Vinul casei din smochine

Am citit candva, cu multi ani in urma, despre uimirea italienilor cand au aflat ca exportul de vin al Italiei inregistrase niste cifre enorme, mult peste productia lor, totala, de vin din struguri. Motivarea maimarilor comertului a depasit orice imaginatie: vinul se face si din struguri.       😕

Un unchi al meu, din partea mamei, maistru bucatar si cofetar (ajuns prin forte proprii sef de sala si sef de local, la mai multe restaurante de prestigiu ale vremii, din Bucuresti), in urma cu vreo 50 de ani a adus o reteta de vin din smochine, la noi acasa, unde tata s-a hotarat sa o incerce, in toamna acelui an, mai ales ca via din jurul casei nu facuse cine stie ce struguri negri, in anul respectiv.

Cum vinul obtinut a fost de calitate, reteta s-a pastrat din tata in fiu, suferind ulterior si mici ajustari, in favoarea calitatii si a cantitatii obtinute, dar si unele adaptari pe gustul partii feminine, in special spre obtinerea unui vin mai dulce.

Prima mana obtinuta din smochine este un vin sec, foarte tare, chihlimbariu. Se poate bea (cu masura totusi) la masa, langa o friptura de porc. Este vin de chef, garantat nu te doare capul a doua zi.      😛

Orice gurmand adevarat stie ! Este pacat sa adaugi apa minerala sau sifon.

In urma cu vreo 7-8 ani, m-am lacomit si am facut vin intr-un butoi de 60 de litri. Probabil nu am calculat corect cantitatile de smochine si zahar, netinand cont ca am folosit smochine oarecum proaspete, cumparate la Kg, insuficient deshidratate, iar vinul a iesit de o calitate slaba, motiv pentru care, pana anul trecut nu am mai facut vin din smochine.     🙁

Anul trecut, prin septembrie, am reluat productia proprie, respectand intocmai reteta deja consacrata, verificata in timp. A iesit exact vinul dorit, din pacate cam putin si care s-a terminat urgent, avand cautare.     🙂

Anul acesta, pornit sa fac 3 maini de vin din smochine, am inceput din timp productia, pe la sfarsitul lui octombrie, cand smochinele bine uscate au aparut la pachete de 250 grame, dar si la preturi promotionale. Spatiul limitat din balcoane/ casa nu ma lasa sa fac prea mult vin odata, deoarece fac si putin vin din strugurii negri, din via casei de la tara.

Ingrediente de trebuinta in reteta (pentru prima mana):  4 pachete de smochine bine uscate, de 250 grame fiecare, 2 Kg zahar tos, o lamaie, 10 grame de drojdie proaspata, apa rece.

Vinul se pregateste intr-un borcan din sticla de 10-12 Kg.

Smochinele se taie marunt.

Lamaia cu coaja cu tot, spalata bine cu apa calduta, se toaca marunt.

Zaharul tos se topeste in apa rece, intr-o oala de inox, amestecand cu o lingura din lemn.

Drojdia proaspata se dizolva in putin apa calduta si se adauga in oala cu sirop de zahar.

Smochinele si lamaia, taiate, se pun in borcanul din sticla.

Siropul de zahar se adauga in borcan, peste fructe.

Nu uita !  Ca sa nu ai surprize neplacute, pune sub borcan lama unui cutit inainte de a turna siropul fierbinte si vei scapa cu siguranta de scandalul consoartei (vai, vai, daca ti se sparge borcanul      🙁       ) dar si de manevrarea farasului si a mopului, pentru a face curatenie in bucatarie.

Se completeaza borcanul din sticla, cu apa rece, pana la 2 degete sub buza acestuia.

Se acopera borcanul cu o panza curata. Borcanul se aseaza la lumina, de preferat intr-un loc unde bate soarele cateva ore pe zi.

Este nevoie de spatiu in borcan pentru amestecarea ingredientelor. Timp de 10 zile se amesteca dimineata si seara (cate 2-3 minute, de fiecare data), in borcan, cu o lingura din lemn, cu coada lunga, pentru a putea sa se ia ingredientele de la fundul borcanului.

Nu este de neglijat ! Cand amesteci in borcan, nu stai cu nasul deasupra borcanului. In timpul fermentatiei si in special la amestecare se degaja bioxid de carbon si oxid de carbon, care te pot ameti. In apropierea borcanului, acoperit cu carpa, este indicat sa fie un geam deschis, daca borcanul nu este tinut in spatiu deschis.

Dupa 10 zile, nu mai amesteci in borcan si lasi lichidul sa se stratifice timp de 2 zile. Cojile mochinelor se vor ridica la suprafata lichidului. La fundul borcanului se va depune mardeaua, rezultata in urma fermentarii fructelor.

Cu un furtun din PVC tragi lichidul (cca.7,5-8 litri),  intr-o damigeana din sticla, de 10 litri, cu grija, sa nu iei si mardeaua care se va strange la fundul borcanului, pe masura ce tragi lichidul.

Pe gatul sticlei montezi un dispozitiv din sticla trecut printr-un dop din cauciuc (se gasesc de vanzare la magazinele de menaj) sau un furtun trecut prin dop de cauciuc si introdus intr-o sticla din plastic, de 2 litri, completata cu apa, pe jumatate.

In tubul din sticla se pune apa. Vinul din damigeana se lasa sa se limpezeasca cca. 3 saptamani.

Daca se foloseste dop din cauciuc, furtun din PVC, sticla de plastic umpluta pe jumatate cu apa rece, sistemul de barbotare este ca in imaginea de mai jos (aceeasi cu cea de la vinul casei, negru, din afine de padure – vezi reteta pe acest blog)

Mardeau ramasa in borcan dupa tragerea lichidului, se imparte in 2 parti egale si se pune in 2 borcane din sticla, de 14-15 Kg fiecare.

In fiecare borcan se adauga cate 2 pachete de smochine, taiate marunt sau un pachet de smochine si 250 grame de stafide bine uscate.

Se dizolva cate 2,5 Kg de zahar tos, pentru fiecare borcan, in apa rece, la foc potrivit, amestecand cu o lingura din lemn, sa nu se prinda zaharul de fundul oalei de inox.

Siropul de zahar se toarna peste mardeaua din cele 2 borcane, fara a uita sa pui lama cutitului sub borcan.      8)

Se completeaza cu apa, pana la 2 degete sub buza borcanului.

Se acopera borcanele cu o panza curata/ o bucata de tifon. Se amesteca in borcane timp de 10 zile.

Se lasa la limpezit lichidul, in borcane, 2 zile si se trage vinul, mana a doua, la 2 damigene de cate 10-15 litri sau intr-un bidon din plastic de 25 litri.

Sfat de avarie, fara a fi demn de urmat ! Ca sa nu risti alterarea gustului vinului, apelezi la bidoane din plastic numai daca nu ai damigene din sticla, suficiente si destul spatiu pentru pus vasele. Se monteaza dispozitivul pentru fierberea vinului.

Se lasa vinul mana a 2-a sa fiarba timp de 3 spatamani, cu dispozitivul cu apa montat.

Timpul trece repede ! A venit momentul sa “verifici” ce ai muncit pana acuma. Se trage vinul mana intaia, din damigeana in sticle, cu atentie, folosind un furtun din plastic, transparent, sa vezi cum se scurge vinul in sticla. Pe fundul damigenei va ramane foarte putina mardea.     😛

Culoarea chihlimbarie a vinului te va da gata. Palpiti tot de nerabdare sa vezi ce a iesit.     😀

Era sa uit ! Cand tragi vinul si amorsezi furtunul cu gura, mai scapa si vin in stomac. Nu te impacienta prea tare daca te apuca niste calduri inexplicabile initial. Vinovata este taria vinului pe care l-ai pregatit in “ograda” ta, cu forte proprii.      8)

Nici mana a doua de vin nu arata rau. Daca ai folosit stafide, vinul se deschide usor la culoare. Gustul vinului, la fel de tare, capata insa o noua nuanta si dulceata acestuia este usor mai accentuata.

Sticlele se sigileaza bine si se eticheteaza. Foloseste sticle cu dop metalic si filet sau dopuri din pluta, tinute in prealabil, in apa calda, timp de o ora si apoi introduse fortat pe gatul sticlei. Pentru siguranta, infasoara gatul sticlei cu banda adeziva, lata, din cea folosita la coletarie.

Sticlele se pastreaza la rece, in beci (fericiti cei care au beci) sau in balcon. Cu cat scapa sticlele timp mai indelungat neatacate, cu atata vinul va fi mai puternic si mai aromat.

Aveti spatiu suficient ? Nu ezitati sa faceti si mana a treia de vin. Se repeta operatiile de la mana a doua, folosind aceleasi 2 borcane, dupa ce ati tras vinul la damigene si inca 2 borcane de 14-15 Kg.

Daca ati fost isteti si ati cumparat 10-12 pachete de smochine de cate 250 grame fiecare sau inca 1 Kg de stafide si 6 Kg de zahar, nu ezitati sa faceti mana a treia de vin. Va iesi un vin alb, demidulce si usor sampanizat, mai ales daca va rezista, in sticle ceva mai multa vreme.     😛

Daca ai rabdare productia ta de vin din smochine va fi de 48-50 litri. Ai folosit:

-12 pachete de smochine a 250 grame fiecare x 5 lei/ pachet = 60 lei

sau 8 pachete smochine x 5 lei/ pachet = 40 lei si 1 Kg de stafide x 20 lei/ Kg = 20 lei.

-12 Kg de zahar x 5 lei/ Kg = 60 lei,

– 1 lamaie x 1 leu = 1 leu,

-1 pachetel de drojdie x 1 leu = 1 leu,

-apa rece de la robinet, 60 litri – nu se cunoaste ca pret, in consumul total de apa al casei,

-munca facuta cu placere – fara pret.

Vinul obtinut cca. 120 lei : 50 Kg = 2,40 lei/ Kg. Nu-i rau deloc.     8)

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu era sa zic spor la baut.     😛     Vinul de smochine merge de minune la fripturi de porc, fiind un vin aspru, agreat si de catre doamne, in special daca este usor mai dulce. Avertismentul sa bei cu masura ramane in vigoare, chiar daca un oarecare exces nu strica, ca doar nu sarbatoresti in fiecare zi. Oricum, candva, se termina si vinul, chiar daca ai facut 3 serii.

58 Comments

  1. Pingback: Mancare de dovlecei - Stiri Live

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.