Telina coapta cu degetele pane’ din piept de pui

Telina este radacinoasa pe care noi romanii o cam neglijam, pe nedrept, in preparatele noastre, desi retetarul stramosesc are multe preparate delicioase si pline de arome tainice in care aceasta leguma este asezata la loc de cinste.

Oare de ce ? Multe gospodine evita sa puna telina chiar in ciorbe si/ sau in supe, desi este radacinoasa care alaturi de morcov, patrunjel si pastarnac nu ar trebui sa lipseasca.

De-ale gospodinelor ! Cum sezonul cald se apropie, preparatele usoare vor fi la putere si orice gospodina va alege sa pregateasca felul 1 cu mai multa zeama si doar cu legume, fara a apela neaparat la carne.

Ce supe sau ciorbe usoare de primavara/ vara putem prepara, din care telina nu ar trebui sa lipseasca ? In familia mea pregatim supe – supa de ceapa, supe pentru bebelusi, supe crema – supa crema de legume si ciuperci, supa crema de legume cu crutoane si cascaval afumat, supa crema de dovleac cu leurda si hribi, ciorbe – ciorba de legume, de vara; ciorba de dovlecei, ciorba de varza noua si ciuperci, ciorba de cartofi si ciuperci.

Pregatim mancaruri in care telina este unul din ingredientele primcipale – ghiveci oltenesc de legume, ghiveci de legume in stil mediteranian, ghiveci de legume dupa o metoda greceasca, mancare de telina cu piept de pui.

Telina coapta este o garnitura ideala pentru carne, dar se poate consuma si fara carne – telina coapta cu sos de praz, ciuperci si smantana.

Folosim telina coapta drept garnitura la carne – piept de rata cu telina coapta si sos de praz, ciuperci si smantana.

Telina face parte din legumele folosite drept garnitura pentru peste – peste proaspat cu legume, la cuptor; scrumbie de Dunare cu legume in folie, la cuptor; scrumbie de Dunare cu legume, la gratar; somon la cuptor cu legume si ciuperci la tigaie, platica cu legume la cuptor.

Telina coapta cu degetele pane’ din piept de pui.

Ingrediente de trebuinta in reteta: piept de pui/ curcan, o radacina intreaga de telina, oua de gaina, seminte de susan alb si/ sau negru, faina din grau, pesmet, verdeturi (marar, patrunjel, cimbru, rozmarin, leurda), ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe. lamaie.

Se foloseste un piept de pui/ piept de curcan dezosat si fara piele.

Piept de pui folosit in reteta.

Pieptul de pui se taie „degetele” groase de 1-1,5 cm grosime folosind un cutit bine ascutit.

„Degetele” din piept de pui.

Verdeturile trebuie sa fie cat mai proaspete.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Verdeata (marar, patrunjel, cimbru, rozmarin, leurda) se spala sub jet de apa rece si se toaca mai mare.

Ingredients

  • un piept de pui/ piept de curcan,
  • o telina intreaga,
  • verdeata proaspata (marar, patrunjel, rozmarin, cimbru, leurda),
  • oua de gaina,
  • ulei de masline extravirgin.

Verdeata tocata se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Nu este nicio greseala daca se adauga boia afumata.

Se face um amestec omogen de verdeata tocata si asezonata cu ulei de masline extravirgin, coaja de lamaie data pe razatoarea mica si zeama de lamaie.

Verdeata tocata si amestecata cu ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, zeama de lamaie.

Capatana de telina se spala bine de nisip si se curata de radacini. Se freaca cu buretele din sarma pana se decojeste.

Directions

  1. Dezosare si curatare piept de pui de piele.
  2. Feliere piept de pui in „degetele” de 1-1,5 cm grosime.
  3. Curatare capatana de telina de radacini, spalare si frecare cu buretele de bucatarie din sarma pana ramane alba.
  4. Tocare verdeata (marar, patrunjel, rozmarin, cimbru, leurda) mai mare. mestecare cu ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si zeama de lamaie.
  5. Frecare capatana de telina cu verdeata gata pregatita.
  6. Invelire capatana de telina frecata cu verdeturi in hartie de copt si apoi in folie din staniol. Punere telina pe un vas de copt.
  7. Pregatire „degetele” din piept de pui trecandu-le in ordine, prin faina, oua batut, pesmet, ou batut si seminte de susan. Asezare „degetele” din piept de pui pe hartie de copt, intr-o tava de copt.
  8. Coacere capatana de telina si „degetele” din piept de pui in cuptorul incins al aragazului.
  9. Montare preparat pe farfurii intinse.

Capatana de telina se freaca bine cu verdeata tocata si asezonata, sa intre prin telina si sa o aromatizeze.

Telina intreaga asezonata si frecata cu verdeata.

Telina asezonata si frecata cu verdeata se inveleste strans intr-o bucata mai mare din hartie de copt.

Capatana de telina frecata cu verdeata se inveleste strans in hartie de copt.

Capatana de telina invelita in hartie de copt se mai inveleste si intr-o folie din aluminiu.

Telina astfel pregatita se pune intr-o tava de copt.

Capatana de telina pregatita pentru coacere in cuptorul aragazului.

Ouale de gaina impreuna cu putina sare grunjosa si 2 linguri de lapte dulce/ apa rece se bat cu furculita/ telul.

In faina se pune putin piper boabe proaspat macinat si/ sau boia afumata.

In pesmet se pune sare grunjoasa.

Ingrediene pentru pregatit „degetelele” din piept de pui.

„Degetelele” din piept de pui se dau prin faina, apoi prin ou batut si apoi prin pesmet. In final se dau inca o data prin ou batut in care se pun si seminte de susan.

Ou batut in care s-au pus seminte de susan.

„Degetelele” din piept de pui astfel pregatite se aseaza pe hartie de copt intr-o tava de copt.

„Degetele” din piept de pui pregatite pentru coacere in cuptorul aragazului.

Telina se va coace in cuptorul aragazului, la inceput, la foc mai mare, timp de 10 minute, apoi se reduce focul si se mai coace cca. 30 de minute (in functie de marimea telinei).

Telina si „degetelele” se coc apoi, impreuna, in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit pana se rumenesc „degetelele” si la pipait, telina este putin moale.

Coacere telina si „degetele” din piept de pui.

Telina coapta se lasa 10 minute sa se odihneasca pentru a se omogeniza aromele si a se putea taia usor, fara a se zdrentui.

Telina aromatizata cu verdeturi gata coapta.

Telina se feliaza folosind un cutit bine ascutit sau cutitul de paine.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse.

Telina coapta cu „degetele” din piept de pui.

Preparatul se serveste cald cu gogosari conservati in otet.

La un asa preparat merge de minune o bere rece, chiar neagra.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu neglijati telina care este un ingredient ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatie. Gurmetii si gurmanzii, precum si toti pofticiosii vor fi multumiti simtind gustul deosebit al telinei. Bine pregatita, mancarea de telina poate fi un preparat care se poate servi ca mancare de post.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.