Supa crema de legume si ciuperci

Supele crema mi se par ceva deosebit pentru noi romanii, obisnuiti cu supele consistente avand la baza gaina de curte in care pluteste grasimea de pasare si ciorbele grele din afumatura de porc sau din burta de vita in care se bat oua de gaina cu smantana grasa, cu leustean verde.

In familia noastra, supele crema au aparut o data cu bebelusii surorilor mele si ceva mai tarziu cu copiii mei, nefiind altceva decat legumele fierte si pasate, mai putin zemoase, cu care se incepea obisnuirea celor mici, abia intarcati de la san, cu noile gusturi ale mancarurilor.

Amintiri …. amintiri ! Nimic nu poate fi mai „delicios” (daca tot intentionez sa scriu in continuare o reteta) pentru un parinte decat sa vada cum omuletul cocotat in scaunelul lui cu picioare inalte, ca sa ajunga la tablia mesei (copiii nostri au fost pusi de mici, la masa, cu toti ceilalati ai casei pentru a se obisnui cu „procedura” de alimentatie la servitul mesei in familie), cum se linge pe buze, semn sigur ca ii place ce mananca ?! Nu se punea cand mititelul amestecand fericit si el prin propria canuta/ farfurie, arunca cu „proiectile” zemoase de mancare ce ajungeau prin toata bucataria, incercand sa dea de mancare vecinului de masa, cu lingurita lui. Nu conta decat faptul ca cel mic era hranit si crestea mare.

In timp, ne-am obisnuit sa facem si supe crema pentru cei mai in varsta, blendarind legumele cu zeama mai multa, condimente si verdeata, plus ceva sofisticanii pentru decor, dar si pentru consistenta: ciuperci/ bacon prajit/ crutoane/ cascaval ras/ oua de gaina/ prepelita facute ochi romanesc in supa fierbinte, etc.

Supa crema de legume si ciuperci.
Supa crema de legume si ciuperci.

Ingrediente de trebuinta in reteta: radacinoase (morcov, pastarnac, telina, patrunjel), praz, salata verde, cartofi, ceapa uscata si ceapa verde, 2 catei de usturoi, ciuperci, suc de rosii/ pasta de rosii, marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, piper boabe, smantana grasa, ulei de masline, unt.

Ingrediente pentru supa crema de legume si ciuperci.
Ingrediente pentru supa crema de legume si ciuperci.

Ciupercile folosite in reteta sunt din cele culese de mine din padure. Nu este un motiv pentru a indemna pe cineva sa culeaga ciuperci daca nu le cunoaste.

Atentie ! Ciupercile pot fi periculoase ! Ciuperci proaspete pot fi cumparate de la femei batrane (cu frica de Dumnezeu), din piata, femei care nu ar concepe sa culeaga ciuperci pe care ele nu le-ar consuma. Nu cumparati ciuperci de la oagari/ tuciurii decat daca cunoasteti ceea ce cumparati. In general, nu cumparati ciuperci daca nu le cunoasteti. Oricum, atunci cand le curatati, mai treceti o data prin mana fiecare ciuperca.

Ciuperci albe, de padure pentru supa crema de legume si ciuperci.
Ciuperci albe, de padure pentru supa crema de legume si ciuperci.

Nu este obligatoriu ca ciupercile sa fie spalate ! Ciupercile de padure se curata de nisip/ pamant cu o pensula din par de cal (folosita numai in bucatarie) si daca este cazul, ciupercile se spala sub jet de apa rece, se lasa la scurs si apoi se tamponeaza cu hartie absorbanta sau cu o carpa curata.

Ciupercile de crescatorie sunt curate, de regula si doar se perie.

Ciupercile cu codita cu tot, mai mari, se feliaza, iar ciupercile mici se lasa intregi.

Ciuperci proaspete, feliate, pentru supa crema de legume si ciuperci.
Ciuperci proaspete, feliate, pentru supa crema de legume si ciuperci.

Legumele nu se taie in bucati mici, dar nici exagerat de mari. Legumele si o parte din ciuperci se calesc intr-o oala de fiert, intr-un amestec bine incins din ulei de masline si unt proaspat.

Se amesteca cu o lingura din lemn si se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Ingrediente pentru supa crema de legume si ciuperci care se calesc intr-un amestec de unt si ulei de masline.
Ingrediente pentru supa crema de legume si ciuperci care se calesc intr-un amestec de unt si ulei de masline.

Peste legumele calite se adauga apa fiarta. In fiecare bucatarie este bine sa existe un incalzitor electric/ ceainic electric pentru apa. La iuteala se incalzeste apa rece.

Se da in fiert, la foc mare, apoi se reduce focul.

Supa crema de legume si ciuperci in pregatire/ fierbere.
Supa crema de legume si ciuperci in pregatire/ fierbere.

Fierberea legumelor la foc potrivit nu este de durata, doar cat sa se moaie radacinoasele.

Daca sucul de rosii/ pasta de rosii este mai gros/ groasa, trebuie diluat(a) cu apa calduta.

Suc de rosii diluat cu apa calduta pentru supa crema de legume si ciuperci.
Suc de rosii diluat cu apa calduta pentru supa crema de legume si ciuperci.

Spre sfarsitul fierberii se adauga verdeata (marar, patrunjel, foi de ceapa, inclusiv partea verde de la praz) si salata verde, taiata/ rupta in bucati mari, in oala de fiert supa crema.

Adaugare verdeata in supa crema de legume si ciuperci, aflata in fierbere.
Adaugare verdeata in supa crema de legume si ciuperci, aflata in fierbere.

Cand verdeata s-a muiat, se adauga sucul de rosii diluat.

In supa crema de legume si ciuperci, aflata in fierbere se adauga sucul de rosii diluat.
In supa crema de legume si ciuperci, aflata in fierbere se adauga sucul de rosii diluat.

Se da in cateva clocote pentru amestecarea ingredientelor.

Se mixeaza intregul amestec direct in oala de fierbere, folosind un mixer vertical/ blender.

Supa crema de legume si ciuperci mixata dupa fierberea legumelor.
Supa crema de legume si ciuperci mixata dupa fierberea legumelor.

In supa mixata se adauga felii de ciuperci si verdeata (marar si patrunjel) tocata grosier.

Adaugare felii de ciuperci in supa crema de legume si ciuperci.
Adaugare felii de ciuperci in supa crema de legume si ciuperci.

Se mai da in cateva clocote.

Supa crema se serveste calda/ calduta/ chiar rece, cu smantana grasa deasupra si verdeata tocata. Cine doreste poate sa picure in farfuria cu supa crema, ulei de masline extravirin.

Supa crema de legume si ciuperci.
Supa crema de legume si ciuperci.

Poate fi si mancare de post ! Daca nu se adauga smantana grasa la servire si unt la calirea legumelor, preparatul poate fi un delicios preparat de post.

Daca nu suntem in post se poate servi un paharel de tuica din prune. Gurmetii profesionisti dar si gurmanzii de ocazie nu vor rafuza niciodata paharelul cu tuica din prune.

Preparatul poate fi servit cu mamaliga rece sau mamaliga calda si/ sau ardei iute.

Pofta buna voi frati gurmanazi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Legumele crude sunt recomandate de catre nutritionisti, sucurile din legume sunt recomandate de catre medicul specialist sau de catre medicul de familie, dar legumele bine pregatite pot fi o incantare gastronomica pentru toti cei care le consuma.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.