Stufat de ied cum fac eu

Cred ca am mai amintit candva ca detin o arhiva destul de consistenta de poze facute cu ocazia bucatarelilor de zi cu zi, dar si cu ocazia sarbatorilor crestinesti sau ale altor intruniri in familie, arhiva care imi permite sa scriu retete facute si cu ceva timp in urma.

Rasfoind propria arhiva si daca tot se apropie sarbatoarea de Paste, m-am orientat spre retete de sezon, dar si spre masa festiva din ziua de Paste. M-am gandit sa imbogatesc oferta de retete pentru Paste, deja scrise pe blog si chiar scriu cateva retete noi care urmeaza sa le fac in perioada imediat urmatoare.

Ce animal alegem pentru Paste ? Iedul este preferatul meu pentru gatit cu ocazia sarbatorilor de Paste. Exista o conditie insa: sa gasesc un ied ceva mai mare (8-10 Kg), fraged inca (sa nu aiba mai mult de 1,5 luni) si cu carnea “batuta” (sa fie ceva mai mic ca dimensiuni, dar cu pulpe bine conturate). Un miel la 10-12 Kg cu carnea “batuta” poate fi solutia daca nu gasesc iedul dorit. Exista si solutia de “avarie” – sa cumpar 2 pulpe de miel, din spate, la vreo 6-7 Kg plus capul (pentru ciorba) si maruntaie de miel, separat sau maruntaie de pasare (pui, curcan pentru drob). Iedul merge foarte bine preparat si la gratar sau la tigaie (de aceea il prefer), iar mielul (avand si ceva grasime) merge cel mai bine la cuptor.

Ce punem pe masa in ziua de Paste ? Masa de Paste trebuie sa fie bogata, cu de toate, fara a lipsi: oua rosii, drob, ciorba, o mancarica (de regula stufat), friptura de miel/ ied, cozonac/ pasca, tuica si vin, plus salate de sezon. Pentru cine nu agreaza carnea de miel/ ied, poate pregati ciorba si friptura din carne de berbec/ oaie sau din carne de pasare.

Pentru azi am ales un preparat generos, deosebit de savuros, plin de arome de primavara – stufat de ied. Reteta se poate face la fel de gustoasa cu carne de miel.

Stufat de ied.
Stufat de ied.

Ingrediente de trebuinta in reteta: coaste de ied (cu grasime cu tot, nu numai carnea si osul) si carne macra de pe burta animalului (se poate folosi si pulpa sau cotlet, daca faci friptura din alta carne), usturoi si ceapa verde, ceapa uscata, ardei gras (proaspat sau inghetat), suc de rosii, ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat.

Ingrediente de trebuinta pentru stufat de ied.
Ingrediente de trebuinta pentru stufat de ied.

Secretul preparatului este bine pastrat ! Grasimea de miel (saul)/ ied (bucata este formata dintr-o parte mai tare sub care se afla grasimea si apoi carnea macra) nu trebuie indepartata. Ciobanii si crescatorii de capre cand aud ca se indeparteaza saul/ se arunca, fac adevarate crize de nervi. Ei gatesc in aceasta grasime care da gustul deosebit al carnii de miel, oaie, berbec, ied, capra, indiferent de modul de preparare. Pentru cei ceva mai “sensibili” la miros si/ sau gust poate parea cam ciudat, sa folosesti aceasta grasime, care nu are nici pe departe consistenta grasimii de porc. Gurmetii de profesie si gurmanzii de pretutindeni vor aprecia cum se cuvine gustul preparatelor din miel si/ sau din ied.

Se incinge o cratita cu margini inalte si cand se simte caldura la palma se adauga cateva picaturi de ulei de floarea saorelui.

Carnea de ied portionata in bucati de marimi potrivite se prajeste la foc iute, pe ambele parti, pana se rumeneste usor, fara sa se arda.

Prajire carne de ied in propria grasime pentru stufat de ied.
Prajire carne de ied in propria grasime pentru stufat de ied.

Se taie ceapa uscata in rondele, iar ceapa si usturoiul verde in bucati mai mari. Mararul si patrunjelul verde (patrunjelul este optional) se toaca marunt. Ardeiul gras se taie in bucati subtiri.

Legume taiate pentru stufat de ied.
Legume taiate pentru stufat de ied.

Inainte de a intoarce carne care se prajeste, se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si putin cimbru uscat.

Bucati de carne de ied care se prajesc la foc iute pentru stufat de ied.
Bucati de carne de ied care se prajesc la foc iute pentru stufat de ied.

Atentie, stropii de grasime sar din cratita si pisca ! Carnea se prajeste la foc iute, in propria grasime si din cratita pot fi aruncati stropi fierbinti de grasime, care o data ajunsi pe pielea mainilor/ fata pot crea disconfort. Daca ati patit-o, spalati repede pielea afectata sub jet de apa rece si ungeti cu ulei (daca nu aveti in casa unguent pentru arsuri termice), inainte de a se forma basicute mici si rosii care ustura. Netratate, basicile se pot infecta.

Se asezoneaza carnea si pe cealalta parte, dupa ce se rumeneste.

Ceapa uscata, ceapa si usturoiul verde, ardeiul gras, taiate, se adauga peste carnea fripta.

Se amesteca cu o lingura din lemn si se pune capacul pe cratita, pentru a se inabusi ingredientele. Nu se adauga apa.

Ceapa uscata, usturoriul si ceapa verde, ardeiul gras care se inabusesc impreuna cu carnea pentru stufat de ied.Ceapa uscata, usturoriul si ceapa verde, ardeiul gras care se inabusesc impreuna cu carnea pentru stufat de ied.

Cand ceapa uscata s-a muiat se adauga suc de rosii cum face sotia mea, se amesteca folosind lingura din lemn si se repune capacul pe cratita.  Daca nu aveti suc de rosii se pot adauga rosii in bulion/ rosii proaspete sau rosii congelate, decojite si taiate cuburi.

Se adauga cateva crengute de cimbru uscat.

Suc de rosii adaugat peste preparatul care se gateste - stufat de ied.
Suc de rosii adaugat peste preparatul care se gateste – stufat de ied.

Se reduce focul la potrivit si se continua coacerea pana carnea este moale (aproape se desprinde de pe oase) si se formeaza un sos delicios.

Cand preparatul este gata, se adauga marar si patrunjel verde, tocat marunt.

Stufat de ied gata preparat.
Stufat de ied gata preparat.

Preparatul se serveste cald, pe farfurii incalzite pentru a nu se slei grasimea pe farfurie.

O felie de paine de casa coapta in cuptor, pentru a se muia in deliciosul sos, nu poate lipsi.

Paine de casa coapta in cuptor servita la stufat de ied.
Paine de casa coapta in cuptor servita la stufat de ied.

O salata de sezon, din leurda, salata verde, ridichi de luna, ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde, ulei de masline, sare grunjoasa si zeama de lamaie, va face ca aceasta mancare sa nu mai para grasa nici celui mai inversunat contestatar al acestui gen de preparate.

Salata de leurda cu ridichi de luna servita impreuna cu stufatul de ied.
Salata de leurda cu ridichi de luna servita impreuna cu stufatul de ied.

Era sa uit de un pahar de vin alb sau rosu, dupa preferintele fiecaruia.

Pofta buna voi frati gurmanazi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sarbatorile religioase sunt ocazii in care toata familia se strange in jurul mesei, deapana amintiri din copilaria pruncilor, face schimb de intentii actuale pentru afaceri si nu uita  sa inchine un pahar in cinstea celor plecati dintre noi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.