Spata de porc in sos de vin, la cuptor, cu cipsuri de cartofi

Gata, toamna si-a intrat in drepturi. Noaptea sunt 12-13 grade C, am inchis partial geamurile spre sud de la apartament. La plimbarea de dimineata cu nepotelul ne imbracam ceva mai gros. La micut este de inteles, el este crud si trebuie protejat cu pantaloni lungi, fes si hanorac. Nepotelul fiind in continua agitatie, spre pranz il mai dezbracam, sa-si continue mai lejer, manevrele. Ii cream conditii pentru a-i face pofta de mancare si pentru somnul de dupa amiaza. Cum termina de mancat, mititelul chiar daca s-ar mai juca putin prin casa, mos Ene il cheama repede la somn pentru 2-3 ore.

Asa-i cand inaintezi in varsta ! Dupa 2 zile in care m-am prefacut ca nu imi este rece, chiar daca nu imi face vreo placere deosebita, am apelat la ciorapi si la vesta. In curand daca o tine tot asa, o sa ma echipez cu sapca si pantaloni lungi. Daca incep ploile trec si la pantofi, desi sandalele sunt preferatele mele si le-as purta si iarna daca nu s-ar uita lumea chioras la mine.

De-ale gospodinelor ! Trecand prin piata sa mai caut cate ceva de pus pentru iarna – mai vrem doar ardei capia la otet si muraturi taranesti, ma bucur sa constat ca am fost prevazator, ca in fiecare an de altfel. In piata, preturile deja au luat-o razna si legumele sunt din ce in ce mai urate.

Varza la murat o pun pe la sfarsitul lui octombrie cand varza de toamna ajunge sa fie bine coapta.

Am pregatit din timp cele necesare pentru zacusca – am copt vinete, ardei gras, capia si gogosari (stau frumos in pungi la congelator si asteapta ghebele). Am facut sucul de rosii care sta aliniat in sticle, in camara din balcon.

Am pregatit sucul gros de rosii si capia, am pus castravetii la saramura si castravetii la otet.

Am pus rosii intregi, in pungi, la congelator. Cu gogosarii in otet stau bine, mai am de anul trecut. Astept gogosarii mari, de toamna si daca se ieftinesc poate mai pun cateva borcane de 0,8 Kg.

Cum copiii iau din ce in ce mai putine borcane cu preparate pentru iarna, de vreo cativa ani am redus cantitatile, mai in fiecare an. Am renuntat la anumite preparate pentru iarna, din cele mai sofisticate, cum ar fi gogosari umpluti cu struguri si conopida sau gogosari umpluti cu varza rosie.

Nu degeaba pregatim muraturile pentru iarna ! Incep sa scriu retete cu mai multa carne decat legume. La mare cautare vor fi varza murata, fasolea boabe si cartofii. Toate preparatele de iarna vor fi servite insa, cu nelipsitele muraturi.

Ce retete pregatim in familie ? Spata de porc, cu putina grasime este un ingredient agreat pentru retetele mele pregatite pe timp rece.

Folosim spata de porc pentru tocana – tocana din spata de porc, pentru rulada – rulada din spata de porc, carne tocata de vitel si carnati afumati.

Pregatim fripturi – spata si carnati proaspeti de porc, la cuptor; cap si spata de purcel la cuptor, spata de porc inabusita, cu urzici batute, neoparite; spata de porc cu legume si costita, la cuptor; spata de porc macerata, cu cartofi, la cuptor.

Cand cumpar carne pentru tocat, de cele mai multe ori fac un amestec 1:1 din pulpa de vitel si spata de porc sau din pulpa superioara de curcan si pulpa de vitel.

Spata de porc in sos de vin, la cuptor, cu cipsuri de cartofi.

Ingrediente de trebuinta in reteta: spata de porc, cartofi, usturoi, ulei de rapita, vin rosu, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, boabe de mustar, crengute de rozmarin, crengute de cimbru.

Cumparare si pregatire spata de porc pentru coacere.

Se cumpara din macelarie o bucata intreaga din spata de porc, la 1,0-1,2 Kg cu putina grasime. Ii cerem vanzatoarei sa taie din bucata mare de spata expusa in galantar, cantitatea dorita, in lungul fibrei carnii pentru a se mentine textura.

Bucata de carne se curata de pielite pentru a nu se increti in timpul coacerii, impiedicand astfel coacerea omogena a carnii.

Carnea se spala sub jet de apa rece si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Carnea se aseaza intr-o tava de copt unsa cu putin ulei de rapita sau cu untura de porc.

In tava de copt se adauga vin rosu si apa in proportie de 1:2, catei de usturoi, boabe de mustar, boabe de piper, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin.

Ingrediente

  • spata de porc,
    cartofi,
    vin rosu,
    usturoi,
    crengute de rozmarin,
    crengute de cimbru.

Secretul bucatarului ! Nu se pune sare pe bucata de carne pentru a nu se deshidrata in timpul coacerii. Sarea grunjoasa se va adauga pe carne dupa ce carnea se scoate din cuptor, gata coapta.

Bucata de spata de porc pregatita pentru coacere.

Coacerea bucatii intregi din spata de porc.

Tava de copt se introduce in cuptorul preincalzit al aragazului, la foc mare, pentru 10-15 minute, timp in care lichidul din tava ajunge la fierbere. In acest moment se reduce focul in cuptorul aragazului la mediu.

Se scoate tava din cuptorul aragazului si se acopera carnea cu hartie de copt umezita si stoarsa.

Tava cu bucata din spata de porc acoperita cu hartie de copt umezita si stoarsa.

Tava se reintroduce in cuptorul aragazului pentru o coacere lenta timp de 1,0-1,5 ore.

Masurarea temperaturii in timpul coacerii. Cine detine sculele necesare (termometru de carne si termometru pe cuptor) si vrea sa le foloseasca urmareste coacerea carnii in timp. La sfarsitul coacerii, temperatura in carne este de cca. 85 grade C.

Secretul bine pastrat al coacerii bucatii de spata ! In timpul coacerii, periodic, se scoate tava din cuptorul aragazului (cand se verifica temperatura carnii). Sosul format in tava se preia cu o siringa de bucatarie si se redistribuie uniform pe bucata intreaga de carne. La jumatatea timpului de coacere se intoarce carnea in tava folosind un cleste de bucatarie.

Daca in timpul coacerii, lichidul seaca, se adauga amestec incalzit de apa:vin pentru completare in tava.

Coacerea bucatii de carne trebuie sa aiba loc in vaporii de lichid formati si retinuti sub hartia de copt.

Lista activitatilor culinare la prepararea retetei.

  • Cumpararea si pregatirea bucatii de spata in vederea coacerii.
  • Coacerea bucatii din spata de copt in cuptorul aragazului.
  • Odihna bucatii de spata de porc gata coapta, inainte de feliere.
  • Pregatirea cartofilor pentru cipsuri.
  • Coacerea cipsurilor de cartofi pe tavi in cuptorul aragazului.
  • Pregatire salata de sezon.
  • Montarea preparatului pe farfurii intinse si servirea acestuia.

La finalul coacerii se scote tava din cuptor, se adauga sare grunjoasa pe carnea coapta, pe toate partile. La ultima verificare a coacerii bucatii de carne se taie cateva felii groase.

Spata de porc gata coapta si taiata in bucati mari pentru verificare coacere daca este omogena.

La sfarsitul coacerii, dupa verificare, se acopera carnea cu hartia de copt si se lasa sa se odihneasca timp de 30 de minute, inainte de feliere pentru servire.

Felierea bucatii de spata. Carnea se taie felii groase de 1,5-2 cm grosime, in latul fibrei carnii, folosind un cutit bine ascutit.

Pregatirea cipsurilor din cartofi.

In timpul coacerii bucatii de carne este timp suficient pentru a se pregati cipsurile din cartofi.

Cartofii curatati de coaja, spalati si scursi de apa se dau pe razatoarea de feliere. Se urmareste felierea cat mai subtire si omogena.

Feliile de cartofi se intind pe hartie de copt pusa pe o tava si se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se amesteca bine feliile de cartofi.

Felii de cartofi asezonate cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Feliile de cartofi sarate se intind pe hartie absorbanta pentru a se scoate surplusul de lichid.

Felii de cartofi pe hartie absorbanta pentru retinere surplus de lichid sarat.

Feliile de cartofi se pot tine intr-un vas cu apa sarata cca. 1 ora si apoi se ususca intr-o carpa curata.

Felii de cartofi tinute in apa sarata.

Cartofii sarati se intind pe hartie de copt pusa intr-o tava, cat mai rasfirati. Tava se introduce in cuptorul incins al aragazului impreuna cu tava cu spata care se coace.

Cipsuri de cartofi care se fac in cuptorul aragazului.

Cipsurile de cartofi rumenite si crocante se scot intr-un castron.

Cipsuri din cartofi.

Pregatire salata de sezon.

Preparatul se serveste cu o salata de sezon – salata verde, ridichi, ceapa verde, macris, castraveti, sare grunjoasa, cuburi din branza telemea de oaie, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie/ otet de mere si miere.

Salata verde cu ridichi, ceapa, macris, castraveti.

Nu-i nicio greseala. Se poate servi orice alta salata preferata.

Montare si servire preparat final.

Preparatul se serveste pe farfurii intinse. Pe feliile de carne se adauga minunatul sos spre bucuria tuturor pofticiosilor dornici sa moaie in savurosul sos citiva dumicati din paine de casa, calda.

Spata de porc in vin, la cuptor, cu cipsuri de cartofi.

La acest preparat merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

Vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti carnea de porc, sa nu aiba prea multa grasime. Consumata cu moderatie, colesterolul va fi tinut in frau. Nutritionistii sustin ca asocierea carne de porc cu cartofi prajiti este o adevarata bomba culinara pentru ficat. Am tinut cont de parerea lor (toti avem pareri, nu ?) si am pregatit cipsuri din cartofi. In plus, bucata din spata de porc folosita a avut foarte putina grasime (spre deloc).

One Comment

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.