Spata si carnati proaspeti de porc, la cuptor

Majoritatea gospodinelor, atunci cand timpul le preseaza, apeleaza la retete rapid de preparat, care obligatoriu trebuie sa fie gustoase si de cele mai multe ori satioase (copiii vin de la scoala flamanzi, iar jumatatea abia asteapta sa primeasca ceva cald in farfurie). Daca gospodinele trebuie sa mai treaca prin piata si/ sau prin market dupa provizii, timpul pentru gatit este si mai scurt.

Cum sa ne gospodarim mai bine ? Mereu in goana si in lupta cu timpul, intr-o gospodarie, un rol important il pot avea preparatele pentru iarna – conserve si muraturi, legume congelate si nu in ultimul rand porcarelele pentru iarna. O camara bine populata cu paste fainoase, malai, pesmet, gris, orez si cartofi, zahar si faina, in frigider cateva legume proaspete, 2-3 conserve de carne si peste, oua, unt, smantana si branza, ciuperci, iar in congelator cateva pachete cu carne, sunt ajutoare de neinlocuit pentru gospodinele aflate mai mereu pe fuga. Aprovizionarea se poate face impreuna cu consortul/ consoarta, dar si cu copiii, la sfarsit de saptamana cand iesirea in aer liber este bine venita si in drumul de intoarcere spre casa oprirea la market pentru aprovizionare este salvarea zilelor care vor urma. Trebuie gasita o zi din saptamana cand sa treci prin piata pe la micii producatori. Si cei care dispun de timp mai mult trebuie sa apeleze la astfel de drumuri, altfel mereu vor fi preocupati de ceea ce gatesc pentru ziua respectiva si nu isi vor mai gasi timp pentru alte activitati.

Solutii pentru a sta cat mai putin prin bucatarie ! Nu toata lumea agreaza sa serveasca la masa de pranz aceleasi feluri de mancare, mai multe zile la rand. Personal nu recomand gatitul pentru o saptamana intreaga. Daca o supa sau o ciorba se pot pregati sa ajunga pentru 2-3 zile, pentru felul 2 nu merge deloc – mancarea reincalzita isi pierde din savoare si asa apar mofturosii. Dimineata, micul dejun se poate pregati la iuteala daca folosesti cate ceva din preparatele din carne servite la cina din seara precedenta. O felie din carnea preparata la cuptor (intentionat pregatita mai multa, cantitativ), ramasa de seara, pusa intre 2 felii de paine, cu o foaie de salata verde sau cu o foaie de varza murata si un castravete murat este un mic dejun destul de copios servit langa o ceasca cu ceai sau o ceasca de cacao cu lapte. O omleta cu porcarele se pregateste la iuteala si are avantajul ca tine de foame pana spre seara.

Spata si carnati proaspeti de porc, la cuptor.
Spata si carnati proaspeti de porc, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: spata de porc (bucata intreaga, cu ceva grasime pe ea, de 0,7-0,8 Kg/ 4 persoane), carnati proaspeti de porc (1 buc./ membru de familie), cartofi, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, foi de dafin, boia afumata, turmeric (un condiment care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra), untura de porc/ ulei de floarea soarelui, usturoi, ceapa, muraturi in otet.

Ingrediente

  • spata de porc
  • carnati proaspeti
  • cartofi

Avantajul carnatilor proaspeti facuti in casa ! Eu folosesc carnati proaspeti de porc, din cei facuti la Craciun, pe care i-am pus in pungi din plastic alimentar, la congelator. Stiu ce fel de carne tocata folosesc (cumpar spata proaspata, cu putina grasime si rog fetele din spatele galatarului sa mi-o toace folosind sita mare de la masina de tocat). Pun condimentele preferate: sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru, boia de ardei iute si boia de ardei dulce.

Carnati proaspeti de porc pregatiti in casa.
Carnati proaspeti de porc pregatiti in casa.

Daca in timpul anului se termina carnatii facuti in casa (pastrati proaspeti la congelator sau pusi in untura, afumati, impreuna cu carne afumata), pregatim alta serie.

Carnatii scosi dimineata din congelatorul frigiderului se lasa sa se dezghete lent, la temperatura camerei.

Cartofii se pun la fiert in apa cu sare grunjoasa. Folosesc cartofi rosii, nu prea mari.

Fierbere cartofi pentru spata si carnati proaspeti de porc, la cuptor.
Fierbere cartofi pentru spata si carnati proaspeti de porc, la cuptor.

Cartofii se fierb pe jumatate, cat sa intre varful cutitului in cartof.

Cartofi fierti pe jumatate pentru spata si carnati proaspeti de porc, la cuptor.
Cartofi fierti pe jumatate pentru spata si carnati proaspeti de porc, la cuptor.

Cartofii fierti se curata de coaja cat sunt calzi si se taie in jumatati.

Reteta pas cu pas

  1. Fierbere cartofi rosii.
  2. Curatare cartofi fierti, taiere in jumatati.
  3. Asezare cartofi fierti si condimente in tava de copt.
  4. Asezare bucata de spata si carnati de porc, proaspeti, pe un gratar din inox, deasupra cartofilor.
  5. Coacere preparat la cuptor.
  6. Servire preparat pe farfurii incalzite.

Cartofii taiati pe jumatate se pun intr-o tava de copt (unsa cu cateva picaturi de ulei de floarea soarelui), impreuna cu cateva cepe mici, intregi si cativa catei de usturoi. In tava se adauga boabe de piper, cimbru uscat, foi de dafin. Condimentele si cartofii se tavalesc prin ulei pentru ca dupa coacere sa fie crocanti.

Asezare cartofi fierti in tava de copt, cu condimente, pentru spata si carnati proaspeti de porc, la cuptor.
Asezare cartofi fierti in tava de copt, cu condimente, pentru spata si carnati proaspeti de porc, la cuptor.

Bucata de spata de porc si carnatii se aseaza pe un gratar din inox deasupra cartofilor fierti aflati in tava de copt.

Pregatire spata si carnati proaspeti de porc, pentru pus la cuptor.
Pregatire spata si carnati proaspeti de porc, pentru pus la cuptor.

Bucata de spata daca este prea slaba se unge cu putina untura de porc. Pe carne se presara turmeric si boia afumata.

Mic secret culinar ! Daca in carnati s-a folosit carne mai grasa, inainte de a fi pusi pe gratar se inteapa cu acul pentru ca grasimea sa se scurga in tava de copt.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, pentru 10 minute la foc mare. Se scoate apoi tava din cuptor si se acopera cu hartie de copt umezita cu apa rece pentru ca in timpul coacerii sa nu se arda carnea si carnatii. Hartia de copt, umezita, se stoarce.

In timpul coacerii, spata si carnatii de porc se acopera cu o hartie de copt umezita si stoarsa.
In timpul coacerii, spata si carnatii de porc se acopera cu o hartie de copt umezita si stoarsa.

Se reintroduce tava de copt in cuptorul aragazului pentru 25-30 de minute/ Kg de carne si se reduce focul la potrivit pentru a se patrunde carnea si carnatii.

Secret bine pastrat ! Cand aburii incep sa iasa din tava pe la colturile ridicate ale hartiei de copt, se scoate tava din cuptor folosind manusi de bucatarie, se ridica coltul hartiei si se picura 2-3 linguri de vin alb sec si/ sau coniac.

In timpul coacerii, grasimea de porc va musti in carne, se va prelinge pe carne si va inveli cartofii. Grasimea din carnati (intepati cu acul inainte de a fi pusi pe gratar) se va topi si se va scurge pe cartofi.

Spata si carnati proaspeti de porc, la cuptor - preparatul este gata.
Spata si carnati proaspeti de porc, la cuptor – preparatul este gata.

Turmericul si boiaua afumata vor rumeni splendid carnea si cartofii, iar gustul preparatului va fi deosebit spre bucuria gurmanzilor din jurul mesei. La exterior carnea va fi rumenita bine, iar la interior frageda.

Carnea se taie felii folosind un cutit bine ascutit.

Delicatesa si nu numai ! Sosul este o splendoare gustativa, iar gurmetii de profesie vor fi in culmea fericirii. Nu cred sa reziste careva sa moaie cu paine calda in minunatul sos.

Spata si carnati proaspeti de porc, la cuptor - preparat servit pe farfurii incalzite.
Spata si carnati proaspeti de porc, la cuptor – preparat servit pe farfurii incalzite.

Preparatul se serveste pe farfurii incalzite pentru a nu se slei grasimea pe portelan. Cateva felii de gogosari si castraveti in otet, servite alaturi de carne, vor atenua grasimea din preparat.

Un pahar cu vinul casei rosu din struguri nu poate dauna nimanui. Copiii pot servi si ei un degetar cu vin rosu.

Vinul casei rosu, din struguri servit la spata si carnati de porc proaspeti, la cuptor.
Vinul casei rosu, din struguri servit la spata si carnati de porc proaspeti, la cuptor.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Niciodata sa nu spuneti ca voi nu stiti sa gatiti, ca nu sunteti indemantici sau ce rost are sa gatiti, mai bine cumparati semipreparate din market. Incercand diferite retete va veti obisnui usor, usor, sa gatiti si veti renunta complet la semipreparatele din market.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.