Vinul casei, rosu, din struguri

Cu multi ani in urma am citit undeva ca italienii au vandut intr-un an, pe piata europeana, mai mult de dublul productiei de vin, din struguri, obtinute. Urma explicatia cum ca in Italia, in special pentru export (ca doar italienii nu sunt fraieri) se fac vinuri, in special dulci, din caise si piersici. Sunt pline market-urile de vin spumant, pe post de sampanie Angelli, din caise si piersici. Ma rog, nu cred ca sunt in masura sa imi dau cu parerea asupra gusturilor fiecaruia.

Pe vremea lui ceasca, circulau zvonuri cum ca se fabrica vin din rumegus. Azi, prin sticlele de plastic, de pe rafturile magazinelor, nu prea stii ce se regaseste. Am vazut etichete pe care scrie despre podgorii de care nu am auzit a fi pe la noi prin tara. Nu mai vorbesc de vinul la damigenute de 3-5 litri din tara si din import, a caror culoare stravezie, nu te indeamna in niciun caz, sa cumperi (sau cel putin pe mine, ma lasa rece).

Fac in casa vin din struguri, din afine de padure, din smochine si stafide, din coacaze negre si coacaze rosii, de cultura.

La casa parinteasca avem o vie in jurul casei, din care se scoate cca. 120 litri de must din struguri negri, in fiecare toamna.

Anul trecut strugurii au fost dulci si zemosi, desi ramasesera in vie, destui ciorchini necopti in totalitate.

Am cules strugurii. I-am stors cu un storcator manual al unui vecin (cumparat din market). Am lasat strugurii storsi, intr-un bidon din palstic, de 200 litri, acoperit cu o panza din tifon, o saptamana, sa se omogenizeze si sa se separe mustul de borhot. Am tras mustul, cu un furtun din plastic, in bidoane de 30 de litri si in damigene din sticla de 15-20 de litri.  Borhotul din struguri (ce ramane dupa ce tragi mustul), din care se poate face mana a doua de vin (se adauga zahar si apa peste borhot si se lasa inca o saptamana, amestecand zilnic compozitia) sau se distila si se face tuica, l-am dat vecinului care mi-a imprumutat storcatorul. Vecinul face tuica si imi da si mie cate o sticla, din cand in cand. Prinde bine.

Secret ! La prima mana de vin nu se amesteca strugurii storsi, lasand sa decanteze numai lichidul, la fundul butoiului. Strugurii storsi se pot presa cu presa pentru a iesi mai mult lichid, dar se pierde din tarie si din finetea vinului.

Am adus must, in bidoane din plastic de 30 litri, sa fiarba, in balconul inchis cu termopan, acasa.

La bidonul din plastic am atasat un furtun cu dop (cumparat din magazin) si am lasat mustul sa fiarba. Bioxidul de carbon degajat, urmand sa “bolboroseasca” intr-o sticla din plastic. M-am ajutat de tulpina arborelui de cafea din balcon, ca sa “fixez” furtunul de fierbere.

Fierberea a durat cam 2 luni, apoi am tras vinul la sticle de 2 litri.

Atentie ! Vinul se trage prin furtun din palstic, cu atentie sa nu antrenezi si borhotul din fundul bidonului si sa tulburi vinul.

Sper sa fi fiert si vinul, lasat in beciul casei parintesti, in damigenele din sticla, sa fiarba, pana la primavara, cand o sa merg sa vad ce mai este pe acolo. De regula, vinul fierbe si primavara, in beci fiind o temperatura, iarna, de 12-15 grade, iar vinul fierbe pe la 18-20 de grade C.

Ce ziceti de culoare ? Nu-i asa ca pune sangele in miscare ?   😛

A iesit un vin aspru, sec si tare. Recomandat a se bea cu sifon, dar e pacat sa-l diluezi, mai bine “gusti” cate putin.   😀

Pe masura ce voi face si alte vinuri si voi avea poze, voi scrie retetele pe blog. Vinul din alte fructe se face ceva mai sofisticat. Veti vedea.

Au fost ani in care am cumparat din piata, struguri negrii sau struguri albi. Afinele de padure le cumpar din piata, in luna august, de la taranii care le aduna de pe munte. Coacazele negre si coacazele rosii le culeg dintr-o mica plantatie, a unui var al sotiei sau mi le trimite el, cu diverse ocazii, la mijlocul lunii august. Smochinele si stafidele le cumpar din market.

Spor la treaba voi pofticiosi de pretutindeni, ori unde va veti afla ! Incercati sa faceti vin, in casa. Nu veti regreta. Si oricum stiti din ce este facut vinul pe care il beti. Sigur, nu va doare capul si nici nu va ameteste. Sau poate, Da.    8)

42 Comments

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.