Sufleu de conopida cu branza cumparata de la ciobani

Cald mai este. Iti este totusi foame. Inainte de a-ti lua inima in dinti, sa pregatesti ceva, deschizi cu teama usa la bucatarie, testezi atmosfera si abia intr-un final te hotarasti, sa stai cat mai putin prin preajma aragazului. Daca deschizi geamul, vipia de afara face de nesuportat aerul din bucatarie. Cand se mai racoreste, pe la 7-8 seara, te hotarasti totusi, cu greu, sa pregatesti ceva la iuteala, doar daca nu esti dispus (a) sa te scoli a doua zi cu noaptea in cap, sa prinzi ceva racoare.     🙁

Cele scrise mai sus nu sunt valabile, in cazul in care la masa, sunt abonati prichindei. Lor nu le este chiar atat de cald incat sa uite de mancare.     🙂

Sufleul se pregateste destul de repede, chiar daca este nevoie sa dai drumul la cuptorul aragazului si temperatura in bucatarie va creste brusc, cu 6-7 grade C.

Ingrediente de trebuita in reteta: o conopida proaspata (merge si cu buchetele de conopida congelate, dar iarna), smantana, unt, branza de oaie, branza dulce, de vaca, cascaval afumat, oua de gaina, verdeata, iaurt.

Se cumpara o conopida la 1,5 Kg. Se spala sub jet de apa rece. Conopida se opareste intreaga, 8-10 minute (pana se moaie de jumatate), in apa fiarta, in care s-a pus sare grunjoasa.

De ce intreaga ? Riscul sa se fiarba prea tare buchetelele de conopida, este mai redus.

Conopida oparita, lasata cateva minute sa se raceasca (timp in care se continua fierberea, deoarece nu am pus-o sub jet de apa rece) se desface in buchetele care se lasa la scurs intr-o sita.

Tine de flerul bucatarului ! Conopida nu trebuie fiarta prea tare, dar nici sa fie cruda.     8)    Daca ai fiert-o prea tare si buchetelele se faramiteaza, pune-o sub jet de apa rece, pentru a opri oparirea. Pana capeti flerul, nu este nicio rusine, ca din cand in cand, sa incerci conopida cu varful cutitului, sa vezi cat este de fiarta.     😛

Mic secret ! In apa clocotita se pune putina zeama de lamaie, pentru a se mentine conopida alba si frumoasa. Daca ai uitat sa pui zeama de lamaie in apa clocotita, stropeste buchetelele gata oparite, cu zeama de lamaie.

Amesteca branza de vaci, faramitata cu lingurita, cu branza telemea de oaie, rasa.

Bate cateva oua cu telul sau cu furculita. Adauga in oul batut, o lingura de smantana groasa, piper boabe, proaspat macinat, dupa gust si verdeata (patrunjel si marar), tocata marunt.

Unge un vas de ceramica termorezistent, cu unt cumparat de la ciobani. Aseaza buchetelele de conopida, oparite, in vas.

Pune deasupra buchetelelor de conopida, amestecul de branza si ouale batute, repartizate uniform, sa acopere branza.

Rade cascaval afumat, fara sa te zgarcesti.     😛      Pune cateva bucatele de unt prin cascavalul ras.

Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Sufleul este gata cand cascavalul s-a topit si este usor rumenit.

Sufleul de conopida se serveste cald, cu smantana pusa deasupra. Merge si cu iaurt, care este racoritor, in special daca a mai ramas sufleu si il consumi a doua zi, fara sa-l incalzesti.

O rosie galbena (din cele gasite tot mai rar pe tarabe; nu inteleg de ce, deoarece gustul deosebit le recomanda), taiata feliute, presarate cu sare grunjoasa si stropite cu o strelice de ulei de masline, va completa o masa copioasa.

Sufleul de conopida poate fi o garnitura minunata pentru o friptura de pui, la tigaie, la gratar sau la cuptor, dar nu pe canicula aceasta, mai la toamna.     🙂

Tot atunci, la toamna, merge de minune un pahar de vin alb, demisec, rece. Pe caldura de acuma ar merge o bere rece, dar parca este prea mare riscul sa transpiri abundent. Mare pacat !     🙁

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati ca este vara, ca piata este plina de legume si fructe, proaspete, ca organismul uman are nevoie de vitamine. Profitati din plin.

 

2 Comments

  1. Extrem de actual!
    Imi place, parca ar fi din bucataria mea!
    Cu drag.

  2. Ce stil inedit si fain de a povesti retetele. Imi place la nebunie felul cum narezi. O sa fac si eu reteta asta, ca tot am o conopida in frigider.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*