Supa din fond de pasare cu omleta

De multe ori, gospodinele ies din impasul culinar creat de apropierea orei pentru servitul mesei aducandu-si aminte de ce au pus la pastrare prin congelator pentru astfel de momente cand timpul nu le este tocmai prieten sau zapuseala din atmosfera si implicit din propria bucatarie nu le prea indeamna la gatit.

De ce nu ar fi benefica si prevederea culinara ?! O vorba din batrani spune ca prevederea este mama intelepciunii. O gospodina care se respecta are rezerve pentru “zile negre”, cum ar fi de exemplu – lipsa chefului de a gati. Carcotasii de serviciu vor spune ca nu exista astfel de gospodine. Oare, o fi adevarat ?!

Ceva cald la stomac nu strica niciodata ! Taranii nu plecau niciodata la camp, dimineata, de cum se lumina de ziua pana nu serveau o ciorba sau o supa fierbinte. Bine inteles, nu lipsea un paharel cu tuica de prune. Stiau ei de ce si le prindea bine pentru tot restul zilei de munca, chiar daca mai faceau 2-3 pauze pentru masa. In aceste pauze scurte de altfel, nu era timp pentru a servi supe/ ciorbe calde.

Ce regasim prin retetarul familiei mele ? Supele si supele crema sunt preparate care se regasesc in arsenalul culinar al oricarei gospodine care se respecta. Supele sunt de regula obtinute prin fierbere de carne, in lichid adaugand tot felul de ingrediente – supa de gaina cu taietei de casa, supa cu galuste, supa de gaina cu rosii si galuste, supa de gaina cu scoici din grau dur, supa de gaina cu omleta, supa de curcan cu taietei de casa, supa din tartite de curcan cu fidea.

Pregatim si supe crema prin fierbere de carne – supa crema de gaina cu ciuperci si oua de prepelita.

Facem supe – supa de ceapa, supe pentru bebelusi si supe crema fara carne – supa crema de ciuperci culese din padure, supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat, supa crema de urzici, supa crema de legume si ciuperci, supa crema de dovleac cu leurda si hribi.

Un fond de pasare se pastreaza bine in congelator, in cutii din plastic alimentar cu capac etans. Fondul de pasare te poate scoate dintr-un impas culinar.

Supa din fond de pasare cu omleta.

Ingrediente de trebuinta in reteta: fond de pasare, oua de gaina (proaspete, cu galbenus portocaliu, cumparate de preferat de la precupete, pentru un colorit deosebit al omletei), radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel, telina), ceapa, patrunjel verde, piper boabe, sare grunjoasa, lamaie, smantana grasa, unt proaspat, ulei de rapita.

Cum se obtine fondul de pasare ? Fondul de pasare il obtinem din fierberea unei gaini intregi, rasa grea, de vreo 3-4 Kg (cu ceva mai multa grasime pe sub piele si la tartita), inainte de a o coace ca la test sau de a o pregati ca rasol.

Gaina intreaga, dupa ce s-au scos “limbile” de grasime (din grasime se pregateste untura de pasare) se fierbe in oala de presiune, la foc potrivit timp de 2-3 ore.

Gaina intreaga, rasa grea care se fierbe in oala de presiune.

In oala de presiune se pun radacinoase intregi (morcov, pastarnac, patrunjel, telina), ardei gras si o ceapa. Se adauga sare grunjoasa, cateva boabe de piper si 1-2 foi de dafin.

Ingredients

  • fond de pasare,
  • oua de gaina,
  • smantana grasa,
  • unt proaspat,
  • ulei de rapita.

Pentru fondul din pasare de curte se foloseste doar lichidul obtinut in urma fierberii gainii intregi.

Lichid obtinut in urma fierberii unei gaini intregi.

Lichidul obtinut de la fierberea gainii intregi se pune in cutii din pastic alimentar prevazute cu capac etans.

Fond de pasare care se pastreaza in congelator.

Pastrarea fondului de pasare ! Cutiile cu fond de pasare, dupa racirea si inchegarea lichidului se acopera cu capacul etans si se depoziteaza in congelator. Cutiile se inscriptioneaza cu produsul si data ambalarii. Fondul de pasare se poate folosi si dupa 2-3 luni de depozitare in congelator.

Decongelarea fondului de pasare ! Cutia cu fond de pasare se scoate din congelator si se trece prin jet de apa calda pentru a se desprinde calupul inghetat de marginile cutiei din plastic. Calupul din fond de pasare congelat se pune intr-o oala de ciorba si se aprinde focul sub cratita pentru a se topi.

Fondul de pasare transformat in lichid care fierbe impreuna cu radacinoase si verdeta.

In fondul de pasare se pot fierbe radacinoase (nu este obligatoriu, cand s-a pregatiti fondul de pasare s-au pus radacinoase) tocate marunt. Se adauga verdeata tocata marunt.

Directions

  1. Decongelare fond de pasare prin incalzire in oala de ciorba.
  2. Ouale de gaina se bat cu smantana grasa folosind o furculita sau telul.
  3. Se pregateste omleta prin prajire in amestec de unt proaspat si putin ulei de rapita.
  4. Omleta prajita pe ambele parti se ruleaza si se feliaza in fasii groase de 1 cm.
  5. Omleta se adauga in fondul de pasare devenit lichid prin incalzirea calupului congelat. Se da in  cateva clocote.
  6. Supa se serveste fierbinte cu/ fara crutoane de paine. Cine doreste poate adauga zeama de lamaie.

Ouale de gaina pentru omleta se bat impreuna cu smantana grasa, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Oua de gaina pentru omleta care se adauga in supa din fond de pasare.

Cum pregatim omleta ? Ouale batute cu furculita sau cu telul se prajesc in amestec fierbinte din putin ulei de rapita si unt proaspat, la foc mare, pana omleta se desprinde de marginile tigaii.

Se va pregati o omleta ceva mai groasa (se folosesc mai multe oua de gaina) pentru a avea ce felia.

Ompleta pentru supa din fond de pasare.

Cum se obtine o omleta pufoasa si care sa ramana intreaga ? Omleta se intoarce in tigaie, folosind un capac plat, din inox, de dimensiunile tigaii si se prajeste si pe cealalta parte.

Omleta gata prajita, usor racita se impatureste si se feliaza in bucati de 1 cm grosime.

Omleta feliata pentru supa din fond de pasare.

Feliile de omleta se adauga in supa din fond de pasare care fierbe. Se da in cateva clocote.

Supa din fond de pasare in care fierb bucati de omleta.

Supa se serveste fierbinte. Cine doreste poate adauga zeama de lamaie in supa fierbinte daca legumele se simt prea puternic la gust.

Supa din fond de pasare cu omleta.

Aceasta supa se poate servi cu crutoane din paine neagra/ paine prajita si feliata in cuburi.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Faceti-va singuri viata de gospodina ceva mai usoara. Fondul de pasare sau fondul din carne de vita pastrate la congelator in cutii etanse poate fi solutia. Cand ajungeti la ananghie culinara nu ezitati sa experimentati aceasta reteta. Nu veti regreta si toti pofticiosii familiei vor fi fericiti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.