schimbata pe jumatate din grosimea cotletului de peste pus la prajit.

Prajire peste pentru spaghete cu sos de urzici si peste prajit.
Prajire peste pentru spaghete cu sos de urzici si peste prajit.

Pestele se asezoneaza in timpul prajirii cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat si se stropeste cu zeama de lamaie.

Cat timp se prajeste pestele nu pierzi timpul pe la televizor ! Spaghetele s-au fiert. Intr-o tigaie incinsa in care ai pus un amestec de unt si ulei de masline calesti pastele fainoase, agitand tigaia din incheietura mainii (cam greu, dar in timp te inveti) sau amestecand cu grija, folosind clestele de bucatarie, sa nu rupi spaghetele.

In tigaie se adauga spaghetele aproape fierte, folosind clestele de bucatarie. Pastele nu trebuie scurse, ba din contra, se adauga din apa in care au fiert si se amesteca. Lichidul va fi absorbit de paste care se vor umfla.

Se adauga sosul de urzici peste paste si se omogenizeaza continutul folosind clestele de bucatarie.

Spaghete fierte amestecate cu sos de urzici.
Spaghete fierte amestecate cu sos de urzici.

Nu este nicio greseala ! Cine doreste un preparat fin poate sa mixeze amestecul de urzici inainte de amestecarea cu pastele fainoase. Mie imi place sa simt gustul slaninei afumate, prajite, dar si miroaznele tainice care se degaja in jurul tingirii.

Se asambleaza pastele cu sos de urzici si cu pestele prajit, pe farfurii incalzite pentru a nu se slei preparatul care se va servi cald.

 

Spaghete cu sos de urzici si peste prajit - preparatul este servit.
Spaghete cu sos de urzici si peste prajit – preparatul este servit.

Preparatul se poate servi cu mamaliga rece, prajita in grasimea ramasa de la prajirea pestelui sau cu mamaliga rece, incalzita pe gratar pentru a forma dungile ce atrag privire gurmetilor profesionisti.

Mamaliga rece, la gratar, pentru spaghete cu sos de urzici si peste prajit.
Mamaliga rece, la gratar, pentru spaghete cu sos de urzici si peste prajit.

Multi vor stranba din nas – cum adica, sa mancam paste cu mamaliga ? Nici vorba, mancam mamaliga cu peste prajit si cu slanina afumata, prajita, Nu ?

Un pahar de bere rece merge de minune la un asa festin.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ratati ocazia de a va detoxifia organismul cu verdeturi de sezon. Orice reteta este buna, daca voua va place.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.