Tort din cozonac cu fructe uscate si frisca

Cum rabdarea nu apare in lista cu prietenele mele, retetele pentru deserturi (care pentru a fi competitive necesita cantariri repetate si atentie marita sa nu ratezi cumva adaugarea vreunui ingredient la momentul potrivit), facute de mine singur sunt rare. Calitatea principala a pregatirii acestor deserturi este ca nu trebuie sa cantaresc nimic, doar sa adaug ingredientele dupa gustul meu si propria pofta.

Amintiri, amintiri …. ! Mama mea era maestru cofetar, amator, la aniversarile din familie, dulciurile facute de ea erau unanim apreciate si degustate cu mare pofta – torturile pline de sirop si ciocolata, prajiturile pe bat si chek-urile erau dulciuri deosebite cu care ne rasfata. De la mama am mostenit o gramada de retete si le pregatim in familie. Mama sotiei (de la ea am mostenit mai multe retete de dulciuri) ne rasfata cu placinta de mere si stafide sau placinta de mere si gutui. Sotia mea, rareori scapa sa nu pregateasca ceva dulce cand erau copiii mici. Mai mereu, sambata spre seara, de regula, aparea cererea greu de refuzat – fa (nu faci) si tu ceva dulce !(?).

Si totusi, pregatim destul de des, dulciuri, in familie ! Nu imi place sa cumpar dulciuri de pe rafturi din market. Nici dulciurile din cofetarii cu laboratoare de cofetarie, proprii, nu ma atrag. In rest, toate cele bune. Cand cererea de dulciuri a familionului este acceptata, sotia abordeaza retetele mostenite de la parinti si daca accepta sa stam impreuna in bucatarie, eu doar ca asistent din partea publicului, sa pozez etapele prepararii (pentru eventuale postari ulterioare, de retete, pe acest blog) si rareori sa-mi dau cu parerea, reusesc sa mai scriu si cate o reteta pentru preparate ceva mai sofisticate – cozonac de casa cum facea mama, tort crema de zahar ars, clatite cu branza si smantana la cuptor, budinca de clatite si nu numai, cozonac copt pe cutii goale de bere, galuste cu prunegogoseleclatite umplute cu te miri ce.

Numai cine nu incearca, nu reuseste ! Am cateva retete de dulciuri pe care le pregatesc singur. Nu are rost sa repet mereu, motivele pentru care abordarea pe acest forum, rar, chiar foarte rar, a retetelor de dulciuri este cea mai potrivita exprimare. Unele retete le-am vazut prin putinele emisiuni culinare cu pregatire de dulciuri, urmarite de mine pe la inceputurile pasiunii gatitului cu cantarul, care se nastea in mine (si dupa cum spuneam nu a tinut mult timp), mi-au placut cum aratau preparatele finale si ambitia manuitorului de cratiti si tingiri, cu cutitul la bracinar si-a facut imediat simtita prezenta. Mai multe retete pentru aceste deserturi le-am gasit printre retetele mostenite – desert cu fructe, budinca de orez cu branza dulce si fructe, tort din cozonac invechit cu frisca, smochine cu mascarpone.

Tort din cozonac, cu fructe uscate si frisca.
Tort din cozonac, cu fructe uscate si frisca.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cozonac invechit, fructe uscate (smochine, stafide, caise, curmale, merisoare, afine, etc.), oua de gaina, smantana grasa, lapte dulce, fiert; baton de vanilie, esenta de rom, esenta de migdale, zahar pudra (nu este obligatoriu), ciocolata.

Orice bucatica de cozonac poate fi utilia in reteta ! Cand pregatesti cozonac in casa si umplutura din cozonac este variata (fiecare membru al familiei are gusturile lui preferate si toate trebuie potolite) este greu de crezut ca nu vor ramane felii de cozonac, taiate pe jumatate/ sfert, doar pentru a fi gustate sau chiar colturi intregi (eu sunt mare amator de aceste colturi, dar nu la nesfarsit, in special cand cozonacul este cald).

Ingredients

  • felii de cozonac invechit,
  • oua de gaina,
  • fructe uscate (smochine, stafide, caise, curmale, etc.),
  • lapte dulce, fiert,
  • smantana grasa,
  • baton de vanilie,
  • esente preferate (rom, migdale, fistic, portocale, lamaie, etc.),
  • zahar pudra (optional)

O noua amintire ! Tatalui meu ii placea cozonacul invechit, sa-l manance cu lapte dulce fierbinte. Parca il vad, in minte, cum moaie cu bucata de cozonac in cana cu lapte care aburea.

Cozonacul invechit (ce a ramas intreg), se taie felii groase de un deget.

Smochinele si caisele se taie in 2/4. Se scot samburii la curmale si se portioneaza.

Forma de copt pentru tort se tapeteaza cu felii de cozonac, inghesuite unele in altele.

Tava de tort se tapeteaza cu felii de cozonac. Fructe uscate puse la indemana.
Forma de copt pentru tort se tapeteaza cu felii de cozonac. Fructe uscate puse la indemana.

Ouale de gaina se bat cu mixerul/ telul, impreuna cu smantana grasa si laptele dulce. Se poate adauga putin zahar pudra (optional).

Batonul de vanilie se taie in doua si se scot semintele cu varful cutitului.

Amestecul mixat se parfumeaza cu seminte de vanilie si bucati mici din batonul de vanilie, plus cateva picaturi din fiecare din esentele preferate.

Mic secret culinar ! In amestecul care se mixeaza se adauga un praf de sare grunjoasa care va ajuta la omogenizarea gusturilor.

Oua de gaina care se bat impreuna cu smantana grasa si lapte dulce, fiert.
Oua de gaina care se bat impreuna cu smantana grasa si lapte dulce, fiert.

Cand amestecul este omogen se adauga jumatate, in forma de copt peste feliile de cozonac si se lasa sa se imbibe/ sa se moaie cozonacul.

Fructele uscate, portionate, se adauga in forma de copt peste cozonacul inmuiat in amestecul de lapte dulce, smantana grasa si oua de gaina.

In forma de copt tort cu cozonac inmuiat in amestec de lapte dulce, smanatana si oua de gaina se adauga fructele uscate.
In forma de copt tort cu cozonac inmuiat in amestec de lapte dulce, smantana si oua de gaina se adauga fructele uscate.

Bucati de cozonac se adauga peste fructele uscate pentru a umple gaura formata din feliile de cozonac cu care s-a tapetat forma de copt.

Tort din cozonac invechit si fructe uscate pregatit pentru introducere in cuptorul aragazului.
Tort din cozonac invechit si fructe uscate pregatit pentru introducere in cuptorul aragazului.

Restul de amestec mixat format din oua de gaina, lapte dulce si smantana grasa se toarna peste bucatile de cozonac.

In forma de copt, cozonacul trebuie sa fie bine imbibat cu lichid mixat.

Directions

  1. Tapetare forma de copt tort cu felii de cozonac invechit.
  2. Portionare fructe uscate.
  3. Pregatire amestec de smantana grasa, lapte dulce si oua de gaina, prin mixare. Adaugare miroaznele preferate.
  4. Imbibare felii de cozonac invechit cu jumatate din amestecul mixat.
  5. Adaugare in forma de copt tort, bucati de fructe uscate, peste feliile de cozonac invechit, imbibat cu amestec mixat.
  6. Acoperire fructe uscate cu bucati de cozonac invechit.
  7. Imbibare bucati de cozonac cu restul de amestec mixat.
  8. Asezare forma de copt pe folie din aluminiu intr-o tava de copt din inox.
  9. Introducere tava de copt din inox in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.
  10. Coacere preparat pana se rumeneste.
  11. Scoatere blat de tort din forma de copt pe un platou special pentru tort.
  12. Pregatire frisca din smantana grasa mixata.
  13. Acoperire blat de tort cu frisca si decorare tort cu ciocolata topita.
  14. Servire felii de tort cu frisca pusa deasupra si ciocolata topita.

Forma de copt tort nu se inchide intotdeauna etans ! Pentru a nu se imprastia lichidul din forma de tort in tot aragazul, forma de copt tort se aseaza pe o folie din aluminiu, intr-o tava mare de copt din inox, fiind astfel pregatita pentru introducere in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Forma de copt cu tort din cozonac invechit imbibat in amestec de oua de gaina, lapte dulce si smantana grasa pregatit pentru intorducere in cuptorul aragazului.
Forma de copt cu tort din cozonac invechit imbibat in amestec mixat din oua de gaina, lapte dulce si smantana grasa pregatit pentru introducere in cuptorul aragazului.

Coacerea preparatului dureaza pana se rumenesc putin bucatile de cozonac.

Tort din cozonac invechit, cu fructe uscate, gata copt.
Tort din cozonac invechit, cu fructe uscate, gata copt.

Tortul gata copt se scoate pe un platou special pentru servire.

Blat de tort din cozonac invechit cu fructe uscate si amestec de lapte dulce, smantana si oua de gaina.
Blat de tort din cozonac invechit cu fructe uscate si amestec de lapte dulce, smantana si oua de gaina.

Se pregateste frisca din smantana grasa batuta cu mixerul sau cu telul. Daca smantana este prea grasa se adauga in amestec putin lapte dulce fiert.

Smantana grasa amestecata cu putin lapte dulce care se mixeaza pentru frisca.
Smantana grasa amestecata cu putin lapte dulce care se mixeaza pentru frisca.

Frisca se intinde peste blatul de tort folosind spatula de bucatarie sau un cutit cu lama lata.

Tortul acoperit cu frisca se decoreaza cu ciocolata topita.

Feliile de tort se servesc cu mai multa frisca pusa deasupra si picurate cu ciocolata topita.

Felie de tort din cozonac cu fructe uscate si frisca gata servita.
Felie de tort din cozonac cu fructe uscate si frisca gata servita.

Un paharel cu lichior de oua/ lichior de cafea face festinul deosebit.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! In copilaria mea, in familie exista un principiu – resturile de mancare si mancare neconsumata, invechita, nu se arunca. Bunica strangea tot ce ramanea de la masa, chiar stergea farfuriile cu bucati de paine si le punea in cratita in care fierbea mancarea pentru porcul pe care cu truda il cresteau in ograda casei. Astazi, risipa este pe masura vremurilor pe care le traim, iar risipa de mancare nu face bine nimanui si nici cinste. Se fac incercari timide pentru a se folosi cumva, la nivel de market -uri, marfa ajunsa aproape de termenul de expirare (dar aplicarea legii risipei alimentare se tot amana pentru ca asa comanda strainii, proprietari de market) sau la nivel de primarii (au aparut frigidere prin orasele din vestul tarii in care se depune mancarea ramasa de pe o zi pe alta de catre firmele responsabile cu gatitul la gramada pentru petreceri sau in regim de restaurant). Orice ramane neconsumat din preparatele pe care le pragatiti in cantitati mai mari si le serviti in special la aniversari poate fi folosit pentru a pregati un alt preparat delicios si deosebit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.