Supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita

Intotdeauna mi-a placut sa cumpar gaini rasa grea, chiar daca au carnea ceva mai tare si destul de atoasa. Carnea de gaina batrana face supa buna, spune o veche zicala romaneasca. Carnea de gaina batrana bine fiarta sau pregatita la cuptor, inabusita in cratita cu destul lichid (ce mai minunatie de sos se obtine) si capacul pus deasupra, este un adevartat deliciu culinar spre bucuria gurmetilor profesionisti. Se cere, doar, destul hrean proaspat ras plus niste tarie.

Nu cumpar decat gaini refrigerate, pe la sfarsitul toamnei cand fermierii fac numaratoarea cardului de gaini si separarea celor outoare/ de prasila de cele care se sacrifica pentru a nu intra cu ele in iarna, cand cheltuielile cu hrana, ceva mai mari, nu se justifica cu acestea. Gainile acestea (monstru cum le ziceam cand cresteau mama si bunica in curtea casei parintesti) cumparate in ultimii ani, cantaresc 4-5 Kg/ bucata si rareori le gatesc intregi, doar pentru rasol – gaina fiarta, iar fondul de pasare (se foloseste lichidul cu grasime ramas in urma fierberii intregii pasari in apa cu sare grunjoasa si legume – ceapa, morcov, telina, pastarnac, patrunjel) il pun in cutii cu capac etans la congelator.  De regula, gainile le transez si excesul de grasime se topeste pentru a putea avea oricand la dispozitie baza – untura de pasare si carnea pentru supe – supa de gaina cu rosii si galuste, supe crema – supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat, mancarici – mancare de prune si praz cu pulpe de gaina, fripturi – pulpe de gaina cu legume si ciuperci la cuptor.

Amintiri, amintiri ….. ! De cate ori scriu despre gainile astea mari, imi amintesc de anii copilariei mele. Pentru a se pregati pe timpul verii monstrul din gradina bunicii era nevoie de ceva discutii mai aprinse intre parinti (barbatii de o parte si femeile de cealalta). Mama si bunica ezitau sa taie gainile acestea in timpul verii, tocmai pentru a le pastra pana toamna tarziu chiar pana spre Craciun cand le taiau, le transau si erau puse la untura impreuna cu carnea de gasca si carnea de porc. Se intampla, uneori, in mijlocul verii arzatoare, ca vreo gaina din acestea, monstru, sa se cocoate in varful gardului, sa i se faca rau de la zapuseala de afara, sa cada jos de la inaltimea de peste 1 m a gardului de la curtea pasarilor si sa moara. Vaicarelile erau taxate de reprosuri, gen – ati bagat porumb si grau in ele pana au cazut din varful gardului, in loc sa le taiati. Treceau repede contrele astea gospodaresti pe teme culinare, dar obiceiul ramanea, fiind mai utile familiei numeroase carnurile si untura de pasare in iernile geroase si lungi, cu zapada de 1,5 m pe drumuri cand nu se putea circula decat cu sania trasa de cai. Partiile pentru circulat prin curtea casei erau adevarate tuneluri, facute cu lopata. Plugurile triunghiulare din barne groase de stejar erau trase de singurul tractor din oras care lucra cat era ziua de lunga la deszapezit drumurile.

Supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita.
Supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita.

Ingrediente de trebuinta in reteta: fond de pasare, ciuperci (proaspete sau congelate de cu toamna), oua de prepelita, ceapa, cartofi, amestec de ardei gras si rosii puse de cu toamna la borcane, smantana grasa, verdeata (patrunjel si busuioc), sare grunjoasa, piper boabe.

Fond de pasare pentru supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita.
Fond de pasare pentru supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita.

Fondul de pasare utilizat este din cel pastrat la congelator in cutii cu capac etans.

Ingrediente pentru supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita.
Ingrediente pentru supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita.

Pareri gastronomice greu de contrazis ! Daca trebuie sa cumpar ciuperci proaspete (ciupercile oparite si congelate de cu toamna s-au teminat si nu am pe moment de unde culege), prefer ciupercile de crescatorie, brune, care aduc cat de cat, la miros si gust cu cele de padure.

Ingrediente

  • fond de pasare,
  • ciuperci,
  • oua de prepelita,
  • smantana grasa.

Fondul de pasare congelat se pune intr-o oala cu putin apa rece si se decongeleaza la foc potrivit. Se adauga ciupercile taiate in patru, cuburi mici de cartofi, rondele subtiri de ceapa uscata si putin zarzavat pentru ciorbe.

Ingredientele pentru supa crema se fierb la foc potrivit pana se moaie cartofii. Supa se drege cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se poate adauga putin cimbru uscat.

Reteta pas cu pas

  1. Decongelare fond de pasare, prin incalzire.
  2. Fierbere ciuperci, ceapa, zarzavat, cartofi, in fondul de pasare devenit lichid, la foc potrivit.
  3. Mixare supa folosind un mixer vertical.
  4. Posare oua de prepelita in lichidul cald al supei-crema.
  5. Servire supa crema, cu oua de prepelita posate, felii de ciuperci deasupra si/ sau crutoane de paine prajita si/ sau smantana/ iaurt.

In supa se adauga 1-2 linguri de smantana grasa.

Fond de pasare, ciuperci, ceapa, cartofi si zarzavat care fierb pentru supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita.
Fond de pasare, ciuperci, ceapa, cartofi si zarzavat care fierb pentru supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita.

Amestecul pentru supa se mixeaza folosind un blender vertical. Se adauga verdeata (patrunjel si frunze de busuioc).

Mixare amestec pentru supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita.
Mixare amestec pentru supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita.

Se da supa crema in clocot si se pun oua de prepelita, la posat, atunci fiind sparta gaoacea de ou. Se fierbe supa crema (cateva clocote) pana ce ouale de prepelita se ridica la suprafata lichidului.

Oua de prepelita adaugate sa fiarba in supa crema de gaina si ciuperci.
Oua de prepelita adaugate sa fiarba in supa crema de gaina si ciuperci.

Cum scoatem oul de prepelita din gaoace, fara a-l sparge ? Coaja oului de prepelita este tare si se taie/ sparge folosind cutitul de paine sau un cutit cu zimti, pentru curatat legume. Nu este nicio greseala daca mai intai se pune oul scos din gaoace intr-un bol de unde se rastoarna in supa crema care clocoteste.

Un ardei iute langa castronul cu supa crema poate fi bine venit. Un coltuc de paine proaspata nu ar fi de refuzat.

Supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita.
Supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita.

Cum servim supa crema ? Supa crema se serveste calda sau rece, cu felii de ciuperci crude plutind deasupra, cu sau fara crutoane de paine prajita, cu sau fara smantana suplimentara, cu verdeata multa.

Supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita.
Supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita.

Cine prefera acritura poate servi aceasta supa crema cu iaurt in loc de smantana.

Nu poate fi evitat un paharel cu tuica de prune.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Propriile voastre preparate concureaza la superlativ cu cele mai bune preparate servite vreodata, fiind pregatite de voi asa cum doriti, cu ingredientele preferate. Nu poate fi nimic mai bun, mai sanatos, mai gustos, mai aratos decat propriul vostru preparat. Numai cine nu indrazneste si nu insista, nu crede si nu are satisfactii culinare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.