Spaghete integrale cu hribi si carnati proaspeti

Pastele fainoase au cateva avantaje – se pot pregati simplu si destul de repede, sunt savuroase atunci cand sunt bine gatite, sunt sanatoase si hranitoare. Nu degeaba pastele fainoase se regasesc in meniul sportivilor de performanta, dar si in hrana preferata a micutilor.

Amintiri, amintiri … ! De cate ori pregatesc paste fainoase nu pot sa nu-mi amintesc de minunatele macaroanele cu carne pregatite de mama mea cu diverse ocazii din viata familiei.

De aceasta data amintirile mele se opresc in urma cu 42 de ani si cateva zile, ce au trecut de atunci, de la nunta mea. Mama si-a pus problema cu ce bunatati sa-i intampine pe colegii fiului sau sositi de pe drum, cu o seara inainte. Era pusa la cale o ultima sarbatoare ca burlac intre fosti colegi de facultate si colegi de serviciu din acea vreme. Nu a fost vorba de o sarbatoare speciala a burlacilor, caci au fost prezente si sotia si alte fete.

Din pacate, pe vremea aceea desi aveam aparat de fotografiat, imi lipseau filmele orwo, greu de procurat si prin urmare nu am avut cu ce face poze. Imi apare in fata ochilor o imensa tava din inox (imprumutata de la bucataria spitalului de peste drumul casei noastre), aburinda. Tava era plina ochi cu macaroane cu carne tocata, in straturi (per total cam 8-10 cm grosime). Un sos gros de bulion din rosii (pregatit de cu toamna, in casa) si mult patrunjel verde tocat marunt se lafaiau deasupra ultimului strat de macaroane.

Coacerea preparatului facuse desavarsita in imensul cuptor din fonta al bucatariei spitalului. Acea tava nu avea cum sa incapa in cuptorul aragazului.

Acel festin de care vorbeam, a inceput cu ceva porcarele de-ale casei, paine calda si tuica de prune servita la plosca. Langa macaroanele cu carne tocata au aparut muraturi taranesti si vin rosu.

Retetele de porcarele si de muraturi taranesti pe care le pregatesc si eu in fiecare an, in decembrie si respectiv pe la jumatatea lui septembrie – inceputul lui octombrie apartin mamei mele. Daca muraturile mele se apropie ca savoare de cele pregatite de mama, la macaroane sunt doar prin apropiere, oarecum comparabile.

Colegi cu care ma intalnesc isi aduc aminte si acum de savoarea deosebita a macaroanelor cu carne tocata pregatite atunci de mama.

Ce regasim in retetarul familiei mele ? Pregatim diferite paste fainoase cu branza – paste cannelloni umplute cu branza, paste fusilloni giganti cu branza si stafide, macaroane cu branza ca la mama acasa, pene cu branza, smantana si cascaval, la cuptor; tortelloni cu gorgonzola in sos de lamaie si busuioc.

Pregatim paste fainoase umplute cu carne tocata – paste cannelloni umplute cu carne tocata de curcan, paste conchiglioni giganti cu carne tocata in sos de rosii, spaghete cu carne tocata si vinete cum face sora mea, paste integrale cu carne tocata de curcan.

La pastele fainoase folosim ciuperci – paste cannelloni umplute cu ciuperci in sos de rosii, tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana, paste conchiglioni giganti cu praz, ciuperci si macrou afumat.

Dintre retetele cu paste pregatite la iuteala amintesc – paste fainoase cu ansoa si sos de rosii, spaghete cu sos de urzici si peste prajit, paste panzerotti umplute cu crab in sos de rosii, paste conchiglioni giganti cu crap si creveti prajiti, paste panzerotti umplute cu crab in suc de lamaie si ansoa.

Ca umplutura folosim si peste tocat marunt, amestecat cu verdeturi – paste cannelloni umplute cu peste in sos de rosii.

Spaghete integrale cu hribi si carnati proaspeti.

Ingrediente de trebuinta in reteta: paste fainoase integrale, hribi, carnati proaspeti, lamaie, marar si patrunjel verde, ulei de masline extravirgin, unt proaspat, ceapa verde si ceapa rosie uscata, usturoi, sare grunjoasa, piper boabe.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Pregatire carnati proaspeti.

Carnatii nedezghetati se pun intr-o tava de copt, in cuptorul aragazului, la foc potrivit. In timp ce se dezgheata, grasimea din carnatii de porc se strange in tava si se formeaza lichidul de prajire/ coacere.

Spre finalul coacerii, in tava se poate picura vin alb, sec (nu este obligatoriu) pentru un gust mai intens.

Secretul bucatarului ! Carnatii nu se inteapa, se vor fierbe inabusit, in mat, in grasimea proprie. Se va scurge suficienta grasime in timpul pregatirii prin textura matului in care au fost umpluti carnatii peentru a nu fi prea grasi cand se vor consuma.

Carnati proaspeti, din carne de porc, gata pregatiti la cuptor.

De ce nu sunt carnatii gata pregatiti la cuptor, excesiv de grasi ? Reteta mea de preparare carnati nu valorifica carne mult prea grasa. Daca ar fi sa apreciez, grasimea din carnea tocata folosita la carnatii pregatiti in familia mea nu depaseste 20 % din cantitatea totala de carne tocata.

Ingredients

  • carnati proaspeti,
  • spaghete integrale,
  • hribi,
  • ceapa verde, ceapa rosie,
  • lamaie.

Pregatire ciuperci pentru reteta.

In reteta am folosit spaghete din faina integrala si hribi congelati din cei opariti si pusi in toamna, in pungi din plastic alimentar, la congelator.

Am folosit carnati proaspeti pregatiti in decembrie anul trecut si pastrati in pungi din plastic alimentar, la congelator. Nu i-am decongelat.

Ceapa rosie se taie marunt. Ceapa verde se toaca mai mare.

Usturoiul se taie fasii subtiri. Verdeata se toaca marunt.

Calire ingrediente in ulei de masline extravirgin.

Intr-o tigaie cu margini inalte (urmeaza a se amesteca ingredientele pentru omogenizare si imbinare gusturi) se calesc ingredientele in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat – ceapa, usturoiul, hribii nedecongelati.

Calire ceapa, usturoi, hribi in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.

Amestecul de ingrediente se omogenizeaza folosind o lingura din lemn.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Cand ceapa este moale si apa din ciuperci s-a evaporat se picura zeama de lamaie si se mai adauga o lingurita de unt proaspat care va da stralucire preparatului.

Se adauga verdeata tocata marunt si se amesteca folosind lingura din lemn.

Amestecul de ceapa, usturoi si ciuperci este gata preparat.

Fierbere paste fainoase.

Pastele fainoase integrale se fierb intr-o oala cu apa clocotita in care s-a pus un praf de sare grunjoasa. Eu nu adaug ulei in apa de fiert paste fainoase.

Fierbere spaghete integrale in apa clocotita cu sare grunjoasa.

Cum se fierb pastele fainoase ? Spaghetele se pun in oala cu apa clocotita direct, incercand o rasucire intre palme a manunchiului de paste pentru a se raspandi omogen in oala. In timpul fierberii pastelor se amesteca folosind polonicul gaurit, special pentru paste.

Directions

  1. Pregatire carnati proaspeti din carne de porc la cuptor, intr-o tava de copt, la foc potrivit.
  2. Pregatire hribi in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat, cu ceapa, usturoi si zeama de lamaie. ASezonare cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
  3. Fierbere paste fainoase in apa clocotita in care s-a pus un praf de sare grunjoasa.
  4. In tigaia cu ciuperci gate pregatite se adauga pastele fainoase gata fierte. Se omogenizeaza amestecul. 
  5. Preparatul se monteaza pe farfurii intinse – paste, ciuperci, carnati, presarat cu verdeata tocata marunt si cu lamaie alaturi.

Secretul fierberii pastelor fainoase ! Pentru a nu iesi flescaite, in ideea ca va urma si o alta infierbantare cand se amesteca ingredientele gata prelucrate, timpul de fierbere al pastelor fainoase va fi cu 1-2 minute mai scurt decat scrie pe pachetul cu spaghete.

Finalizare preparat culinar.

Spaghetele gata fierte (se incearca cat de moale este un fir, intre degete), (nescurse complet de apa intr-o sita) se adauga folosind polonicul special pentru paste fainoase in tigaia cu ciupercile gata pregatite.

Adaugare spaghete gata fierte in tigaia cu ciuperci gata pregatite.

Secret bine pastrat ! In tigaie se adauga cateva polonice cu apa in care au fiert pastele fainoase. Preparatul va deveni consistent (apa contine amidon), nu va fi nici sec, nici plin de grasime. Apa este absorbita de pastele fainoase.

Ingredientele se amesteca folosind spumiera de bucatarie sau polonicul special pentru paste (ceva mai greu de amestecat).

Servire preparat.

Preparatul gata asamblat se serveste pe farfurii intinse, paste fainoase si carnati, cu salata de varza, alaturi.

Spaghete integrale cu carnati proaspeti – preparatul este gata servit.

La acest preparat merge de minune o salata de varza cruda, amestec de varza rosie cu varza alba. Se adauga marar verde tocat marunt.

Pregatire salata de varza cruda.

Varza tocata fideluta se freaca cu sare grunjoasa, se lasa 30 de minute si apoi se stoarce in pumni, de apa. Varza se amesteca cu ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie/ otet de mere si miere/ otet din vin alb, alimentar, de 9 grade.

Salata de varza rosie si varza alba, in amestec.

La acest preparat se serveste un pahar cu vin alb sau o bere. Ar merge chiar o cescuta cu tuica de prune, fiarta.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu neglijati pastele fainoase din retetarul familiei voastre. Nu este o greseala daca cel putin o data pe saptamana consumati paste fainoase. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.