Tocana din coada de vita

Nu am sa inteleg niciodata, de ce sa faci ciorba sau supa din carne macra, atata timp cat osul de la carne da gust deosebit preparatului, chiar conferindu-i o noblete culinara. Este adevarat ca toti marii bucatari gatesc in restaurantul pe care il patroneaza ciorbe si supe doar din carne macra, dar o data ajunsi acasa, in propria bucatarie, folosesc carne cu os pentru a obtine preparatele cele mai gustoase.

Coada de vita/ vitel/ oaie, gatul de vitel/ oaie, capul de piept de vitel/ vaca/ porc sunt ingrediente principale des utilizate pentru ciorbe si supe, dar si pentru tocana cu rosii sau fripturi inabusite in sos de vin/ bere, impreuna cu legume cat cuprinde pentru garnituri si sosuri.

Tocana din coada de vita.
Tocana din coada de vita.

Ingrediente de trebuinta in reteta: coada de vita, praz, telina, morcov, ceapa, usturoi, ardei gras/ capia, patrunjel, sare grunjoasa, untura de porc/ ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru.

Ingrediente (legume) utilizate pentru tocana din coada de vita.
Ingrediente (legume) utilizate pentru tocana din coada de vita.

Pentru a se grabi prepararea ! Coada de vita se portioneaza in bucati de marimi potrivite pentru o portie (pe cat posibil intre vertebre). Macelarul este cel avizat sa faca portionarea, bineinteles daca i se solicita de catre cumparator sa execute aceasta operatie. Ca regula generala – coada de vita/ vitel/ oaie se expune intreaga, in galantarul macelariilor.

De ce este preferata untura de porc ? Bucatile din coada de vita se prajesc rapid, pe toate partile, la foc mare, in untura de porc/ ulei de floarea soarelui. Coada de vita nu are grasime. Untura de porc confera un gust deosebit preparatului, iar gurmetii profesionisti vor aprecia cum se cuvine acest lucru.

Prajire bucati din coada de vita in untura de porc pentru tocana din coada de vita.
Prajire bucati din coada de vita in untura de porc pentru tocana din coada de vita.

Legumele curatate si spalate sub jet de apa rece se taie in bucati mai mari. Personal, prefer ca legumele sa fie bucati destul de mari, pentru a putea fi servite alaturi de bucatile de carne cu os si doar stropite cu sos de la carne si legume.

Portionarea legumelor se face in functie de dorinta gospodinei de a face sos gros sau nu ! In timpul fierberii care va urma, legumele taiate in felii subtiri/ rondele, se vor face “praf”, ingrosand sosul preparatului.

Legume taiate pentru tocana din coada de vita.
Legume taiate pentru tocana din coada de vita.

Bucatile din coada de vita, rumenite pe toate partile se scot din cratita pe o farfurie.

Bucati din coada de vita, gata rumenite pentru tocana din coada de vita.
Bucati din coada de vita, gata rumenite pentru tocana din coada de vita.

In grasimea in care s-a rumenit coada de vita, se vor cali legumele taiate bucati mai mari.

Calirea legumelor pentru tocana din coada de vita.
Calirea legumelor pentru tocana din coada de vita.

Legumele se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Cand legumele sunt calite usor (s-a muiat ceapa) se adauga bucatile de coada de vita si se continua calirea 10-15 minute, amestecand cu o lingura de lemn. Astfel toate “resturile” de carne de pe cratita se vor desprinde si vor da gust legumelor.

Calirea legumelor impreuna cu bucatile din coada de vita pentru tocana din coada de vita.
Calirea legumelor impreuna cu bucatile din coada de vita pentru tocana din coada de vita.

Pentru a se forma sosul in care sa fiarba legumele si bucatile de carne, se adauga rosiile taiate felii.

Daca se doreste obtinerea unui sos gros, rosiile se decojesc inainte de a fi taiate felii subtiri.

Cum decojim rosiile proaspete ? Se foloseste un cutit bine ascutit si se taie pielita subtire, cu rabdare. Pentru a grabi decojirea, pielita rosiilor se cresteaza in varful legumei si rosiile se introduc 5-10 secunde in apa clocotita, folosind o spumiera, apoi se scot si se decojesc usor, folosind un cutit bine ascutit.

Rosiile taiate felii, adaugate peste carne si legumele calite pentru tocana din coada de vita.
Rosiile taiate felii, adaugate peste carne si legumele calite pentru tocana din coada de vita.

Se introduce cratita cu capacul pus, in cuptorul incins al aragazului, la foc mic, pentru 2,5- 3 ore, timp in care se formeaza deliciosul sos, iar carnea aproape ca se desprinde singura de pe oase.

Se scoate cratita din cuptorul aragazului si se da capacul la o parte. Se reintroduce cratita fara capac, in cuptorul aragazului, la foc potrivit, pentru cca. 0,5 ore, timp in care sosul va mai scadea.

Sa ingrosam sau nu sosul !? Nu sunt adeptul ingrosarii sosului cu faina sau amidon. Apreciez gustul sosului obtinut numai din legume si carne.

Se taie patrunjelul marunt si se presara deasupra preparatului.

Tocana din coada de vita gata pregatita.
Tocana din coada de vita gata pregatita.

Preparatul se serveste pe farfurii incalzite, cu legume si putin sos, cu mamaliga calda alaturi, spre deliciul tuturor gurmanzilor asezati in jurul mesei pentru cina.

De ce farfurii incalzite ? Utilizand untura la prajirea bucatilor din coada de vita, sosul cand se raceste putin, se sleieste pe farfurie, daca aceasta nu este incalzita.

Tocana din coada de vita servita in farfurii incalzite.
Tocana din coada de vita servita in farfurii incalzite.

Mamaliga calda, aburinda, se aseza la indemana, in mijlocul mesei.

Mamaliga calda servita la tocana din coada de vita.
Mamaliga calda servita la tocana din coada de vita.

Daca s-a preparat un sos gros, prin punerea sosului plus legume in blender si apoi trecut prin strecuratoare, la acest preparat se poate servi o garnitura din cartofi fierti sau cartofi gratinati.

Tocana din coada de vita servita cu cartofi gratinati.
Tocana din coada de vita servita cu cartofi gratinati.

Preparatul obtinut fiind destul de gras, se servesc si castraveti in otet cum fac eu.

Castraveti in otet cum fac eu serviti ca muraturi la tocana din coada de vita.
Castraveti in otet cum fac eu serviti ca muraturi la tocana din coada de vita.

La un asa preparat merge de minune o gura de tarie – tuica de prune.

Pofta buna voi frati gurmanazi si voi frati gurmeti de pretutindeni, orinde va veti afla pe mapamond ! Incercati aceasta reteta destul de usor de preparat, ieftina si deosebit de gustoasa. Cu siguranta nu veti mai ocoli carnea cu os atunci cand veti dori sa obtineti preparate gustoase.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.